Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, το τραπεζικό σύστημα ανακάμπτει και το πολιτικό ρίσκο που τιμολογούν οι αγορές είναι περιορισμένο. Ο Paolo Grignani, Senior Economist της Oxford Economics τονίζει πως οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είχαν αντίκτυπο στη μείωση του πληθωρισμού, ενώ παράλληλα τονίζει πως η επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία θα έρθει το 2023 - 2024. «Είναι θέμα χρόνου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Oxford Economics.
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
Κύριε Grignani, ποια η πρόβλεψή σας για τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας;
Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, ο ρυθμός πληθωρισμού θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, καθώς προβλέπουμε ότι θα διαμορφωθεί γύρω στο 3 - 4% για το σύνολο του 2023.
Χρειάζεται να αναφέρω πως οι πολιτικές της κυβέρνησης είχαν ισχυρό αντίκτυπο στον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού στο τέλος του 2022, καθώς οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας συνέβαλαν στην αποκλιμάκωσή του. Επομένως περιμένουμε πως η σταδιακή κατάργηση αυτών των μέτρων και η εφαρμογή άλλων θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίδραση στον πληθωρισμό.
Σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία υπάρχουν ακόμα αβεβαιότητες που συνδέονται με τους κινδύνους των διεθνών αγορών, επομένως οποιαδήποτε πρόβλεψη μπορεί να ανατραπεί στην πορεία. Η «μεγάλη εικόνα» πάντως είναι πως μετά την ισχυρή ανάπτυξη του 2022 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό, καθώς η συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ πλήττει τις επενδύσεις και ο πληθωρισμός μειώνει τα πραγματικά εισοδήματα. Η αύξηση των μισθών είναι ένα σωστό βήμα, αλλά δεν επαρκεί για την αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού.
Ποιες οι προϋποθέσεις για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα;
Πιστεύω πως το μόνο ζητούμενο για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα είναι ο χρόνος. Παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, το κυβερνητικό χρέος παραμένει σταθερό και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ βρίσκεται σε σταθερά πτωτική πορεία. Πιστεύουμε πως η εκ νέου εισαγωγή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων από το επόμενο έτος δεν θα δημιουργήσει κάποιο θέμα, ούτε αναμένουμε λιτότητα για την ελληνική οικονομία. Επομένως το ερώτημα για την επενδυτική βαθμίδα είναι το «πότε θα συμβεί». Λαμβάνοντας υπόψη τις αξιολογήσεις των μεγάλων οίκων (S&P, Moody’s, Fitch), πιστεύουμε πως η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επιτευχθεί μεταξύ 2023 και 2024.
Πώς τιμολογούν οι αγορές ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια μετά τις εκλογές;
Επί του παρόντος οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αισιόδοξες για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς ο κίνδυνος μιας ασταθούς κυβέρνησης μετά τις εκλογές θεωρείται χαμηλός. Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τα υπόλοιπα κόμματα είναι σημαντική, αλλά θεωρούμε πως όποιος και να κερδίσει τις εκλογές η αντίληψη κινδύνου των αγορών ως προς την Ελλάδα, είναι δύσκολο να αλλάξει. Και αυτό γιατί τα κεφάλαια που εισρέουν από την Ευρώπη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι διασφαλισμένα και επομένως δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για σύγκρουση οποιασδήποτε κυβέρνησης με την Ευρώπη, όπως δείχνει άλλωστε και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία.
Τέλος, πώς αξιολογείτε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
Η ποιότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την τελευταία κρίση, εν μέρει χάρη στις κυβερνητικές πολιτικές που του επέτρεψαν να απαλλαγεί από μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Κοιτάζοντας το μέλλον, ο κλάδος θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα υψηλότερα επιτόκια μετά από μια δεκαετία κατά την οποία ήταν κοντά στο μηδέν. Ωστόσο, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), εξακολουθεί να είναι υψηλός σε σύγκριση με τους αντίστοιχους της ευρωζώνης και ο ρυθμός βελτίωσης επιβραδύνεται κάπως, επομένως θα είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η ευρωστία του τραπεζικού κλάδου.