Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Θάνου Ψαθά, και τις ανησυχίες των επιχειρήσεων γύρω από τον νόμο 4982/2022, το Liberal επικοινώνησε με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη, σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει τα πράγματα.
Ρωτήσαμε τον κ. Αυγενάκη, τι ακριβώς αναφέρει ο νόμος 4982/2022. Ο βουλευτής της ΝΔ μας απάντησε ως εξής: «Στόχος του ν. 4982/2022, που συντάχθηκε και ψηφίστηκε επί θητείας ως ΥΠΑΝ του Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν αναμφισβήτητα η τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης, της απασχόλησης, της βιομηχανικής παραγωγής και της πράσινης επιχειρηματικότητας. Η εφαρμογή ενός ενιαίου κωδικοποιημένου νομοθετικού πλαισίου ήταν απολύτως αναγκαία για την προσέλκυση επενδύσεων, σε αντίθεση με το προγενέστερο καθεστώς και την πολυνομία, όπου κάθε Πάρκο – Υποδοχέας υπαγόταν σε διαφορετικό νομικό καθεστώς.
Ωστόσο, παρά τις θετικές προθέσεις της κυβέρνησής μας, η πρακτική εφαρμογή του εν λόγω νόμου έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στις επιχειρήσεις, συνδέσμους επιχειρήσεων και εκπροσωπευτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στις Βιομηχανικές περιοχές».
Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης ερωτήθηκε και για τους λόγους, για τους οποίους αντιδρούν οι επιχειρήσεις στις ΒΙΠΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «με το ν. 4982/2022 οι περισσότερες Βιομηχανικές Περιοχές στη χώρα μας τελούν πλέον υπό τη διαχείριση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., η οποία αποτελεί μετεξέλιξη της κρατικής ΕΤΒΑ.
Αρχικά καταργείται η δυνατότητα επιλογής νέου φορέα διαχείρισης, καθώς πλέον η μεταβίβαση σε νέο φορέα προϋποθέτει τη συναίνεση της ίδιας της διαχειρίστριας. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. έχει την αποκλειστική διαχείριση με ευρεία διακριτική ευχέρεια ως προς τη διοίκηση και τη διαχείριση και με ευρείες εξουσίες χωρίς την εμπλοκή των εγκαταστημένων επιχειρήσεων, παρότι οι τελευταίες επιβαρύνονται αποκλειστικά με δαπάνες κοινοχρήστων και άλλα χρηματικά ποσά που ορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας, τα οποία είναι ασαφή. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. εξουσιοδοτείται εν λευκώ να ρυθμίσει κάθε θέμα κατά την απόλυτη κρίση της. Οι κανονισμοί λειτουργίας χαρακτηρίζονται πλέον ως ιδιωτικές συμβάσεις. Καταργείται επίσης η διαδικασία αναθεώρησης του Κανονισμού Λειτουργίας έπειτα από αίτημα του 20% των εγκαταστημένων επιχειρήσεων. Ο τρόπος τροποποίησης της σύμβασης είναι δια της μη εναντίωσης στην πρόταση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ αριθμού μόνο των ενήμερων ιδιοκτητών, που θα συμπληρώνουν τουλάχιστον το 51% όχι της καλυμένης και χρησιμοποιούμενης, αλλά της συνολικής έκτασης του Επιχειρηματικού Πάρκου συμπεριλαμβανομένων χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων».
Με γνώμονα την πρόσφατη συνέντευξη του Θ. Ψαθά στο Liberal, ότι σε συνάντηση που έγινε στο ΥΠΑΝ, παρουσία του κ. Αυγενάκη, εκπρόσωπος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ είπε ότι θέλει «η ΕΤΒΑ να κάνει επιχειρήσεις και να είναι όλα δωρεάν», ρωτήσαμε για ποιον λόγο οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για υπέρογκα έξοδα.
