Έχουμε χρέος να διαμορφώσουμε τον αντίπαλο κυβερνητικό πόλο
A. Διαμαντοπούλου στο Liberal

Έχουμε χρέος να διαμορφώσουμε τον αντίπαλο κυβερνητικό πόλο

Στρατηγική αυτονομία, κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για μεταρρυθμίσεις και ανάδειξη ενός νέου κυβερνητικού πόλου αποτελούν τις προτεραιότητες της Άννας Διαμαντοπούλου, υποψήφιας για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια σε συνέντευξη στο Liberal απαντά στους επικριτές της που την κατηγορούν πως ήταν απούσα από το ΠΑΣΟΚ και ξεκαθαρίζει πως δεν βρέθηκε ποτέ κοντά με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καταθέτει επίσης τις προτάσεις της όχι μόνο για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την πορεία της χώρας. 

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν σας στηρίζουν παραδέχονται πως «η Διαμαντοπούλου είναι πρωθυπουργήσιμη». Πού αποδίδετε αυτόν τον χαρακτηρισμό και ποιες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο κράτος; Το ρωτώ γιατί είστε η μόνη υποψήφια που μιλάει όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πιστεύω βαθιά ότι με την εμπειρία της πολιτικής μου διαδρομής ως Νομάρχης, Υπουργός, Ευρωπαία Επίτροπος, μπορώ να συνεισφέρω σημαντικά στην προσπάθεια  για μια Δυνατή Ελλάδα με περισσότερη Δημοκρατία και δικαιότερη Κοινωνία. Για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ, να’ ανταποκριθεί στα νέα ιστορικά του καθήκοντα για να γίνει η εναλλακτική λύση στη διακυβέρνηση της χώρας και η διέξοδος για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, πρέπει να μετεξελιχθεί  με γοργά βήματα στο Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ.

Αυτός ο στόχος έχει μπροστά του, τρεις προκλήσεις: Σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, ανοιχτό κόμμα με πολιτική και στρατηγική αυτονομία και ηγεσία με δυνατότητα και προοπτική διακυβέρνησης. Όραμα μου είναι να φέρουμε την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων, με πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη, στον Κόσμο. Στο κέντρο του σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας βρίσκεται μια νέα οικονομική πολιτική στηριγμένη στις μεγάλες αλλαγές ιδιαίτερα στην παραγωγή και την τεχνολογία. Οι μεγάλες προκλήσεις, η αναβίωση της βιομηχανίας, η παραγωγή τεχνογνωσίας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτούν ένα εθνικό σχέδιο  με συγκεκριμένους στόχους και πόρους.

Για μας η κεντρική ιδέα και στόχος είναι η Ελλάδα που καινοτομεί, παράγει και  εξάγει. Παράγει εθνικό πλούτο και τον αναδιανέμει δίκαια. Βιομηχανία και ΜΜΕ, τουρισμός και εμπόριο, αγροτικός τομέας απαιτούν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να σταματήσει να εισάγει και να καταναλώνει. Η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις έχει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο και είναι το σοσιαλδημοκρατικό.  Το ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος πολιτικός οργανισμός  στην πατρίδα μας, που μπορεί να εκφράσει αξιόπιστα και ρεαλιστικά τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες και πολιτικές  και να εμπνεύσει τους πολίτες στο όραμα μιας διαφορετικής από το σήμερα, θετικής προοπτικής. 

«Έφυγε πριν 13 χρόνια από το ΠΑΣΟΚ» σας κατηγορούν εσωκομματικοί σας αντίπαλοι. Πώς απαντάτε;

Ήταν νομίζω µία απόπειρα να «απονοµιµοποιηθεί» εκ των προτέρων η υποψηφιότητά µου και ταυτόχρονα ένας διάχυτος πολιτικός φόβος ότι ανατρέπονται τα δεδομένα και τα αναμενόμενα, χωρίς επιτυχία και µε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, αν κρίνω από την έκταση της προτροπής και της στήριξης του κόσµου. Τέτοιου είδους αντιπαράθεση δεν μπορεί να σταθεί, γιατί ο κόσµος της παράταξης γνωρίζει καλά τη διαφορά µεταξύ πολιτικής ταυτότητας και της ενεργητικής κοµµατικής συµµετοχής. Και µόνο το παράδειγµα του ∆ΙΚΤΥΟΥ ως της βασικής δεξαµένης της σοσιαλδηµοκρατικής σκέψης και αναζήτησης στην Ελλάδα, φτάνει για να αποδείξει την ιδεολογική και πολιτική µου ταυτότητα.  

