Το απόρρητο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα επιδιώξει την παύση των εχθροπραξιών από τις 20 Απριλίου με σκοπό να υπογραφεί συμφωνία ειρήνης στις 9 Μαΐου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική Daily Mail.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα προσπαθήσει να αναγκάσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία μέχρι το Πάσχα στο πλαίσιο ενός ειρηνευτικού σχεδίου, σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση.
Ο Τραμπ, ο οποίος εδώ και καιρό ισχυριζόταν ότι θα ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της βάναυσης εισβολής στην Ουκρανία μέσα σε μια μέρα, λέγεται ότι εργάζεται για τον τερματισμό του πολέμου εντός 100 ημερών.
Το ανεπιβεβαίωτο αυτό σχέδιο, το οποίο ωστόσο κάνει το γύρο των «πολιτικών και διπλωματικών κύκλων» στην Ουκρανία, περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός έως τις 20 Απριλίου, απαγόρευση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θα απαιτεί από το Κίεβο να αποδεχθεί τη ρωσική κυριαρχία στην προσαρτημένη γη.
Επιπλέον, τα ουκρανικά στρατεύματα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, ενώ μια ομάδα Ευρωπαίων στρατιωτών η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει βρετανικά στρατεύματα, θα κληθεί να αστυνομεύσει σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα εμπλακούν σε αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ θα κληθεί να βοηθήσει την Ουκρανία στις προσπάθειες ανοικοδόμησής της, οι οποίες ενδέχεται να κοστίσουν έως και 486 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το thinktank του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ.
Να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έχει αρνηθεί την ύπαρξη του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός και ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα τις αναφορές.
Τα σχέδια φέρεται να ξεκινούν με ένα τηλεφώνημα μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές Φεβρουαρίου.Επίσης, περιλαμβάνει μια συνάντηση των δύο ηγετών στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και μια επίσημη ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός έως τις 20 Απριλίου.
Μία δήλωση σχετικά με τις συμφωνημένες παραμέτρους για τον τερματισμό του πολέμου θα δημοσιευθεί έως τις 9 Μαΐου, μετά την οποία θα ζητηθεί από το Κίεβο να μην παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο ή να κινητοποιήσει στρατεύματα.
Ο Τραμπ θέλει επίσης να οργανώσει μια Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης, με τη μεσολάβηση άλλων κρατών, ενώ φέρεται να σχεδιάζει τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης στον στρατό της Ουκρανίας, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το δρόμο για την ένταξή της στην ΕΕ έως το 2030.
Αλλά η Ρωσία θα είχε επίσης σημαντικά κέρδη καθώς τα σχέδια περιλαμβάνουν άρση κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια για αρκετά χρόνια, αν και τα χρήματα από τους ειδικούς δασμούς στην ενέργεια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Θα αποδεχτεί το σχέδιο ο Ζελένσκι;
Το γραφείο του Ζελένσκι έχει αρνηθεί σθεναρά τη νομιμότητα των ειρηνευτικών σχεδίων.Ο Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, έγραψε στο Telegram ότι «δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι τέτοιες αναφορές συχνά συγκαλύπτουν ισχυρισμούς που διαδίδονται από Ρώσους.
Ο Ζελένσκι δήλωσε σε ομάδες μέσων ενημέρωσης την Κυριακή: «Ο πόλεμος της Ρωσίας είναι εναντίον της Ουκρανίας, εναντίον της Ευρώπης, εναντίον ολόκληρου του κόσμου, αλλά πάνω απ' όλα, ο πόλεμος διεξάγεται στη γη μας. Είναι αδύνατον να αποκλείσουμε την Ουκρανία από οποιαδήποτε πλατφόρμα διαπραγμάτευσης».
«Είτε αυτή η διαπραγματευτική πλατφόρμα δεν θα έχει πραγματικά αποτελέσματα, είτε θα έχει μόνο πολιτικά αποτελέσματα. Και αυτά τα αποτελέσματα δεν θα έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια ή τον τερματισμό του πολέμου». Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα πραγματικά να είναι εκεί και η ευρωπαϊκή φωνή. Είναι σημαντικό για εμάς επειδή θα είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά δεν μπορώ να πω με σαφήνεια σήμερα ποια θα είναι η δομή της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Επειδή δεν έχουμε ακόμη ένα κοινό σχέδιο».
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ελέγχει σήμερα περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας και έχει πραγματοποιήσει ευρέως αγνοημένα δημοψηφίσματα σε τέσσερις περιοχές στις οποίες «ψήφισαν» την ένταξή τους στη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι υποστήριζε μέχρι πρόσφατα ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ ούτε ένα στρέμμα γης να παραμείνει στα χέρια του Πούτιν, αλλά αναγκάστηκε στην παραδοχή ότι τα εδάφη μπορεί να μην επιστραφούν αμέσως στην Ουκρανία.