Όπως δήλωσε ο βουλευτής την ΝΔ, «πράγματι, την 28η Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), Επιμελητηρίων και της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, παρουσία μου. Τη συνάντηση συντόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, παρόντος του υφυπουργού Ανάπτυξης αρμόδιου για τη Βιομηχανία κ. Λάζαρου Τσαβδαρίδη και του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Ελευθέριου Κρητικού. Ουδέποτε οι εγκαταστημένες επιχειρήσεις είπαν να «είναι όλα δωρεάν». Μιλούν - με στοιχεία, αριθμούς και δεδομένα - για αλματώδη αύξηση των κοινοχρήστων, της τάξεως του 300%, χωρίς να υπάρχει εμφανής αντιστοίχιση της ανταποδοτικότητας από την πλευρά της διαχειρίστριας ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ. Διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν πλέον απολύτως κανέναν λόγο στη διαμόρφωση του ύψους των κοινοχρήστων, τα οποία βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα».
Συνέχισε δε: «Συγκεκριμένα η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ έχει δυνατότητα να αξιώνει από τις εγκαταστημένες επιχειρήσεις προκαταβολική κάλυψη Δαπάνων Αναβάθμισης Υποδομών χωρίς ποσοτικό όριο και σε περίπτωση μη υλοποίησης, χωρίς προσδιορισμό χρονικού ορίου, μπορεί να τα επιστρέφει ατόκως τα προκαταβληθέντα. Κατά τον υπολογισμό του ποσοστού λογαριασμού χρεώσεων που επιβάλλει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ δεν συνυπολογίζονται οι χώροι πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων, καθότι εάν συνυπολογίζονταν, οι αναλογούσες ανά ιδιοκτήτη χρεώσεις, θα ήταν πολύ χαμηλότερες. Στο τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός κ. Θεοδωρικάκος, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα, ανέφερε ότι με δεδομένη τη σημασία που δίνεται στην ανάπτυξη των οργανωμένων υποδοχέων καθώς παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, είναι αναγκαίο ένα ελκυστικό περιβάλλον προς την επιχειρηματικότητα εντός Πάρκων».
«Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης θα εξετάσει προτεινόμενες βελτιώσεις στην νομοθεσία και στον κανονισμό λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ., προκειμένου να διασφαλίζονται προς την εγχώρια παραγωγή, δίκαιοι και αμερόληπτοι όροι, πλήρης διαφάνεια και αιτιολόγηση δαπανών και χρεώσεων και διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων», ανέφερε ο Λ. Αυγενάκης.
Στο ερώτημα, εάν ευσταθούν τα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ στο Liberal, ότι δηλαδή οι οι επιχειρήσεις ζητούν εισαγωγή ρητής πρόβλεψης στο νόμο ως προς τη μη υποχρέωση νέας σύμβασης εγκατάστασης για τις ήδη εγκαταστημένες επιχειρήσεις πριν τη ψήφιση του ν. 4982/2022 για να καλύψουν τις «ανομίες» τους και ότι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης κάποια έργα, ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε:
«Ο κ. Ψαθάς αναφέρει ότι με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με την μη υπογραφή νέας σύμβασης από τις ήδη εγκαταστημένες επιχειρήσεις, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας δεν θα μπορεί να ζητά και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ δεν θα μπορεί να παρέχει επικαιροποιημένα στοιχεία, ως προς τις εγκαταστημένες επιχειρήσεις. Να σημειωθεί όμως ότι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, που αποτελεί και τον κύριο φορέα εποπτείας της ανάπτυξης και λειτουργίας των Επιχειρηματικών Πάρκων αρχικά με το από 12.08.2024 έγγραφο της, υπογεγραμμένο από την τότε Γενική Γραμματέα Βιομηχανίας, κα Βασιλική Λοϊζου, είχε αποφανθεί σχετικώς προς την κατεύθυνση της μη υποχρέωσης σύναψης νέων συμβάσεων εγκατάστασης για τις ήδη εγκαταστημένες επιχειρήσεις. Επισημαίνει ότι νέα σύμβαση εγκατάστασης απαιτείται μόνο για τις προς εγκατάσταση, στο επιχειρηματικό πάρκο, επιχειρήσεις. Και πρόσφατα όμως σε απάντηση της κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατέθεσα στις 20 Μαρτίου 2025 με τον Βουλευτή Φθιώτιδας Γιώργο Κοτρωνιά, το Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε σε διευκρινίσεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση και ενισχύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης στην επιχειρηματική κοινότητα».
