Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει τεθεί το ερώτημα ποιοι είναι οι κανόνες του facebook και ποιοι αποφασίζουν αν ένα κείμενο τούς παραβιάζει ή όχι. Οι απαντήσεις είναι γνωστές. Τα κείμενα δεν θα πρέπει να καλλιεργούν το φυλετικό μίσος, να είναι επιθετικά, υβριστικά και να διεγείρουν τον χρήστη σε πράξεις επιθετικές. Προχθές αποκλείστηκε από το facebook ένας διανοούμενος, ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, για ένα σύντομο κείμενο που έγραψε για τον λιμό της Ουκρανίας του 1932-33 από το σταλινικό καθεστώς. Το γνωστό «Holodomor».
Διάβασα προσεκτικά τρεις φορές το κείμενο του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη για να διαπιστώσω ποιο ήταν το μεμπτό σημείο που προκάλεσε τον αποκλεισμό του από το facebook. Πλην μιας παραγράφου-την οποία θα μεταφέρω ως έχει-όλο το σχόλιο του ήταν μια ιστορική αναφορά αποδεδειγμένη από εκατοντάδες συγγράμματα σπουδαίων επιστημόνων. Ουδείς-πλην ελαχίστων φανατικών σταλινικών και σοβιετόφιλων-δεν αμφισβητεί τον ουκρανικό λιμό με υπαιτιότητα του Στάλιν. Είναι οι ίδιοι που αρνούνται πως η εκτέλεση 21.857 Πολωνών αξιωματικών και διανοουμένων διαπράχθηκε από την NKVD και τον Κόκκινο Στρατό την άνοιξη του 1940 στο δάσος Κατίν.
Η επίμαχη παράγραφος του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη είναι η εξής: «Ο Χίτλερ των Ουκρανών ήταν ο Στάλιν. Το Ολοκαύτωμα τους ήταν το Holodomor. Γι' αυτούς το φασιστικό Βερολίνο ήταν η σοβιετική Μόσχα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσής τους ήταν τα σοβιέτ.»
Να υπενθυμίσω πως πριν από δύο χρόνια το ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του καθιέρωσε την 23η Αυγούστου-ημέρα του συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ-ως ημέρα μνήμης των θυμάτων των δύο ολοκληρωτισμών. Αν τους υπεύθυνους του facebook τους ενόχλησε η παραπάνω παράγραφος του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη, τότε θα πρέπει να ενοχλήθηκαν και από το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου.
Θεωρώ αυτονόητο πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια πράξη λογοκρισίας. Γιατί η επιβολή ποινής για την εκφορά μιας γνώμης αποτελεί λογοκρισία. Υποθέτω ποιοι έκαναν την καταγγελία. Όσοι υπερασπίζονται την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και οι αθεράπευτα σταλινικοί. Δύο κατηγορίες με πολλά κοινά χαρακτηριστικά και σημεία.
Το πρόβλημα είναι η σιωπή όλων αυτών που διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για τη «χούντα του Κούλη» και τα «πετσωμένα βοθροκάναλα». Είμαι σίγουρος πως χαίρονται, γιατί σιώπησε προσωρινά μια ενοχλητική φωνή. Συγχρόνως αποδεικνύεται πόσο υποκριτικές είναι οι τσιριδούλες τους για την ανυπαρξία ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα. Και δυστυχώς σε αυτή την ένοχη σιωπή συμμετέχουν και άνθρωποι που δεν ανήκουν μόνον στην Αριστερά.
Τελικά, η Ιστορία, όσες προσπάθειες συγκάλυψης ή απόκρυψης και αν γίνουν, παραμένει στη θέση της. Η λιμοκτονία των Ουκρανών, ως μέρος ενός πολυεπίπεδου σχεδίου του Στάλιν για τη μεταφορά πόρων από την αγροτική παραγωγή στη βιομηχανία, δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί όσες καταγγελίες και αν κάνουν οι απολογητές του και τα πιόνια του Πούτιν στην Ελλάδα.