Tα «δώρα» της Χαμάς, δώρα μίσους

Προφανώς, η ηγεσία του Ισραήλ γνωρίζει καλύτερα από όλους τους λόγους που την ώθησαν να υπογράψει την εκεχειρία στη Γάζα. Συνεπώς, επί της ουσίας, η αναμονή είναι η πλέον ενδεδειγμένη στάση όλων όσοι ασχολήθηκαν με τα γεγονότα μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Όμως, η διαδικασία παράδοσης των τριών ομήρων δημιουργεί ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Από την πρώτη στιγμή ήταν εμφανής η προσπάθεια των τρομοκρατών να αποδείξουν ότι ελέγχουν την κατάσταση στη Γάζα και εκτελούν καθήκοντα πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας. Δεν ήταν μόνον οι καλοσιδερωμένες στολές που είχαν εξαφανιστεί όσο διαρκούσε ο πόλεμος, ήταν κυρίως η επίδειξη ισχύος, καθώς «προστάτευαν» τα αυτοκίνητα των ομήρων από τις διαθέσεις του όχλου. Ήταν μια παράσταση για τη διεθνή κοινή γνώμη. 

Το μήνυμα θέλησε να το μεταφέρει στους Νew York Times o Ιμπραήμ Μαντούν, σχολιαστής προσκείμενος στη Χαμάς, ο οποίος δήλωσε: «Η Χαμάς πρέπει να αποτελέσει μέρος των όποιων μελλοντικών διευθετήσεων ή τουλάχιστον να συντονίζεται με αυτές». Είναι μια στρατηγική την οποία θα τη βρει μπροστά της όχι μόνον η κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις που αφενός καταδίκασαν την τρομοκρατική επίθεση, αφετέρου όμως πίεζαν το Ισραήλ να αυτοσυγκρατηθεί. 

Όσον αφορά τα δώρα που έδωσε η Χαμάς στις τρεις ομήρους, δεν ήταν ούτε αθώα ούτε δείγμα ανθρωπισμού. Η σακούλα περιείχε φωτογραφίες από τις 471 μέρες της ομηρείας τους και έναν χάρτη της Γάζας. Ήθελαν να τις υπενθυμίζουν τι πέρασαν, λες και θα ήταν δυνατόν ποτέ να τα ξεχάσουν. Και φυσικά βρέθηκαν οι γνωστοί αριστεροί ψυχοπονιάρηδες που συγκινήθηκαν από τα «ανθρωπιστικά» αισθήματα των τρομοκρατών. Το γεγονός ότι η μία όμηρος είχε τρία δάκτυλα λιγότερα, πέρασε ασχολίαστο. 

Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ αλλάζει το δόγμα ασφαλείας του. Όπως δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Τζέικομπ Νέιγκελ, σε συνέντευξή του στην κυρία Λένα Αργύρη, «η εποχή της άμυνας για το Ισραήλ έχει τελειώσει. Θα πλήττουμε πλέον προληπτικά όποιον επιχειρεί να μας βλάψει πριν καν υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του». Στον Τζ. Νέιγκελ, ταξίαρχο με σαραντάχρονη σταδιοδρομία στον IDF, ανέθεσε η κυβέρνηση Νετανιάχου την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για το νέο δόγμα εθνικής ασφάλειας. 

Σε αυτό το τοπίο να βάλουμε μέσα και τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στη Δυτική Όχθη, όπου οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής συγκρούονται καθημερινά με το παράρτημα της Χαμάς στους καταυλισμούς της Τζενίν, ενώ και οι έποικοι δέχονται επιθέσεις και τις ανταποδίδουν, από ομάδες Παλαιστινίων. Στο χωριό Αλ Φουντάκ υπήρξαν τρεις Ισραηλινοί πολίτες νεκροί και στη συνέχεια, το αραβικό στοιχείο υπέστη τα αναμενόμενα αντίποινα.  

Το να γράψουμε πως η εκεχειρία θα οδηγήσει σε μια εκτόνωση την κατάσταση, θα ήταν αφελές. Απεναντίας, είναι βέβαιο ότι οι Παλαιστίνιοι που θα απελευθερωθούν, στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα ενταχθούν σε διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως συνέβη με τον Γιαχία Σινουάρ. Και φυσικά είναι πολύ πρόωρο να συζητούμε το μέλλον της Γάζας και την τύχη της Χαμάς. Ο δρόμος της εκεχειρίας είναι μακρύς γεμάτος νάρκες.