Ένα μεγάλο ευρωπαϊκό όνομα με έδρα στην Κοπεγχάγη και με παρουσία στη Δανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, εδραιώνει την παρουσία της και στην Ελλάδα. Πρόκειται για την Sanders (SandersStay.com) η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της βραχυχρόνιας διαμονής.
Ο Managing Director της Sanders για Ελλάδα και Κύπρο, Νάσος Γαβαλάς παρουσιάζει στο Liberal τα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας στη χώρα μας.
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλου
Ο ερχομός μιας σκανδιναβικής εταιρείας σαν την Sanders στη χώρα μας, συνοδεύεται από ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας και ανάπτυξης, που για πολλούς από εμάς αποτελεί πρότυπο επιχειρηματικότητας. Θα θέλατε να μας περιγράψετε την εταιρική φιλοσοφία και κουλτούρα της Sanders; Ποιο είναι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια;
Η Sanders, ακολουθώντας τη σκανδιναβική λογική, έχει πρώτα δαπανήσει χρόνο και πολλά κεφάλαια για να δημιουργήσει τεράστια οργανωτική και τεχνολογική υποδομή και στη συνέχεια ξεκίνησε μεθοδικά την επέκτασή της. Με λίγα λόγια, επενδύει πρώτα σε συστήματα, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, πριν ξεκινήσει την τοπική ανάπτυξη, με σαφές στρατηγικό πλάνο και όχι ευκαιριακή λογική. Θέλουμε κάθε αγορά στην οποία μπαίνουμε να είναι βιώσιμη, scalable και διαχειρίσιμη.
Το brand μας βασίζεται στη σταθερότητα, την ποιότητα και την πρόβλεψη, όχι στην ταχύτητα ή την αγωνιώδη επέκταση. Αυτό το μοντέλο μάς επιτρέπει να προσφέρουμε στους επενδυτές και συνεργάτες μας μια σπάνια αίσθηση ασφάλειας σε έναν κλάδο που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από έντονη αποσπασματικότητα.
Στην πράξη, η Sanders εφαρμόζει μια ξενοδοχειακή προσέγγιση στη διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, προσφέροντας υποδομές, εξοπλισμό και επίπεδο εξυπηρέτησης που παραπέμπουν άμεσα σε 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία.
Η διαφοροποίηση της Sanders δεν έγκειται μόνο στην αισθητική ή την ποιότητα κατασκευής των ακινήτων. Έγκειται στο γεγονός ότι ο επισκέπτης γνωρίζει εκ των προτέρων τι να περιμένει: όπου κι αν μείνει — στην Κοπεγχάγη, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη ή στη Λεμεσό — η εμπειρία διαμονής, οι παροχές και το επίπεδο εξυπηρέτησης παραμένουν σταθερά.
Η στρατηγική αυτή όχι μόνο ενισχύει την εμπιστοσύνη των επισκεπτών αλλά και δημιουργεί προστιθέμενη αξία για ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μπορούν πλέον να μένουν ήσυχοι ότι η περιουσία τους αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Γιατί στην Ελλάδα; Ποιοι είναι οι λόγοι της εισόδου της Sanders στην ελληνική αγορά; Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ήδη κορεσμένη. Ποιο είναι το παράθυρο ευκαιρίας το οποίο διακρίνατε στη χώρα μας και ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του εγχώριου οικοσυστήματος της βραχυχρόνιας διαμονής;
Η Ελλάδα διαθέτει ασύγκριτα τουριστικά πλεονεκτήματα, αλλά μέχρι σήμερα απουσιάζει από τον παγκόσμιο χάρτη της οργανωμένης, ποιοτικής βραχυχρόνιας φιλοξενίας. Ο κλάδος στην Ελλάδα λειτουργεί κατά βάση μεμονωμένα, με αξιόλογες μεν αλλά μικρές εταιρείες δε και ετερόκλητες εμπειρίες.
Το “παράθυρο ευκαιρίας” έγκειται ακριβώς εκεί: να φέρουμε brand consistency, διεθνή standards και επαγγελματική διαχείριση σε μια αγορά με τεράστια ζήτηση αλλά ελλιπή οργάνωση. Δεν μας τρομάζει ο υποτιθέμενος κορεσμός. Μας απασχολεί η έλλειψη συνέπειας και μακροπρόθεσμου οράματος.
