Η διαμάχη ανάμεσα στη Διοίκηση των Επιχειρηματικών Πάρκων με τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργα αξίας 50 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός, ότι μια μειοψηφική ομάδα επιχειρηματιών δεν θέλει να υπογράψει την σύμβαση εγκατάστασης που ορίζει ο Νόμος 4982/2022, όπου ουσιαστικά ζητάει επικαιροποίηση των στοιχείων κάθε επιχείρησης.
O Θάνος Ψαθάς, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ, αναλύει στο Liberal ακριβώς τι συμβαίνει και τι μέλλει γενέσθαι.
Συνέντευξη στην Μαρία Γεωργιάδου
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Πάρκων (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), θέτει κάποιες προτάσεις που σύμφωνα με την ΕΤΒΑ αποτελούν τροχοπέδη σε σημαντικά έργα ανάπτυξης;
Ο Σύνδεσμος «ΠΑΣΕΒΙΠΕ» όπως διαφαίνεται από τις προτάσεις που καταθέτει στο δημόσιο διάλογο, αποσκοπεί τα μέλη του να δρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς υποχρεώσεις, να μη λογοδοτούν στο Νομοθέτη, να μη συμμετέχουν καθόλου στην αναβάθμιση των Πάρκων και να μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να οικειοποιούνται και μάλιστα ατελώς και χωρίς καμία υποχρέωση τις αναπτυξιακές επενδύσεις της ΕΤΒΑ.
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Τι ακριβώς προσφέρει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑE στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις;
Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑE είναι ο μεγαλύτερος υποδοχέας βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και είναι προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση όλων των Επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στα Επιχειρηματικά Πάρκα της. Υλοποιεί έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού υποδομών σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα, αξίας 50εκατ. ευρώ με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Έχει δρομολογήσει και άλλες επενδύσεις και διαχειριστικές ενέργειες, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Ως ο βασικός οργανωμένος φορέας βιομηχανικής δραστηριότητας, καθημερινά γίνεται αποδέκτης σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος από μεγάλες επιχειρήσεις, για εγκατάσταση σε Επιχειρηματικά Πάρκα, προκειμένου να απολαύσουν το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, την οργανωμένη συμβίωση και τις δυνατότητες συνέργειας με άλλες επιχειρήσεις, αλλά και τις λοιπές ευχέρειες που προβλέπει το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Τελευταία παραδείγματα η μεγάλη επένδυση της Digital Realty στο Ηράκλειο με το data center HER1, η BGS ALCOHOLS στην Πάτρα και η FARAN στην Τρίπολη.
Μπορείτε να μας πείτε με λεπτομέρεια αυτά τα 50 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν;
Σε ζωτικές υποδομές, σε όλες εκείνες τις αναβαθμίσεις που θα μας οδηγήσουν στα Επιχειρηματικά Πάρκα της επόμενης δεκαετίας.
Ενδεικτικά ετοιμάζουμε:
-Νέα δίκτυα ύδρευσης
-Οδοποιία και Οδοφωτισμός
-Ποιοτικότερη και οικονομικότερη διαχείριση των ανταποδοτικών υπηρεσιών (απορρίμματα, νερό, Βιολογικός) με την χρήση ψηφιακών εργαλείων
-Περιβαλλοντική πιστοποίηση και ESG compliance
Αλλά και πρόσθετες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας όπως:
-Βελτιστοποίηση των συνθηκών μετάβασης των εργαζομένων στα Επιχειρηματικά Πάρκα
-Ιατρεία μέσα στα Πάρκα
-Περίφραξη, υπηρεσίες φύλαξης και κάμερες ασφαλείας
-Ειδικούς χώρους εκδηλώσεων
- Ειδικούς χώρους προβολής και εκδηλώσεων για όλες τις επιχειρήσεις τα ETVA VIPE Studio (ήδη έχουν δημιουργηθεί σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή)
-Παιδικούς Σταθμούς/Νηπιαγωγεία μέσα στα Πάρκα
-Δημιουργία επιχορηγούμενων πιστοποιήσεων βιομηχανικών επαγγελμάτων και Δημιουργία Ακαδημίας Βιομηχανικών Επαγγελμάτων για ανέργους και νέους στην Περιφέρεια και την Παραμεθόριο σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
-Πράσινη ενέργεια για τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις με ελκυστικά τιμολόγια
Ποιο είναι το αποτύπωμα της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ στην ελληνική οικονομία;
Το συνολικό αποτύπωμα της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, έχει ως εξής:
• Αναδεικνύεται ο αναπτυξιακός ρόλος της ΕΤΒΑ, καθώς οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στα Επιχειρηματικά Πάρκα που διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ, αποτελούν έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, με τη συμβολή τους στο ΑΕΠ να ανέρχεται σε 10,7 δισ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση από 9,7 δισ. ευρώ το 2016.
• Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτά τα Επιχειρηματικά Πάρκα στήριξαν την αγορά εργασίας με 181χιλ. θέσεις πλήρους απασχόλησης, συνολικά
• Με συνεισφορά στα δημόσια έσοδα που εκτιμάται σε 3,2 δισ. ευρώ και σημαντικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο.
Βασικό αίτημα της ΠΑΣΕΒΙΠΕ είναι το εξής: «Εξαίρεση των ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων πριν από την ψήφιση του ν. 4982/22, από την υποχρέωση νέας Σύμβασης. Εφόσον όμως παραμείνουν, και μόνον για τις νέες επιχειρήσεις, προτείνεται οι συμβάσεις να έχουν αποκλειστικά πληροφοριακό χαρακτήρα αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις που έχουν οι επιχειρήσεις από τους δημόσιους φορείς και να συνταχθούν από το ΥπΑΝ/Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας στη βάση “πρότυπου κειμένου”». Τι απαντάτε σε αυτό;
Ο Νόμος 4982/2022 για τα «Επιχειρηματικά Πάρκα» είναι ξεκάθαρος: Ο Διαχειριστής, στην περίπτωση μας η ΕΤΒΑ, έχει τις αρμοδιότητες παροχής υπηρεσιών, εποπτείας και ελέγχου στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, προς όφελος πρωτίστως του Δημοσίου Συμφέροντος (οργανωμένη χωροθέτηση βιομηχανικών δραστηριοτήτων, προστασία του περιβάλλοντος, οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη), αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων. Σε αυτό οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι ήδη έχουμε θετικά αποτελέσματα από την ισχύ του Νόμου από την πρώτη μέρα της εφαρμογής του.
Τι λέει ο νόμος 4982/2022;
Ο νόμος 4982/2022, που συντάχθηκε και ψηφίστηκε επί της θητείας ως ΥΠΑΝ του κ. Άδωνι Γεωργιάδη επικαιροποίησε ένα απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο, διόρθωσε στρεβλώσεις και τελικά, έθεσε τις βάσεις ώστε οι Πρώην Βιομηχανικές Περιοχές, που πλέον ονομάζονται Επιχειρηματικά Πάρκα, να προσελκύουν το ενδιαφέρον για μεγάλες αναπτυξιακές επενδύσεις. Είναι το νομικό πλαίσιο που επέτρεψε πολλά έργα υποδομών να ενταχθούν στο ΤΑΑ.
Είναι παράλογο δηλαδή ότι ζητούν εισαγωγή ρητής πρόβλεψης στο Νόμο ως προς τη μη υποχρέωση νέας Σύμβασης Εγκατάστασης για τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις πριν την ψήφιση του ν. 4982/2022;
Εάν υιοθετηθεί η πρόταση του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας δεν θα μπορεί να ζητά και ο Διαχειριστής, δεν θα μπορεί να παρέχει επικαιροποιημένα στοιχεία, ως προς τις εγκατεστημένες προ του ν. 4982/2022 επιχειρήσεις. Δηλαδή θα δημιουργηθεί μια θολή επιχειρηματικότητα και οι λίγοι που έχουν να κρύψουν θα τιμωρήσουν και την μεγάλη πλειοψηφία που είναι σύννομη και συνεισφέρει στο εθνικό αναπτυξιακό αφήγημα με θέσεις εργασίας, αγαθά και υπεραξία μέσω επενδύσεων.
