Τα τεράστια οικονομικά οφέλη των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η Ελλάδα επιτέλους βγαίνει από τον ακαδημαϊκό μεσαίωνα. Η έκθεση του ΙΔΟΜ για τον Νόμο 5094/2024, που επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία ξένων πανεπιστημιακών παραρτημάτων στη χώρα μας, καταδεικνύει με στοιχεία το τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό αυτής της πρωτοβουλίας. Είναι μια εξέλιξη που έρχεται καθυστερημένα αλλά είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη, καθώς μπορεί να διορθώσει δεκαετίες εκπαιδευτικής στασιμότητας και διαρροής εγκεφάλων προς το εξωτερικό.

Η Ελλάδα εδώ και χρόνια υστερεί στην εκμετάλλευση των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρει η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την ώρα που χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Κύπρος και ακόμα και η Βουλγαρία αξιοποιούν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ως μοχλό ανάπτυξης και εθνικής προόδου, οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα επέμεναν σε ένα ιδεοληπτικό και αδιέξοδο κρατικό μονοπώλιο. Το αποτέλεσμα; Περισσότεροι από 40.000 Έλληνες φοιτητές να φεύγουν κάθε χρόνο για σπουδές στο εξωτερικό, στερώντας την οικονομία μας από πολύτιμους πόρους που φτάνουν το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Η μεταρρύθμιση του Νόμου 5094 αλλάζει ριζικά το τοπίο. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 12 αιτήσεις για την ίδρυση ξένων πανεπιστημιακών παραρτημάτων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, με τις προοπτικές να αυξάνονται διαρκώς. Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΔΟΜ, μέσα σε πέντε χρόνια αναμένεται να φοιτούν περίπου 58.800 φοιτητές στα νέα αυτά ιδρύματα, από τους οποίους πάνω από 16.000 θα είναι ξένοι. Με την υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης, η Ελλάδα αποκτά την ευκαιρία να αναδειχθεί σε σημαντικό ακαδημαϊκό κόμβο της περιοχής, προσελκύοντας επενδύσεις, ταλέντο και νέες ιδέες.

Τα οικονομικά οφέλη είναι εντυπωσιακά: η μελέτη του ΙΔΟΜ εκτιμά ότι σε βάθος πενταετίας θα προστεθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργηθούν σχεδόν 74.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η συνεισφορά στο ΑΕΠ θα φτάσει έως το 0,7%, ενώ μέσα σε μια δεκαετία θα μπορούσε να αυξηθεί στο 1,5%. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι απλώς αριθμοί – είναι η απτή απόδειξη ότι το άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον ανταγωνισμό και στην ελεύθερη αγορά δημιουργεί ευημερία και ευκαιρίες για όλους.

Επιπλέον, τα οφέλη αυτής της τολμηρής μεταρρύθμισης δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά. Η εγκατάσταση ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, προσφέροντας πραγματικές προοπτικές απασχόλησης και επαναπατρισμού. Είναι η καλύτερη απάντηση στην πρόκληση του brain drain, μιας και δημιουργεί συνθήκες που επιτρέπουν στα ελληνικά ταλέντα να ανθίσουν στον τόπο τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξίζει συγχαρητήρια για την τόλμη της να πραγματοποιήσει αυτή τη σημαντική αλλαγή, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τις δυνάμεις της συντήρησης και της γραφειοκρατίας. Αποτελεί ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της σύγχρονης και ανταγωνιστικής ανώτατης εκπαίδευσης που δικαιούται η Ελλάδα.

Καιρός ήταν.