«TripAdvisor» για το Δημόσιο, αλλά να αρχίσουμε από την Κυβέρνηση πρώτα!

Η ιδέα της Ν. Κεραμέως να αξιολογούμε οι πολίτες σε στιλ TripAdvisor τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου είναι έξοχη. Αλλαγή εποχής. Η βαθμολόγηση με τα αστεράκια «βυθίζει», «απογειώνει», μοιράζει «μετριότητα». Συμβαίνει ήδη με ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές, κλαμπ κι όλες τις συναφείς, με παροχή υπηρεσιών, επιχειρήσεις.

Καλώς ή κακώς στην Ελλάδα, η λειτουργία του Κράτους ταυτίζεται με την απόδοση της Κυβέρνησης. Η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού μεταφράζεται, στα μάτια της κοινής γνώμης, σαν ανικανότητα της Κυβέρνησης. Συζητείται, χρόνια τώρα, η αλλαγή υποδείγματος, αλλά μένει στα πολιτικά σαλόνια. Η ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας κρίνεται εκ των προτέρων επισφαλής, χωρίς ποτέ φυσικά να έχει παρουσιαστεί, να έχει περιγραφεί το περιεχόμενο της εξυγίανσης και της μεταρρύθμισης στο Κράτος. Και τελικά, επειδή, η κουβέντα εξαντλείται στην ποιότητα της προσφερόμενης υπηρεσίας και στην ανταπόκριση του δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού, όπου και στοχεύει, το υπό μελέτη σχέδιο, ας τολμήσει κάτι προηγουμένως η πολιτική ηγεσία.

Γιατί, λοιπόν, να μην αρχίσουμε από ένα TripAdvisοr για τους πολιτικούς; Να εφαρμοστεί το εύρημα της υπουργού Εσωτερικών πρώτα απ’ όλα στην ίδια την Κυβέρνηση. Να μπαίνουμε στο gov.gr και να βαθμολογούμε Πρωθυπουργό και Υπουργούς. Συνολικά και ατομικά. Φυσικά και την Αντιπολίτευση. Πολιτικούς αρχηγούς και Βουλευτές. Όλο το πολιτικό σύστημα.

Ο δημοκρατικός έλεγχος στο απόγειο του!

Αυτοί μαζί θα δώσουν το καλό παράδειγμα. Θα αξιολογούνται στην «πηγή», όπως λέμε. Η πολιτική απόφαση, οι πολιτικές ενέργειες θα περνούν αυτομάτως από την κρίση της κοινωνίας. Τα αστέρια θα πέφτουν βροχή ή δε θα πέφτουν καθόλου και θα φέρνουν απογοήτευση και γκρίνια. Αυτό είναι το δίκαιο. Αξιολόγηση πρώτα στο πολιτικό προσωπικό που λαμβάνει τις αποφάσεις. Ακολούθως στο προσωπικό που υλοποιεί τις πολιτικές αποφάσεις για λογαριασμό του Κράτους.

Έτσι θα ζεσταθούν στην ιδέα κι οι πολλοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι, για τους οποίους προγραμματίζεται η εφαρμογή. Πάμε να εξυπηρετηθούμε σε Υπουργεία, ΚΕΠ, ΔΟΥ, ΕΛΤΑ, Νοσοκομεία, Αστυνομία, Δημαρχεία, Δασαρχεία, Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολόγια; Μάλιστα. Μετά την επίσκεψη θα απαντούμε εάν μείναμε ευχαριστημένοι από την εμπειρία, τους λόγους που μας υποχρέωσαν να απευθυνθούμε στην Υπηρεσία και θα γράφουμε την κριτική μας. Στη λογική της αξιολόγησης των υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Όλοι στην κρίση Όλων!

Ο ανταγωνισμός, η αξιολόγηση, η κριτική, η βελτίωση, είναι «βάσανα» με τα οποία οι κρατικές Υπηρεσίες καταφέρνουν να μένουν σε απόσταση. Στην ανταπόκριση τους οι Υπηρεσίες του Κράτους δεν έχουν παρόμοιες επιδόσεις. Άρα, η κριτική εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι ισοπεδωτική. Αλλού εξυπηρετούν, αλλού καθόλου, κάπου υστερούν και επιθυμούν να βελτιωθούν, κι αλλού μένουν απαθείς. Όλο και περισσότεροι προστίθενται στην πλευρά όσων υποστηρίζουν ότι αιτία της κακής νοοτροπίας είναι η αίσθηση της ατιμωρησίας που καλλιεργεί η μονιμότητα. Το μεγάλο πλεονέκτημα των κρατικών υπαλλήλων που αποτελεί και τη μέγιστη διάκριση ή αδικία στην ελληνική κοινωνία.

Αν ποτέ εγκριθεί και αν ποτέ εφαρμοστεί το Civil Sector TripAdvisor λογικά θα έχει προηγηθεί κι ένα πλέγμα ασφάλειας ώστε να μην αποτελέσει πλατφόρμα γελοιοποίησης, εξευτελισμού και ύβρεων. Μην αποτελέσει αφορμή για πεδίο έκφρασης απωθημένων και ψεμάτων μέσω της ανωνυμίας. Τρόποι ελέγχου υπάρχουν. Τηρούνται παγκοσμίως, δε θα ανακαλύψουμε τον τροχό…

Η Κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει πιθανά σχόλια από κακεντρεχείς. Ότι, δηλαδή, υπεκφεύγει και πράττει το …στρίβειν δια του αρραβώνος. Να μιλήσει με ενάργεια πως επιθυμεί να μεταρρυθμίσει το Κράτος ώστε να αποδίδει επωφελώς για τους πολίτες. Να αξιοποιηθούν με σοβαρότητα οι προσοντούχοι, άξιοι, ικανοί και με θέληση να εργαστούν δημόσιοι υπάλληλοι. Να αναδειχτούν επιτέλους.

Τι θα λέγατε να ξεκινούσαμε από τώρα. Να κρίνουμε τις επιδόσεις σε όλο το φάσμα της Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Τάξης για την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτό το καλοκαίρι με τις εκατοντάδες πυρκαγιές. Πόσα αστέρια θα μάζευαν κατά την άποψη σας;