Για την πρόταση του ΠΑΣΕΒΙΠΕ να μπορεί να τροποποιείται ο Κανονισμός Λειτουργίας ενός Επιχειρηματικού Πάρκου, χωρίς να συμμετέχουν στην ψηφοφορία οι Κοινόχρηστες και Κοινωφελείς Εκτάσεις του Πάρκου τι έχετε να πείτε;
Να υπενθυμίσουμε ότι στην σχετική ψηφοφορία που έγινε το 2023 για την αλλαγή των Κανονισμών Λειτουργίας, δικαίωμα ψήφου είχε το 51% των ενήμερων ιδιοκτητών Βιομηχανικών Οικοπέδων και το 26% της ΕΤΒΑ. Με άλλα λόγια οι ιδιοκτησίες τρίτων είχαν την καταστατική πλειοψηφία να απορρίψουν τους προταθέντες Κανονισμούς Λειτουργίας. Παρόλα αυτά οι Κανονισμοί Λειτουργίας εγκρίθηκαν με Πανελλαδικό ποσοστό 90%.
Ζητάει δηλαδή αλλαγή του Φορέα Διαχείρισης με επαναφορά του άρθρου 58 του Ν.3982/2011 ή «ευρύτερης» ρύθμισης;
Η συγκεκριμένη πρόταση του ΠΑΣΕΒΙΠΕ είναι επίσης ενδεικτική των προθέσεών του: Με λίγα λόγια, προτείνει, το 51% των Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων (ανεξάρτητα αν είναι ενήμερες ή μη, ιδιοκτήτες ή μισθωτές, παράνομα ή νόμιμα εγκατεστημένοι κλπ.), εφόσον κατέχουν το 70% των βιομηχανικών εκτάσεων, να παίρνουν αυτοδίκαια, υποχρεωτικά και ατελώς την διαχείριση του Πάρκου και την περιουσία του Διαχειριστή. Τι σημαίνει ΑΤΕΛΩΣ; Σημαίνει, ότι κάποιοι χωρίς καμία νομιμοποίηση θα επιτάξουν και θα προσεταιριστούν την περιουσία και του Ελληνικού Δημοσίου (που είναι κατά 35% μέτοχος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ) για δικό τους όφελος. Χωρίς να πληρώσουν τίμημα, χωρίς να έχουν συμμετάσχει στις επενδύσεις και στα όποια κόστη. Αυτή είναι η Δικαιοσύνη που επιθυμούν και τελικά εκεί αποσκοπούν. Στο δικό τους κέρδος, εις βάρος όλων των Ελλήνων!
Δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα του ΠΑΣΕΒΙΠΕ είναι ότι έχει δημιουργηθεί κλίμα αποεπένδυσης. Ισχύει αυτό;
Ίσως αναφέρονται σε κάποια άλλη χώρα. Όχι μόνο δεν έχει δημιουργηθεί κανένα «κλίμα αποεπένδυσης» ή «τάση φυγής των εγκατεστημένων» στα Επιχειρηματικά Πάρκα που διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, αλλά υπάρχει, καθημερινά, σοβαρό και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση σε Επιχειρηματικά Πάρκα της ΕΤΒΑ. Δεν είναι μόνο τα μοναδικά οφέλη αλλά κυρίως η δυναμική των επενδύσεων και των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας που δημιουργούν μια δυναμική δημιουργίας για τα Επιχειρηματικά Πάρκα της επόμενης δεκαετίας. Κλειδί η οργανωμένη συμβίωση και οι δυνατότητες συνέργειας με άλλες επιχειρήσεις, αλλά και τις λοιπές ευχέρειες που προβλέπει το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Ενδεικτικά σας παραθέτω τα στοιχεία: Το 2022 διατέθηκαν με δικαίωμα επιφανείας 109 Στρέμματα, το 2023 με δικαίωμα επιφανείας 267 στρέμματα και το 2024 με δικαίωμα επιφανείας 485 στρέμματα. Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ είναι ενδεχομένως η συνδικαλιστική φαντασίωση κάποιων, πολύ λίγων, που ονειρεύονται επιστροφή στα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του 80. Τότε που κάποιοι έπαιρναν επιχορηγήσεις και παρέδιδαν κουφάρια. Είναι όλα αυτά που ο υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος έχει πει ότι έχει εντοπίσει και θα ζητήσει τα χρήματα να επιστρέψουν στον ελληνικό κράτος.
