Εφικτή η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εντός του 2023
Μ. Γκόντγουιν στο Liberal

Εφικτή η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εντός του 2023

«Όταν υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος. Οι κινήσεις της κυβέρνησης στην Ελλάδα και το πολιτικό κλίμα στη Βρετανία επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα» δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Μάρλεν Γκόντγουιν. 

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Κυρία Γκόντγουιν θα δούμε τελικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Σε αυτήν τη φάση οι συνομιλίες μεταξύ βρετανικής και ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν κρυφές. Μόνο με αυτό τον τρόπο η διπλωματία λειτουργεί σωστά. Το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι διαχρονικό. Δεν πρόκειται για ένα σημερινό ζήτημα, ούτε μια ιστορία τριάντα ή σαράντα ετών. Διατυπώνεται συνεχώς από την ανεξαρτησία της Ελλάδας τον 19ο αιώνα. 

Η Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενών κινήθηκε με διακριτικότητα και σεβασμό στον συνομιλητή της. Γιατί τα Γλυπτά δεν είναι ένα οποιοδήποτε ελληνικό μνημείο, αλλά πολιτισμική κληρονομιά για όλο τον κόσμο. Το 2009 όταν άνοιξε το Μουσείο της Ακρόπολης έπρεπε η Βρετανία να τα έχει επιστρέψει. 

Ναι, αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη. Πού οφείλεται η στροφή της βρετανικής κυβέρνησης;

Πιστεύω πως είναι τρεις οι λόγοι. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός πως η βρετανική κοινή γνώμη έχει προετοιμαστεί και στη συντριπτική της πλειονότητα επιθυμεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Επομένως πολιτικά η κατάσταση είναι ευνοϊκή. Ο δεύτερος λόγος είναι η απομόνωση της Βρετανίας σε αυτό το ζήτημα. Κάτι που φαίνεται σήμερα, αλλά και στις συνομιλίες που είχαν γίνει το 2019 με την UNESCO στο Παρίσι, όπου έγινε σαφές πως η Βρετανία δεν έχει αρκετούς συμμάχους. Σήμερα λοιπόν η διπλωματική οδός και ο τρόπος που έχει χειριστεί η κυβέρνηση το ζήτημα δίνουν παράθυρο επίλυσης του ζητήματος. 

Θεωρείται εφικτή την επιστροφή εντός του 2023;

Η διπλωματική οδός επιβάλλει σιωπηρές διαπραγματεύσεις. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο πως «βρισκόμαστε κοντά στην επιστροφή των Γλυπτών». Όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει απόσταση που πρέπει να καλυφθεί, ωστόσο θεωρώ εφικτό να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα πριν το τέλος του 2023. 

Στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τους όρους επιστροφής. Αν θα είναι δηλαδή με τη μορφή «δανείου», κάτι που συνιστά αναγνώριση κυριότητας στη Βρετανία.

Ο κόσμος στην Αγγλία υποστηρίζει θερμά την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενών. Σίγουρα ένας όρος «δανεισμού» συνεπάγεται πως η Βρετανία θα διατηρήσει την ιδιοκτησία. Ωστόσο θεωρώ ως πρόεδρος της Επιτροπής, όπως και οι περισσότεροι Βρετανοί, πως πρέπει να κάνουμε αυτό που είναι σωστό. Να επιστρέψουν δηλαδή τα Γλυπτά εκεί που ανήκουν. Άλλωστε υπάρχει μεγάλη πρόοδος και θεωρώ πως όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει επίσης τρόπος να βρεθεί λύση. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η Βρετανία φαίνεται να επιθυμεί να ολοκληρωθεί γρήγορα η συμφωνία, κάτι που οφείλεται στην πολιτική κατάσταση στη Βρετανία και στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.