Σε όλη την πολιτική µου διαδροµή µέχρι σήµερα, είµαι σταθερή στη σοσιαλδηµοκρατική οικογένεια και υποστηρίζω πάντα εκείνες τις θέσεις που είναι προς όφελος της Ελλάδας και του λαού µας. ∆εν έχω ακούσει κανένα συνυποψήφιο µου να χρησιµοποιεί επίσηµα αυτό το επιχείρηµα και αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν ότι συµµετείχα στα συνέδρια, σε όλες τις εκλογές και είχα επιλέξει να µη δραστηριοποιούμαι στα κοµµατικά όργανα. Εκτιµώ, τέλος, πως ο λόγος που όλη αυτή η συζήτηση περί «απουσίας» μου έχει ατονήσει τελευταία, είναι διότι δεν μπόρεσε ποτέ να στηριχθεί επαρκώς. Για έναν άνθρωπο σαν και εµένα που είµαι στην πολιτική από τα 17 µου χρόνια, είναι αυτονόητο, ή θα έλεγα υποχρεωτικό, να καταθέσει κεφάλαιο και εµπειρία στον χώρο της δηµοκρατικής παράταξης στην οποία «γεννήθηκα» και παρέμεινα σταθερά.

Τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη αρχίζουν και γίνονται καθημερινότητα προχωρώντας στις εσωκομματικές εκλογές. Δεν έχετε μέχρι σήμερα σηκώσει το γάντι, αντίθετα με άλλους υποψήφιους που κοντράρονται πλέον στα ίσια. Σας καταλογίζουν ότι βρεθήκατε κοντά στον Μητσοτάκη και σε υπουργικό θώκο στην κυβέρνησή του. Τι ισχύει τελικά;

Κοντράρομαι για πολιτικά ζητήματα και είναι σαφείς πλέον οι διάφορες μεταξύ των υποψηφίων. Αποφεύγω όσο γίνεται άγονες συγκρούσεις που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Για το θέμα της επαφής μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πραγματική αλήθεια είναι ότι το 2020 ο Ο.Ο.Σ.Α άνοιξε τη διαδικασία για το νέο γραμματέα και επειδή είχα τις προϋποθέσεις ο πρωθυπουργός ζήτησε να με προτείνει για την διεκδίκηση της θέσης για την Ελλάδα, όχι για να διοριστώ γιατί ήταν μία παγκόσμια εκλογή. Πάλεψα με 10 σημαντικές προσωπικότητες – μεταξύ των οποίων 4 πρωθυπουργούς -σε μια ανταγωνιστική διαδικασία με αξιολόγηση από 38 υπουργούς Εξωτερικών και 38 Υπουργούς Οικονομικών.

Νιώθω περήφανη γιατί κατέκτησα το χάλκινο μετάλλιο για τη Χώρα μου, και μάλιστα την ώρα που μόλις βγαίναμε από την κρίση και υπήρχε ακόμη μια διάχυτη δυσπιστία για τις δυνατότητες μας. Επρόκειτο, συνεπώς, για μια εθνική αποστολή δίχως κομματικά χαρακτηριστικά, που είχε να κάνει με την εξωστρέφεια και την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη. Θεωρώ ότι ο καθένας μπορεί να κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα σε μια εθνική αποστολή και μια κυβερνητική θέση. Όσον αφορά την υπουργοποίηση, δεν έγινε ποτέ καμία συζήτηση και αρνήθηκα δημοσίως ακόμα και το ενδεχόμενο σε όλες μου τις συνεντεύξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό διάλυση. Στελέχη του φλερτάρουν με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει η δημιουργία ευρύτερης συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και άλλους χώρους. Πρόκειται άλλωστε για διακαή πόθο του Αλέξη Τσίπρα και άλλων στελεχών που αναζητούν ρόλο. Μάλιστα, φαίνεται πως ο κ. Δούκας δεν είναι αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο. Υπάρχει χώρος για συγκλίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη δημιουργία ενός ενιαίου σχηματισμού;

