Η αλλαγή του χρόνου γεννά τις πιο αισιόδοξες σκέψεις για όλους τους ανθρώπους, ακόμα και για αυτούς που βρίσκονται στο στάδιο της απόλυτης απελπισίας. Θα μπορούσα να πω ότι η αισιοδοξία αφορά αυτήν ακριβώς την κατηγορία των ανθρώπων. Τους απελπισμένους και τους απογοητευμένους. Πιστεύουν πως τον καινούργιο χρόνο η ζωή τους θα βελτιωθεί, τα πράγματα θα εξελιχθούν πιο ευνοϊκά για αυτούς.
Συνεπώς, για όλους μας η ευχή «καλή χρονιά», ξεφεύγει από το στερεότυπο μιας κοινωνικής συμπεριφοράς, καθώς έχει ουσιαστική σημασία. Εκφράζει την προσδοκία του καλύτερου. Θα μπορούσα να γράφω δεκάδες αράδες για τη σημασία μιας ευχής, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι να κατανοήσουν άπαντες πως μια χρονιάρα μέρα βάζουμε στην άκρη τη γκρίνια και τη μιζέρια μας και για 24 ώρες φοράμε τα γιορτινά μας ρούχα τόσο εξωτερικά, όσο κυρίως εσωτερικά και αισιοδοξούμε.
Όσοι διαθέτουν ανεξάντλητο αγωνιστικό φρόνημα, ας το βάλουν για μια ημέρα στην άκρη να ξεκουραστεί κι αυτό και ας αρχίσουν την επανάσταση από τις 2 Ιανουαρίου. Προλαβαίνουν! Αλλά να εύχονται «καλή χρονιά», βγάζοντας συγχρόνως όλη τη χολή και την επιλεκτική αγανάκτησή τους για την άδικη κοινωνία και για την καταπίεση των ισχυρών επί των αδυνάτων, αυτό και δεν επισπεύδει την …κοινωνική ανατροπή και χαλά τη γιορταστική ατμόσφαιρα, χαλά τη διάθεση ανθρώπων που δε συμμερίζονται αυτή την οπτική. Και το κυριότερο, μια ημέρα χαράς και χαλάρωσης δε θα κάμψει το επαναστατικό φρόνημα της πελατείας τους.
Άσε που κάποιοι εξ αυτών διαμαρτύρονται για τις αδικίες, αμειβόμενοι όμως πλουσιοπάροχα από το σύστημα που αυτοί καταγγέλλουν ότι γεννά αδικίες. Θα μου πείτε πως έτσι το υπονομεύουν «από τα μέσα», και λόγω του κλίματος αγάπης των ημερών θα συμφωνήσω μαζί σας. Η άλλη όψη του νομίσματος μιας ευχής είναι να μην κακοκαρδίζεις τα οικεία πρόσωπα. Να συμφωνείς μαζί τους, ενώ γνωρίζουν πως δε συμφωνείς και το κάνεις λόγω των ημερών.
Το να μην εμπλέκεσαι τέτοιες χρονιάρες μέρες σε άγονες αντιπαραθέσεις είναι δείγμα όχι μόνον ωριμότητας, αλλά δείγμα κυρίως μεγαλοψυχίας. Το να προσπερνάς πικρόχολα σχόλια, ακόμα και αν αυτά έχουν τη μορφή μιας «ύπουλης» ευχής, αν μη τι άλλο διαφυλάσσει το ήπιο κλίμα για να περάσει η πρωτοχρονιάτικη ημέρα «αναίμακτα». Ακόμα και αν δε σε σέβονται και σου πετούν κατάμουτρα ένα σύμβολο συνδεδεμένο με την τρομοκρατία και τον θάνατο.
Εν πάση περιπτώσει, φέτος είχαμε πολλές ευχές και λίγη κλάψα. Είχαμε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα στους δρόμους και στις πλατείες, ίσως γιατί υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία σε ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών. Το 2025 μπορεί να αποδειχθεί μια όντως καλή χρονιά για την πατρίδα μας.