«Η απάντηση του Υπουργείου ήταν σαφής και θετική. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης διαβίβασε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, στο οποίο αποσαφηνίζεται ότι δεν απαιτείται νέα σύμβαση εγκατάστασης για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ήδη εντός των ΒΙ.ΠΕ. πριν από την ψήφιση του Ν. 4982/2022 και ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη συνάψει τις απαραίτητες συμβάσεις με τους φορείς διαχείρισης (Ε.Α.Δ.Ε.Π.). Άμεσα δε αναμένεται η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου, για την επίσημη διευθέτηση των σχετικών ζητημάτων. Η διαδικασία έκδοσης των 9 απαιτούμενων κανονιστικών αποφάσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου, καθώς αποτελεί ορόσημο πληρωμής για το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Συνεπώς και η άλλη αναφορά του κ. Ψαθά ότι υπάρχει κίνδυνος να μείνουν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργα, επειδή μία μειοψηφική ομάδα επιχειρηματιών δεν θέλει να υπογράψει τη σύμβαση εγκατάστασης, δεν στοιχειοθετείται», υπογράμμισε ο Λ. Αυγενάκης.
Παράλληλα, ο ίδιος σχολίασε και τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Ψαθάς στη συνέντευξή του Liberal, ότι ο Σύνδεσμος «ΠΑΣΕΒΙΠΕ» όπως διαφαίνεται από τις προτάσεις που καταθέτει στο δημόσιο διάλογο, αποσκοπεί τα μέλη του να δρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς υποχρεώσεις.
«To αντίθετο θεωρώ ότι συμβαίνει. Μία από τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ σχετικώς με την τροποποίηση του νόμου του 2022 είναι η δημιουργία Εποπτικού Φορέα – Μονάδας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία εκτός από ελεγκτικός μηχανισμός, θα λειτουργεί παράλληλα και ως υπηρεσία, για να συγκεντρώνονται όλα τα αιτήματα και τα πορίσματα των επιτροπών, όπου θα αξιολογούνται και θα διεκπεραιώνονται. Επομένως οι εγκαταστημένες επιχειρήσεις απαιτούν απόλυτη διαφάνεια και πλήρη έλεγχο», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.
Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον κ. Ψαθά, απάντησε: «Πράγματι την 19η.03.2025 πραγματοποίησα συνάντηση με τον κ. Ψαθά, και συμπερασματικά, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η αποστολή ερωτήματος από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε προς την αρμόδια Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, προκειμένου να εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος, σχετικώς με την υποχρέωση ή μη σύναψης νέας σύμβασης εγκατάστασης για τις ήδη εγκαταστημένες επιχειρήσεις. Επιπροσθέτως δόθηκαν οι δέουσες διευκρινίσεις σχετικώς με τις δαπάνες για τα έργα των ΒΙΠΕ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και αναφορικά με θέματα της κατάρτισης των Κανονισμών Λειτουργίας και νέα έργα – υπηρεσίες, προς την κατεύθυνση εύρεσης ορθής και δίκαιης λήψης των σχετικών αποφάσεων».
Τέλος, αναφορικά με τις επόμενες ενέργειες που θα κάνει ο ίδιος, ως βουλευτής της ΝΔ, ο Λ. Αυγενάκης απάντησε: «Θα συνεχίσω, όπως πράττω και τώρα, την ευρύτερη και συντονισμένη κοινοβουλευτική και θεσμική παρέμβαση. Άλλωστε η τεκμηριωμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση μπορεί να επιφέρει άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα, ειδικά όταν πρόκειται για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Η χώρα μας την τελευταία εξαετία έχει μπει σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία και πλέον εμφανίζεται - κατόπιν της αποτελεσματικής πολιτικής της κυβέρνησής μας - δημοσιονομικά σταθερή και αξιόπιστη».