«Ο Σούνακ προχώρησε σε ένα ανεπίτρεπτο λάθος, ακυρώνοντας τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα επιχειρήματα του Κυρ. Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα» δηλώνει στο Liberal η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Μάρλεν Γκόντγουιν.
«Ο Σούνακ καταρρέει στις δημοσκοπήσεις και ήλπιζε σε μια συσπείρωση των συντηρητικών» προσθέτει, ενώ τονίζει πως «πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς το νέο μουσείο της Ακρόπολης είναι παράδειγμα προς μίμηση».
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
Μια μίνι διπλωματική κρίση έχει ξεσπάσει μετά την ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Ρίσι Σούνακ. Ποια η άποψή σας;
Πρόκειται για ένα μεγάλο διπλωματικό σφάλμα, τεράστιας κλίμακας. Όταν είσαι πρωθυπουργός ενός κράτους μέλους των G7 και των G20, της Μεγάλης Βρετανίας, δεν προχωράς σε τέτοιες ενέργειες. Αυτό που συνέβη είναι από τα πιο μεγάλα πολιτικά φάουλ που έχουν γίνει.
Ποιο είναι το κλίμα στη Βρετανία σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα;
Η κοινωνία έχει ωριμάσει. Οι περισσότεροι διαφωνούν με το διπλωματικό λάθος που έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ένα ακόμα σημείο που του ασκούνται επικρίσεις είναι το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, καθώς αναβάλει για μεγάλο διάστημα μέτρα για την καταπολέμησή της.
Πιστεύετε πως κ. Σούνακ προχώρησε στην ακύρωση της συνάντησης με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του κόμματός του και τις δημοσκοπήσεις;
Αυτό που λέτε το υποστηρίζουν αρκετοί στη Μεγάλη Βρετανία και πολιτικοί ανάμεσά τους. Νομίζω ότι η στάση του αυτή ήταν αμυντική. Ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί με τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. Όχι μόνο ο κ. Σούνακ, αλλά οποιοσδήποτε πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη θέση ότι η Βρετανία δεν θέλει την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Στην προκειμένη περίπτωση ήξερε ότι δεν μπορούσε να κερδίσει τα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη και έτσι επέλεξε να μην συναντηθεί μαζί του.
Οι συζητήσεις για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα συνεχιστούν ή έχουν παγώσει λόγω της στάσης του Βρετανού πρωθυπουργού;
Όπως θα θυμάστε οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει πριν από 40 χρόνια τον Οκτώβριο του 1983, με την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη που είχε έρθει στο Λονδίνο γι’ αυτόν τον σκοπό. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε το Μουσείο της Ακρόπολης. Από το 2009 που υπάρχει αυτό το φοβερό Μουσείο μπορούμε να δούμε «ιδίοις όμμασι» ότι, πλέον, υπάρχει νόημα να θέλουμε την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.
Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, επισκέπτονται στην Αθήνα το Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν χρειάζεται κάποιος πολιτικός να επιχειρηματολογήσει υπέρ της επιστροφής, είναι σαφές αυτό για λόγους σεβασμού στην ιστορία της Ελλάδας.
Εμείς, θα συνεχίσουμε την καμπάνια γι αυτόν τον λόγο, όπως και η Ελλάδα θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση αυτή. Και όλα αυτά γιατί η Ελλάδα σήμερα διαθέτει ένα μουσείο - φαινόμενο και συνεπώς οι Βρετανοί δεν έχουν κανένα λόγο να μην είναι συνεργάσιμοι και να μην πράξουν ορθά. Και στο τέλος της ημέρας, ο Παρθενώνας είναι ένα εμβληματικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά για όλο τον κόσμο.