Εκεί θέλουμε να παρέμβουμε. Προσωπικά πιστεύω ότι λόγω των μοναδικών γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας με τα εκατοντάδες νησιά, είναι η ιδανική αγορά για να δοκιμαστεί ένα παγκόσμιο μοντέλο σε “ακραίες συνθήκες” κατανομής πόρων, επιχειρησιακών προκλήσεων και εποχικότητας.
Σε ποιες περιοχές δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα σήμερα; Ποιος είναι ο χαρακτήρας των ακινήτων και το customer experience που απολαμβάνουν οι φιλοξενούμενοι της Sanders; Τι είδους συνεργασία προσφέρει η εταιρεία σας στους ιδιοκτήτες ακινήτων;
Παρότι ήδη διαχειριζόμαστε πάνω από 120 διαμερίσματα σε κτίρια σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάρο, θεωρούμε πως τώρα ξεκινά η ουσιαστική μας παρουσία στην Ελλάδα.
Ο επισκέπτης της Sanders δεν απολαμβάνει απλώς έναν όμορφο χώρο. Ζει μια εμπειρία σχεδιασμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με έμφαση στην ευκολία, την αισθητική και την τεχνολογική υποστήριξη.
Από πλευράς ιδιοκτητών, προσφέρουμε ένα σύστημα διαχείρισης με πλήρη διαφάνεια, καθημερινή υποστήριξη και δυνατότητα εισοδήματος χωρίς την παραμικρή καθημερινή εμπλοκή. Στην πράξη, ερχόμαστε να απαλλάξουμε τους ιδιοκτήτες από καθημερινές ανησυχίες και ανασφάλειες για την περιουσία τους, ενώ σε κατασκευαστές και θεσμικούς επενδυτές real-estate, δίνουμε τη λύση για την μέγιστη αξιοποίηση του portfolio των ακινήτων τους.
Δεν σας προβληματίζουν το αυστηρό και περιοριστικό ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας, οι απαγορεύσεις από τη μεριά της πολιτείας και η υπόγεια διαμάχη διαρκείας με τον ξενοδοχειακό κλάδο;
Το θεσμικό πλαίσιο είναι πράγματι πιο αυστηρό σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αυτό για εμάς δεν είναι πρόβλημα — είναι ευκαιρία. Οι σοβαροί παίκτες θέλουν σαφείς κανόνες. Οι επενδυτές ζητούν προβλεψιμότητα. Η Sanders είναι εξοικειωμένη με περίπλοκα νομικά και φορολογικά καθεστώτα, γιατί ακριβώς λειτουργούμε ως πολυεθνική με ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, είναι αναγκαίο να διατηρεί κανείς ρεαλιστικές προσδοκίες όταν συνεργάζεται με το ελληνικό Δημόσιο. Προσωπικά όμως εκτιμώ ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει εξαντλήσει κάθε φορολογικό και κανονιστικό περιορισμό που θα μπορούσε μία κυβέρνηση να επιβάλει σε μία κατα τ’άλλα ελεύθερη επιχειρηματική αγορά, άρα δεν υπάρχει άλλος χώρος για δυσάρεστες εκπλήξεις.
Όσο για τον ξενοδοχειακό κλάδο, δεν θεωρούμε ότι ανταγωνιζόμαστε άμεσα. Είμαστε διαφορετικό προϊόν και προσελκύουμε διαφορετικό κοινό. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα ξεκάθαρο, δίκαιο πλαίσιο για όλους, ώστε να αναπτυχθούν και τα δύο μοντέλα υγιώς.
Απώτερος στόχος όλων όσων δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα είναι να αυξήσουμε ποσοτικά και ποιοτικά τον τουρισμό στη χώρα μας κι όχι ποιος θα κερδίσει περισσότερα σε βάρος του άλλου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάθε χρόνο οι ξενοδόχοι αυξάνουν θεαματικά τους τζίρους τους, με υψηλότερες τιμές διανυκτέρευσης και πληρότητες, παρά την άνοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αντί λοιπόν για σύγκρουση, βλέπουμε περιθώρια συνεργειών, ειδικά σε επίπεδο προορισμών και περιόδων υψηλής ζήτησης.
Είναι πράγματι η βραχυχρόνια διαμονή ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν, το οποίο δεν ανταγωνίζεται τον ξενοδοχειακό κλάδο; Είναι αλήθεια ότι χιλιάδες επισκεπτών δεν θα επισκέπτονταν τη χώρα μας, αν δεν είχαν τη δυνατότητα μείνουν σε αυτό που ονομάζουμε «home away from home»;
Η βραχυχρόνια διαμονή απευθύνεται σε ταξιδιώτες που αναζητούν χώρο, ανεξαρτησία και προσωπική σύνδεση με τον τόπο. Δεν αναζητούν concierge ή παροχές ξενοδοχείου – αλλά αυτονομία, λειτουργικότητα και προσωπική αίσθηση χώρου.
