Στον καίριο ρόλο των ψηφιακών «πράσινων» δικτύων και στο πώς αυτά θα διαμορφώσουν το ενεργειακό τοπίο αναφέρθηκε ο Δρ. Βασίλης Χατζίκος, CEO της Siemens στην Ελλάδα, μιλώντας στο Liberal και την Μαργαρίτα Ασημακοπούλου. Ο ίδιος εστίασε στους βασικούς μοχλούς που πρέπει να εφαρμοστούν για να γίνει η βιομηχανία και οι υποδομές πιο βιώσιμες, δίνοντας έμφαση στην ψηφιοποίηση και σε τεχνολογίες απαλλαγής από τον άνθρακα.
Αναφερόμενος στη στρατηγική της εταιρείας, ο κ. Χατζίκος τόνισε πως «συνδυάζοντας τον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο, ενδυναμώνουμε τους πελάτες μας να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιωσιμότητα, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, πιο ανθεκτικοί και πιο βιώσιμοι. Ταυτόχρονα, επεκτείνουμε διαρκώς το οικοσύστημα συνεργατών μας, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».
Κύριε Χατζίκο, η Siemens Ελλάδας διαθέτει ένα «πλούσιο» portfolio. Πού επικεντρώνεται το business plan της εταιρείας;
Στο σημερινό κόσμο, η ψηφιοποίηση και η βιωσιμότητα έχουν καταστεί επιτακτικές για τις επιχειρήσεις. Αποτελούν επίσης μοχλούς ανάπτυξης για τη Siemens. Συνδυάζουμε τον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να αυξήσουν την παραγωγικότητα, να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των πόρων των λειτουργιών τους και να κάνουν τις δραστηριότητές τους - καθώς και τις δικές μας - πιο βιώσιμες. Για εμάς, αυτό είναι το νόημα του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Πετυχαίνοντας περισσότερα με λιγότερους πόρους, κάνοντας τις βιομηχανίες πιο αποδοτικές, απλοποιώντας σύνθετες διαδικασίες και μετασχηματίζοντας τις υποδομές με έμφαση τη βιωσιμότητα, δημιουργούμε τεχνολογία με σκοπό. Συμβάλλουμε στη δημιουργία «έξυπνων» κτιρίων φιλικών προς το περιβάλλον και στη ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής ενέργειας.
Είμαστε μια ηγέτιδα εταιρεία τεχνολογίας η οποία συγκαταλέγεται στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού παγκοσμίως. Δημιουργούμε λύσεις που απαντούν σε πραγματικά προβλήματα και παράγονται από ψηφιακές τεχνολογίες όπως η προσομοίωση και τα ψηφιακά δίδυμα, τα data analytics και η τεχνητή νοημοσύνη και το IoT.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;
Η στρατηγική της Siemens είναι ευθυγραμμισμένη με τις τάσεις που καλούμαστε να ανταποκριθούμε σαν πλανήτης. Είτε έχουν να κάνουν με τη γήρανση του πληθυσμού και τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, είτε με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αστικοποίηση, διαθέτουμε τις τεχνολογίες που χρειάζεται ο κόσμος, σήμερα και στο μέλλον. Με τις τεχνολογίες μας, την τεχνογνωσία μας στον τομέα και το ισχυρό οικοσύστημά μας, μπορούμε να δώσουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα να κάνουν πράξη τον ψηφιακό και βιώσιμο μετασχηματισμό τους.
Συνδυάζοντας τον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο, ενδυναμώνουμε τους πελάτες μας να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιωσιμότητα, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, πιο ανθεκτικοί και πιο βιώσιμοι. Ταυτόχρονα, επεκτείνουμε διαρκώς το οικοσύστημα συνεργατών μας, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Αυτό είναι και το κεντρικό μας μήνυμα από τη συμμετοχή της εταιρείας στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης της οποίας τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία. Έχουμε τη χαρά να έχουμε στο περίπτερο μας 5 ηγέτιδες εταιρείες στον τομέα της βιομηχανίας και του Real Estate με τις οποίες συνεργαζόμαστε σε έργα και λύσεις, από την αυτοματοποίηση της γραμμής παραγωγής στη βιομηχανία, την ενίσχυση της παραγωγικότητας, έως τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση του νερού και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων.
Με γεμίζει λοιπόν αισιοδοξία και ελπίδα, ότι σε αυτή τη μετασχηματιστική διαδρομή δεν είμαστε μονοί μας. Έχουμε συνοδοιπόρους, εταιρείες και συνεργάτες με κοινό όραμα να επιταχύνουμε την ψηφιοποίηση μέσα από συνέργειες που δημιουργούν θετικό αντίκτυπο.
Η τεχνολογία μας συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου, προσβάσιμου και βιώσιμου κόσμου. Για παράδειγμα, το SEATRAC, μια λύση που παράγεται από την TOBEA στην Πάτρα. Χάρη σε αυτή τη λύση περισσότερες από 250 παραλίες σε όλο τον κόσμο είναι προσβάσιμες για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, με την τεχνολογία κεντρικού ελεγκτή της Siemens να αποτελεί τον «εγκέφαλο» για τη σωστή λειτουργία του.