Έχουμε δει ωστόσο ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το θέμα αυτό…
Ναι. Και εμείς ως ΕΤΒΑ σεβόμαστε την λειτουργία της Βουλής και των βουλευτών. Αγαπάμε την διαφάνεια και την αλήθεια. Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε και για αυτό ήδη έχουμε απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους Βουλευτές που ενδιαφέρονται να τους ενημερώσουμε. Ο πρώην υπουργός κ. Αυγενάκης, και τον ευχαριστούμε, ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτή την πρόσκληση. Μάλιστα, σε συνάντηση που έγινε στο ΥΠΑΝ παρουσία του κ. Αυγενάκη και του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, εκπρόσωπος τους είπε ανερυθρίαστα, ενώπιων όλων: «Η ΕΤΒΑ πρέπει να κάνει επενδύσεις, να προσφέρει υπηρεσίες και να μην χρεώνει τίποτα. Να είναι όλα τσάμπα, δωρεάν». Αυτό θέλουν. Αυτό φαντασιώνονται. Εμείς όμως είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε όσα επιτάσσει ο Νόμος και όσα χρειάζονται οι Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις. Έχοντας την αλήθεια των αριθμών και των δεδομένων. Έχουμε απαντήσεις για κάθε πραγματική ερώτηση. Είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο για τις ανακρίβειες κάποιων, τα μυθεύματα που έλκουν την στόχευσή τους από ατομικά συμφέροντα και κυρίως να ξεσκεπάσουμε τους πραγματικούς στόχους εκείνους που απλά θέλουν να μην πληρώνουν, να μην συμμορφώνονται και να μην σέβονται το Νόμο. Αυτούς που ακόμα ζουν στο χθες.
Πίεση για να αλλάξει τι κ. Ψαθά;
Στην ουσία, πιέζουν ώστε να γίνουν αλλαγές σε 5 βασικά σημεία:
- Να μην συμμορφώνονται με τις προβλέψεις του Νόμου για περιβαλλοντικά, ρυθμιστικά και άλλα θέματα νομιμότητας. Με λίγα λόγια, θέλουν, στο όνομα ότι έχουν ιδιοκτησία, να μην ελέγχονται, ακόμη και αν χρωστάνε τις υποχρεώσεις τους, ακόμη και αν κάνουν καταπατήσεις, ακόμη και αν παρανομούν.
- Να γίνονται επενδύσεις που έχουν αποφασιστεί δημοκρατικά από την στρεμματική πλειοψηφία, όπως προβλέπει ο Νόμος 4982, χωρίς οι ίδιοι να συμμετέχουν οικονομικά, αλλά παρόλα αυτά να έχουν αποφασιστικό λόγο στην ποσότητα, στην έκταση, στην εκτέλεση και στη μορφή των έργων.
- Να μπορούν μόνο αυτοί να ψηφίζουν για την αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας, χωρίς να δικαιούται να ψηφίζει η ΕΤΒΑ, ως ιδιοκτήτης εκτάσεων, στους οποίους επίσης εφαρμόζεται ο Κανονισμός.
- Να μην σεβαστούν τον κανονισμό λειτουργίας και επί της ουσίας να μην δίνουν επικαιροποιημένα στοιχεία για την λειτουργία τους, γιατί …έτσι θέλουν
- Τέλος, θέλουν με θολές «πλειοψηφίες» να μπορούν να δημεύσουν, χωρίς καν αντάλλαγμα, την περιουσία των μετόχων της ΕΤΒΑ (όπως το Ελληνικό Δημόσιο που κατέχει το 25%), με λογικές που μοιάζουν με πολιτικές προτάσεις αυτών που πολύ πρόσφατα προσπάθησαν να επαναφέρουν την Ελλάδα στην εποχή της δραχμής και ακόμα και σήμερα ονειρεύονται κρατικοποιήσεις και κρατικοδίαιτες εταιρείες που θα κοστίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο. Με λίγα λόγια, οι προτάσεις του ΠΑΣΕΒΙΠΕ έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν πλήρες αδιέξοδο, τόσο στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στα Επιχειρηματικά Πάρκα, όσο και στις σχέσεις Διαχειριστή («ΕΑΔΕΠ») – Επιχειρήσεων, προς όφελος των επιχειρήσεων που επιθυμούν την στασιμότητα αντί της προόδου και την αταξία, αντί της οργανωμένης συμβίωσής τους με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Εάν ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ επιμείνει στις προτάσεις του πώς θα κινηθείτε;
Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εμείς συνεχίζουμε την δουλειά για το καλό των Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο να δημιουργούμε τις συνθήκες και τις υπηρεσίες εκείνες που θα επιτρέπουν στις Επιχειρήσεις να παράγουν ανενόχλητες, να δημιουργούν υπεραξία ενισχύοντας την ελληνική παραγωγή και την ελληνική οικονομία.