Δεν επιλέγουν πακέτα διακοπών, αναζητούν ένα άνετο κατάλυμα. Το κοινό μας είναι κυρίως οικογένειες ή επαγγελματίες που επιλέγουν διαφορετικά χαρακτηριστικά για τη διαμονή τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πήγαιναν σε ξενοδοχείο – θα επέλεγαν ενδεχομένως άλλη χώρα που θα τους έδινε επιλογές διαμονής. Επομένως, η βραχυχρόνια διαμονή δεν αποσπά κομμάτι από την πίτα. Τη μεγαλώνει. Συμπληρώνει, δεν αντικαθιστά.
Ποια είναι η άποψή σας για τις διαφορές μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας όσον αφορά τις πρακτικές των κατασκευαστών ακινήτων στη διαχείριση των ακινήτων; Πιστεύετε ότι το κυπριακό μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί με επιτυχία και στην ελληνική αγορά;
Στην Κύπρο, που η Sanders δραστηριοποιείται με περισσότερα από 300 ακίνητα, είναι σύνηθες οι κατασκευαστές να προσφέρουν στους αγοραστές ολοκληρωμένα πακέτα που περιλαμβάνουν, εκτός από την πώληση του ακινήτου, και υπηρεσίες διαχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές αποκτούν ακίνητα με ήδη διαμορφωμένα συμβόλαια διαχείρισης με εγγυημένο έσοδο, διασφαλίζοντας έτσι την αξιοποίηση της περιουσίας τους αμέσως μετά την αγορά.
Στην Ελλάδα, η πρακτική αυτή δεν είναι τόσο διαδεδομένη. Οι κατασκευαστές επικεντρώνονται κυρίως στην ανάπτυξη και πώληση των ακινήτων, αφήνοντας τη διαχείριση στους αγοραστές οι οποίοι μετά καλούνται μόνοι τους να βρουν τρόπους αξιοποίησης της επένδυσης τους.
Η προσέγγιση της Κύπρου προσφέρει ένα πιο ολοκληρωμένο και επαγγελματικό μοντέλο τόσο για τους κατασκευαστές όσο και για τους επενδυτές. Αντίθετα, στην Ελλάδα, η έλλειψη αυτής της πρακτικής μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους επενδυτές που αναζητούν ολοκληρωμένες λύσεις. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για τη Sanders να καλύψει αυτό το κενό στην ελληνική αγορά.
Είναι εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση της Sanders σύμφωνα με την οποία η εταιρεία μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το γεγονός ότι μια πολυεθνική εταιρεία δανέζικων συμφερόντων εξετάζει την είσοδο της στη εγχώρια κεφαλαιαγορά είναι από μόνο του, συναρπαστικό και ξεχωριστό. Τι έκανε τη διοίκηση της εταιρείας, να βλέπει με θετικό μάτι μια τέτοια εξέλιξη; Ποια είναι τα δεδομένα τα οποία καθιστούν το Χρηματιστήριο Αθηνών, έναν προορισμό άντλησης κεφαλαίων για την Sanders; Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια στοιχεία σχετικά με την πορεία σας προς το Χρηματιστήριο;
Η πρόθεση εισόδου της Sanders στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι μία στρατηγική σκέψη που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο όραμα τοπικής εδραίωσης. Θέλουμε επιπλέον να στείλουμε ένα μήνυμα: ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια τουριστική αγορά, αλλά και ένας ώριμος χρηματοοικονομικός κόμβος που αξίζει διεθνή εμπιστοσύνη.
Το Χ.Α. πλέον προσφέρει ένα περιβάλλον με αυστηρή εποπτεία, λογικό κόστος εισόδου και διασύνδεση με επενδυτές που γνωρίζουν καλά τον real estate και hospitality τομέα. Η επιλογή του Χ.Α. ενισχύει τη θεσμική μας παρουσία και δημιουργεί τις βάσεις για τοπική χρηματοοικονομική συμμετοχή στην ανάπτυξή μας.
Αν όλα λοιπόν εξελιχθούν θετικά, θα είμαστε η πρώτη εταιρεία βραχυχρόνιας φιλοξενίας που εισάγεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Και αυτό είναι από μόνο του κάτι που αλλάζει το αφήγημα, όχι μόνο για τον κλάδο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.