Έχω ξαναπεί, ότι οι άλλες δυνάμεις δεν είναι εχθροί μας, αλλά πολιτικά αντίπαλες. Το «ή εμείς ή αυτοί» δεν υπάρχει στην κουλτούρα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ως αντιπολίτευση φυσικά και θα συνεργαστούμε με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου σε ζητήματα που αφορούν το εθνικό συμφέρον. Από κει πέρα η επόμενη μέρα μετά τις εσωκομματικές μας εκλογές θα  είναι τελείως διαφορετική. Αυτό σημαίνει συνολική αναδιοργάνωση του Κινήματος, ώστε το ΠΑΣΟΚ να γίνει γρήγορα μια δυνατή, πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη με προοπτική διακυβέρνησης της χώρας.

Πιστεύω, ωστόσο, ότι μια ετερόκλητη μάζωξη δυσαρεστημένων και απογοητευμένων από τα πολιτικά τους αδιέξοδα «συνιστωσών», δεν θα ήταν ωφέλιμη. Για ένα καλύτερο μέλλον, χρειαζόμαστε καθαρές, σύγχρονες, πειστικές και βιώσιμες λύσεις. Προσωπικά µπήκα σε αυτήν τη µάχη πιστεύοντας ότι µπορούµε να πετύχουµε ένα µεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ που θα εκφράζει την σοσιαλδηµοκρατία του 21ου αιώνα και που στόχος είναι στις επόµενες εθνικές εκλογές να γίνει κυβέρνηση. 

Τέλος, γιατί ένας ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ ή κάποιος που θέλει να πάει στην κάλπη, να σας προτιμήσει έναντι των άλλων υποψηφίων;

Θεωρώ ότι ένα πρόβλημα σήμερα του ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτό που αναζητά ο προοδευτικός χώρος στην Ελλάδα, είναι μια ηγεσία ικανή να ανταγωνισθεί την κυβέρνηση της ΝΔ. Να μπορεί δηλαδή να συγκριθεί, ν’ αναμετρηθεί και να νικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές τον Μητσοτάκη. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της εκλογής του Οκτωβρίου και με την υποψηφιότητά μου θέλω να καταθέσω στο κόμμα μου μια εμπειρία που μου έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσω μέσα από την πολιτική μου σταδιοδρομία.

Θέλω το ΠΑΣΟΚ  ένα ανοικτό, δημοκρατικό, λειτουργικό  κόμμα, σε άμεση επαφή με την κοινωνία, που θα ανατρέψει τη στενή κομματική αντίληψη για ένα κλειστό κόμμα, που αποστρέφει την κοινωνία. Να καταθέσει προτάσεις για ένα κοινωνικό κράτος, για την υγεία για το ασφαλιστικό. Για το ρόλο της γυναίκας και ιδιαίτερα των νεότερων γενεών  που στραγγαλίζονται σε ξεπερασμένες λογικές. Οι βασικές του αρχές να είναι ισχυρό όχι μεγάλο κράτος, ισχυρή παραγωγική βάση, κράτος δικαίου και δημοκρατία με τη νέα έννοια,  να μπει η χώρα στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής εποχής.

Είμαστε μια μικρή χώρα δεν έχουμε φυσικούς πόρους, έχουμε μικρό πληθυσμό πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής εποχής η οποία αλλάζει την παραγωγή, τον αγροτικό τομέα, αλλάζει τα κοινωνικά θέματα. Οι οργανώσεις να έχουν λόγο και να προτείνουν τοπικά και κεντρικά ζητήματα. Να έχουν λόγο στο τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Εκτιμώ λοιπόν, ότι αυτό το διαφορετικό μπορεί να προσφέρει η δική μου υποψηφιότητα και αυτό είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Εναλλακτική πρόταση και λύση δεν υπάρχει χωρίς εναλλακτική ηγετική δυνατότητα.