Η γκαλερί Δεσμός στο Παρίσι υποδέχεται το Σάββατο 4 Νοεμβρίου τα έργα του Έλληνα εικαστικού Γιώργου Γιώτσα, στην έκθεση με τίτλο Ασαφές Αλφάβητο.
Λευκές σελίδες και επιφάνειες «στολίζονται» με τα σύμβολα των αλφαβήτων ανά τους αιώνες. Από την ανακάλυψη τους έως το άπειρο... Μια γλώσσα φυσική που καταλήγει σε απτή, μέσα από τη δημιουργία των συμβόλων. Από το μελάνι του τυπογραφείου έως στα χέρια ενός εικαστικού που συμπεριφέρεται στη γλώσσα σαν αντικείμενο έρευνας αποδίδοντας με ιδιαίτερη αισθητική λεπτότητα μια γλυκιά αγωνία της αναζήτησης της ερμηνείας, της ανάγνωσης, της αναγνώρισης, της επικοινωνίας. Υπογραμμίζονται τα σύμβολα αυτά καθαυτά, σαν αισθητικές παρουσίες, πριν πάρουν τη θέση τους (ή την ξαναβρούν) μέσα σε κάποιο (α)βέβαιο αλφάβητο.
Άραγε σήμερα η αξία των σημείων εξασθενεί λόγο της εύκολης πρόσβασης τους; Πλημμυρισμένοι από επιλογές που απαιτούν όλο και λιγότερο την ενεργή συμμετοχή μας, απολιθωθήκαμε στη θέση μας, εφησυχασμένοι με την αυταπάτη ότι είμαστε πάντα συνδεδεμένοι;
Ο Γιώργος Γιώτσας δεν μας συναντά απλά σε αυτήν τη μετέωρη κατάσταση αλλά γίνεται ο οδηγός μας, αναπαριστώντας έναν κόσμο φαινομενικά οικείο αλλά όχι και τόσο τελικά. Έναν κόσμο που γνωρίζουμε φυσιογνωμικά αλλά παραμένει κατά κάποιο τρόπο μακρινός, μια μητρόπολη καθαρού δυϊσμού της οποία η τοπογραφία έχει κοπεί, κολληθεί, ζωγραφιστεί και αντλείται το ίδιο από το φως της αποκάλυψης και το σκοτάδι.
Κοιτάζοντας μέσα από τα πέπλα ριζόχαρτου για μια στιγμή, ακριβώς μπροστά μας, αφήνουμε στο νεογέννητο αλφάβητο του Γιώτσα να μας κατακλύσει, κορεσμένοι από το βάρος των πρώτων λέξεων της ανθρωπότητας – ψίθυροι ενθύμησης μιας σχεδόν ξεχασμένης αθωότητας.
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Ο Γιώργος Γιώτσας σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και γραφιστική στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire στην Αγγλία. Έχει ζήσει στο Λονδίνο, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Σήμερα ζει και εργάζεται μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Πολλά έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και αλλοού, όπως στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 1900s στο Monsummano της Ιταλίας, στο Hungarian Open Air Museum στο Szentendre στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στο μουσείο Kresow of Lubaczow στην Πολωνία, στο Queens College, στο Ελληνικό Προξενείο και στο Ιταλο-αμερικανικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
Διάρκεια έκθεσης: 4-18 Νοεμβρίου 2017
Περισσότερες πληροφορίες: www.desmos-grece.com