Για ένα συνονθύλευμα Ελλήνων η πατρίδα μας είναι κάτι σαν την Ουγγαρία του Όρμπαν και πιθανόν και πολύ χειρότερα. Λογοκρισία, ανεξιχνίαστα εγκλήματα, πολύνεκρα δυστυχήματα, ανυπαρξία Κράτους Δικαίου και δε συμμαζεύεται. Θα διερωτηθείτε αν αναφέρονται στην περίοδο της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, διότι όλα τα παραπάνω συμπτώματα χαρακτήριζαν εκείνη την περίοδο.
Απόπειρα άλωσης των ΜΜΕ από τον νόμο του κυρίου 13-0, συλλήψεις δημοσιογράφων –ρωτήστε τον Θανάση Μαυρίδη και τον Γιάννη Κουρτάκη– γιγάντωμα και εκτελέσεις της Greek Mafia και βέβαια η κυριαρχία του δόγματος Ρασπούτιν στον χώρο της Δικαιοσύνης. Να μην ξεχάσω και το Μάτι, μια από τις πιο πολύνεκρες τραγωδίες στην Ευρώπη.*
Κάνετε λάθος! Αυτός ο εσμός που κατηγορεί την Ελλάδα δεν αναφέρεται σε αυτήν την περίοδο, με αυτά τα χαρακτηριστικά. Αναφέρεται στην περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Βλέποντας πως οι πολίτες τούς γυρνούν την πλάτη καθώς πιστεύουν αυτό που ζουν και όχι τις φαντασιώσεις των φανατισμένων, μετέφεραν τον αγώνα τους στο ευρωκοινοβούλιο. Το θέμα είναι γνωστό και έχει αναλυθεί επαρκώς και από αυτή τη στήλη.
Και ξαφνικά ήρθε ο Economist, μια εφημερίδα με παγκόσμιο κύρος –βέβαια η αριστεροφιλελεύθερη ιντελιγκέντσια (της πλάκας) είναι ικανή να αμφισβητήσει αυτό το κύρος– και στην ετήσια έκθεση Democracy Index διαπίστωσε πως η ποιότητα της Δημοκρατίας μας έκανε ένα θεαματικό άλμα το 2023 κι έτσι η πατρίδα μας ανέβηκε κατηγορία. Μπήκε στο κλαμπ των 24 χωρών με πλήρη δημοκρατία. Σημειωτέον πως από το 2010, δηλαδή την περίοδο των μνημονίων, η Ελλάδα εθεωρείτο μια προβληματική δημοκρατία με αρνητική κορύφωση την τριετία 2016-2018 όταν και έλαβε την πιο χαμηλή βαθμολογία, 7,23-7,29 στα 10. Γνωρίζει ο αναγνώστης ποιος κυβερνούσε το 2016-2018.
Χθες που αναβαθμίστηκε, έλαβε 8,14 στα 10, στην κλίμακα του Economist.
Φυσικά, η βελτίωση της ποιότητας της Δημοκρατίας είναι μια προσπάθεια συνεχής και αφορά πολλούς τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Συνεπώς, το φετινό ικανοποιητικό 8,14, του χρόνου θα πρέπει να τσιμπήσει μερικούς πόντους ακόμα, μετά την υποδιαστολή. Η κυβέρνηση γνωρίζει πού πάσχει η Δημοκρατία μας –κυρίως στην πάταξη της ανομίας και στην καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης– έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, άρα θα πρέπει να κινηθεί με σχέδιο για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.
Όλο αυτό το σκηνικό απέχει έτη φωτός από την εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν στο εξωτερικό για την Ελλάδα ευρωβουλευτές, δημοσιογράφοι, σχολιαστές και ΜΜΕ του εξωτερικού. Έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν την κυβέρνηση διότι ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης θέλησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του δικαστικά κατά δημοσιεύματος εφημερίδας, λησμονώντας τη μήνυση και αγωγή του Αλέξη Τσίπρα στον κ. Γιώργο Παπαχρήστο για τη βίλα στο Σούνιο.
Τελικά, πάντα εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, οι πολίτες πείθονται από αυτό που ζουν καθημερινά σε όλες τις πτυχές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και όχι από τις φανατισμένες τσιρίδες κάποιων πολιτικών, σχολιαστών και διαμορφωτών της κοινής γνώμης που βρίσκονται σε απόγνωση από το καλοκαίρι του 2023. Αυτό το 40,5% τους τσάκισε.
Η έκθεση του Economist ήταν το κερασάκι στην τούρτα.
*Σκεφτείτε η Νέα Δημοκρατία, το 2019, πριν από τις εκλογές, να περιέφερε στο ευρωκοινοβούλιο συγγενείς των νεκρών στο Μάτι.