Εάν επιδίωξη της Ν. Κεραμέως ήταν να βγάλει στη σέντρα την Αντιπολίτευση για τη δυσκολία της να αποδεχτεί την επιστολική ψήφο, άδικος κόπος η φασαρία με την τροπολογία που κατέθεσε τελευταία στιγμή. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας είχαν δώσει τη συναίνεση τους για την εφαρμογή στις ευρωεκλογές από τους απόδημους Έλληνες και τους ψηφοφόρους εσωτερικού.
Ο αχρείαστος κυβερνητικός αιφνιδιασμός για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές ήταν βέβαιο ότι θα τους έδινε το «χρυσό» άλλοθι να κάνουν πίσω και ταυτόχρονα να καταγγείλουν τη μεθόδευση. Και άδικο δεν θα είχαν, αν μπορούσαν να κρατηθούν στη σοβαρότητα!
Εάν, από την άλλη, η υπ. Εσωτερικών κατελήφθη από διάθεση επίδειξης «ηγεμονισμού», μάλλον έβαλε περισσότερη «δύναμη» απ΄όσο χρειάζεται στην ήδη στριμωγμένη στη γωνία Αντιπολίτευση. Ο Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που είχε εγκαίρως επισημάνει τον κίνδυνο από «αλαζονικές» συμπεριφορές. Σε κάθε περίπτωση συνέβη κάτι που δεν χρειαζόταν…
Έφτασε στη «βρύση» της συναίνεσης, αλλά νερό δεν ήπιε η Ν. Κεραμέως. Το ενδεχόμενο να μην το ήθελε τελικά, μάλλον δύσκολα στέκεται. Γιατί να πετάξει στο καλάθι 232 θετικές ψήφους που τις προσφέρθηκαν από τα τρία αντίπαλα κόμματα; Τα οποία αποδέχτηκαν πλήρως την καινοτόμο για εμάς εφαρμογή και εντός της χώρας, όχι μόνο για τους έχοντες κινητικά προβλήματα αλλά για όλους όσοι θα ήθελαν να δοκιμάσουν τη χρήση της.
Φαίνεται πως για την Υπουργό δεν ήταν αρκετή η νίκη σε αυτό το εύρος. Με τη σκέψη, προφανώς, ότι έχοντας αποσπάσει το «ναι» των Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και Κωνσταντοπούλου θα μπορούσε να τους στριμώξει και με την πιθανή άρνηση να τους εκθέσει ταυτοχρόνως στην κοινή γνώμη, έδειξε τα ρέστα της!
Παρουσίασε ξαφνικά την τροπολογία με την αιτιολογία ότι αφού οι απόδημοι θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές; Κι αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ένιωθαν, ενδεχομένως, πως είχαν πιαστεί στο «κλουβί» της συναίνεσης, βρήκαν την πορτούλα μισάνοιχτη και απέδρασαν…
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος, παίρνοντας πίσω την αρχική συμφωνία του επί της αρχής στο σχέδιο Νόμου για τις ευρωεκλογές. Καμία ψυχραιμία και νηφαλιότητα στην αντίδραση, αλλά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τον Πρόεδρο Κασσελάκη και τους συνεργάτες του. Απόλυτη άρνηση, εκτός λογικής, σε κάτι που μέχρι χθες συμφωνούσε!
Μετά αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης έβαλε και έναν όρο για να αποφύγει τον διασυρμό. Προτείνει να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος εντός Ελλάδας, μόνο για τους ανήμπορους να προσέλθουν σε εκλογικά τμήματα ψηφοφόρους. Δεν έχει λόγο να τον αποδεχτεί η κυβέρνηση.
Η Πλεύση Ελευθερίας κινείται με τη δική της ελευθερία στο θέμα. Τολμηρά, θα ψηφίσει την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές. Όσο για τις εθνικές εκλογές ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να καταθέσει ξεχωριστό νομοσχέδιο με την αντίστοιχη πρόβλεψη.
Ο Νόμος για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές θα περάσει, έτσι κι αλλιώς, με τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών της συμπολίτευσης και των έξι συναδέλφων τους της Πλεύσης. Η θεσμοθέτηση της εφαρμογής στις εθνικές εκλογές απαιτεί 200 ψήφους. Δεν επιτυγχάνεται χωρίς τα άλλα κόμματα. Η ωριμότητα στο πολιτικό σύστημα καθυστερεί, έρχεται με ρυθμούς αργούς.
Η Κυβέρνηση χρεώνεται ένα ακόμη ατόπημα. Χρησιμοποίησε, ατυχώς για εκείνη, τη μέθοδο της τροπολογίας, που ευρισκόμενη στην Αντιπολίτευση κατήγγειλε την τότε Κυβέρνηση για ευρεία χρήση. Υποτίθεται πως πρόθεση των κομμάτων είναι να σταματήσουν το κοινό σφάλμα. Η κατάκτηση της ωριμότητα, που λέγαμε, μεγάλη περιπέτεια…
Η υπουργός Ν. Κεραμέως πέτυχε μια εύκολη νίκη. Εξέθεσε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο θέμα της επιστολικής ψήφου, βρεγμένους που το νερό δεν φοβούνται.
Έχασε όμως την ευκαιρία να καταγράψει επιτυχία ευρείας συναίνεσης. Οι ευκαιρίες δεν τελειώνουν, το μέλλον μπροστά της…