Πρόσφατα παρουσιάσατε στο δίκτυο συνεργατών και πελάτων σας το «SiemensXcelerator». Πείτε μας δυο λόγια για τη νέα αυτή ψηφιακή επιχειρηματική πλατφόρμα. Έχετε «στα σκαριά» το λανσάρισμα και άλλων τέτοιων καινοτόμων τεχνολογιών;
Το Siemens Xcelerator ηγείται της προσπάθειας για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Είναι η «πύλη» στην οποία οι πελάτες, συνεργάτες και προγραμματιστές θα βρουν τις βασικές τεχνολογίες και εφαρμογές που είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση του Industrial Metaverse, όπως τα Ψηφιακό Δίδυμα, το ΙοΤ, η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Edge computing. Αυτές οι λύσεις ενσωματώνονται απρόσκοπτα και μπορούν να προσαρμοστούν με ακρίβεια στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε επιχείρησης.
Αν μπορούσα να περιγράψω με μια πρόταση; Μια ψηφιακή επιχειρηματική πλατφόρμα ανοικτή, διαλειτουργική και ευέλικτη η οποία προσφέρει λογισμικό ως υπηρεσία.
Οι επιχειρήσεις αποκτούν λοιπόν πρόσβαση μέσω του Xcelerator σε ένα επιμελημένο χαρτοφυλάκιο λογισμικού και υλικού με δυνατότητες IoT, προσφέροντας ευκολία στην πρόσβαση και την υλοποίηση. Η πλατφόρμα προσφέρει επίσης πρόσβαση σε ένα ισχυρό οικοσύστημα συνεργατών, όπως η NVIDIA, που παρέχουν συμπληρωματικές τεχνολογίες και λύσεις για την ενίσχυση του Industrial Metaverse. Μαζί, με τη δύναμη του Siemens Xcelerator και των ανοιχτών οικοσυστημάτων, ανοίγουμε το δρόμο για το Industrial Metaverse, όπου η καινοτομία, η επίλυση προβλημάτων και οι μετασχηματιστικές εμπειρίες περιμένουν και αποτελούν το επόμενο βήμα.
Δεδομένης της συνεχούς αυξημένης ζήτησης σε υπηρεσίες που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων τόσο στον κλάδο της βιομηχανίας όσο και σε αυτόν των έξυπνων υποδομών, το 2023 ήταν μια δυναμική περίοδος για εσάς. Πώς περιμένετε να κλείσει η τρέχουσα οικονομική χρονιά;
Είναι ευτυχές για τη συντονισμένη προσπάθεια που συντελείται με στοχοπροσήλωση και όραμα, το γεγονός ότι διανύουμε και φέτος μια διαδοχική περίοδο οργανικής ανάπτυξης, με σημαντική αύξηση των πωλήσεων και της ζήτησης για τη Siemens Ελλάδας. Το μήνυμα που λαμβάνουμε καθημερινά από τις χιλιάδες επιχειρήσεις και πελάτες τους οποίους εξυπηρετούμε είναι ξεκάθαρο. Ήρθε η ώρα να μειώσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα και να κάνουμε πράξη την επιτάχυνση του ψηφιακού και βιώσιμου μετασχηματισμού.
Αποτυπώνεται στο αυξημένο ενδιαφέρον για προϊόντα και υπηρεσίες που υποστηρίζουν την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, είτε στον βιομηχανικό τομέα είτε στις έξυπνες υποδομές. Την ίδια στιγμή, προστίθεται η ανάγκη επιτάχυνσης του εξηλεκτρισμού και ο μετασχηματισμός των δικτύων διανομής ενέργειας, καθώς η ενεργειακή μετάβαση εξελίσσεται ταχύτατα και τα ψηφιακά και «πράσινα» δίκτυα θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ενεργειακού τοπίου.
Το αποτύπωμά μας όμως στην ελληνική αγορά δεν αποτυπώνεται μόνο σε αριθμούς και πωλήσεις. Η συμμετοχή μας σε έργα που διαμορφώνουν καθοριστικά την καθημερινότητα των ανθρώπων, εξοικονομώντας πόρους και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο, με γεμίζει αισιοδοξία για την εμπιστοσύνη που εμπνέουμε στους πελάτες μας. Πρόσφατο παράδειγμα, η συνεργασία μας με την ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη σε έργο για την έξυπνη διαχείριση των υδάτων-λυμάτων με αντίκτυπο σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο κατοίκους.
Τελικά η ψηφιοποίηση και η τεχνολογική εξέλιξη μπορούν να συμβαδίσουν με τη βιώσιμη ανάπτυξη;
Θα έλεγα ότι η τεχνολογία οφείλει πλέον να ενσωματώνει την έννοια της βιωσιμότητας εντός και το αντίστροφο. Συνοπτικά, η τεχνολογία είναι το πώς και η βιωσιμότητα το γιατί! Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει σήμερα το ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, ενώ η μεταποίηση συμβάλλει κατά 20% στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τα κτίρια ευθύνονται για το ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και το 18% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Δύο βασικοί τεχνολογικοί μοχλοί πρέπει να εφαρμοστούν για να γίνουν η βιομηχανία και οι υποδομές πιο βιώσιμες: η απαλλαγή από τον άνθρακα και η ψηφιοποίηση. Και πως μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό; Η αξιοποίηση της τεχνολογίας αποτελεί λύση για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων της εποχής. Ψηφιακά εργαλεία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα ψηφιακά δίδυμα, η αυτοματοποίηση, το edge computing, η συνδεσιμότητα και η κυβερνοασφάλεια βρίσκονται στην πρώτη στην προσπάθεια ανθρακοποίησης των οικονομιών μας.
Ύστερα, έρχεται η συνεργασία. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν θα λυθούν μόνο με την τεχνολογία. Θα μπορέσουμε να επιτύχουμε βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη μόνο αν έχουμε την προθυμία και τη δέσμευση να συνεργαστούμε διασυνοριακά και σε όλα τα επίπεδα.