Η τοπική αυτοδιοίκηση μπαίνει το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων, που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς «έρχεται» μέχρι το καλοκαίρι ο νέος, μετά από 20 χρόνια, Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης, όπως δηλώνει σε συνέντευξη στο Liberal, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος.
Ο κ. Λιβάνιος δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει απέναντί της έναν ισχυρό κοινοβουλευτικό πόλο και θέτει την πολιτική σταθερότητα ως διακύβευμα της κάλπης των ευρωεκλογών. Δεν ανοίγει, πάντως, τα «χαρτιά» του για την επιστολική ψήφο στις επόμενες εθνικές εκλογές, δηλώνοντας «ένα βήμα κάθε φορά».
Συνέντευξη στη Λίδα Μπόλα
Το Υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να πει κανείς ότι διατηρεί την πρωτοκαθεδρία σε καίριες αλλαγές, με μεταρρυθμιστικό πρόσημο, που προωθεί η κυβέρνηση. Τι ακολουθεί, μετά την αλλαγή στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων στους δημόσιους φορείς, αλλά και την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές; Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Όπως αναφέρατε κι εσείς στην ερώτησή σας, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτή τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο μεταρρυθμιστικό έργο που έχει σχεδιάσει να υλοποιήσει και στοχεύει -μεταξύ άλλων- στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.
Μία από τις καίριες πρωτοβουλίες που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση, αποτελεί και η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Ένα μεγάλο βήμα και μία ιστορική τομή εκσυγχρονισμού, με σκοπό την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας.
Επίσης, την επόμενη περίοδο θα ακολουθήσει η προώθηση σημαντικών νομοσχεδίων του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως η σύνταξη -μετά από 20 σχεδόν χρόνια- του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, με χρονικό ορίζοντα το προσεχές καλοκαίρι.
Έχουμε μπροστά μας, ενόψει και της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου που ανοίγει (2024-2029), μεγάλες προκλήσεις σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών και είμαι πεπεισμένος ότι μέσω αγαστής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης θα κάνει αποφασιστικά βήματα μπροστά και επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών.
Η αντιμετώπιση των «διαχρονικών παθογενειών του κράτους», διατυπώθηκε ως κεντρικό αίτημα, αλλά και σημείο αιχμής του κυβερνητικού λόγου, αμέσως μετά το δυστύχημα των Τεμπών. Αν έπρεπε να κωδικοποιήσετε τις αλλαγές, που χρειάζονται, για να γίνει αυτό, ποιες θα κρίνατε ως αναγκαίες και πόσος χρόνος θα απαιτούνταν;
Οι διαχρονικές παθογένειες του κράτους είναι ο βασικός εχθρός μίας κοινωνίας που επιθυμεί να προοδεύσει. Αυτές οι παθογένειες δεκαετιών είναι για εμάς, ως κυβέρνηση, ο χειρότερος και δυσκολότερος αντίπαλος. Πάνω σε αυτό το πεδίο έχουμε επικεντρώσει τις παρεμβάσεις και αλλαγές που επιχειρούμε, προσπαθώντας να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες και την εξυπηρέτηση προς τον πολίτη και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα όλων μας, σε όλα τα επίπεδα.
Επειδή μου ζητάτε να κωδικοποιήσω τις αλλαγές που χρειάζονται για να εξαλειφθούν τα διαχρονικά αυτά «αγκάθια» και εμπόδια, εγώ θα σας αναφέρω ενδεικτικά ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών όλο αυτό το διάστημα έχουμε εστιάσει σε έναν σημαντικό τομέα που έχει να κάνει με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, τόσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όσο και στη λειτουργία των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Οι κανόνες και οι ξεκάθαροι ρόλοι που επιχειρούμε να δώσουμε σε κάθε δημόσιο φορέα, αποτελεί την καλύτερη «απάντηση» απέναντι σε κάθε μορφή ανομίας, κάθε μορφή αδράνειας και των παθογενειών που αντιπαλεύουν τον εκσυγχρονισμό ενός κράτους.
Το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδια που θα αποδομούν χρόνια προβλήματα.
Αποτελεί συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού και συνολικά της κυβέρνησης, να μην συμβιβαστούμε με όλα αυτά που μέχρι σήμερα αποτελούσαν τροχοπέδη στην πρόοδο και την εξέλιξη του ελληνικού κράτους.
Ο δημόσιος τομέας έχει επικριθεί κατά κόρον στο παρελθόν. Υπάρχουν στοιχεία, που εσείς βλέπετε να αλλάζουν πλέον και που πρέπει να ενισχυθούν; Κι επειδή, στην κριτική, που διατυπώνεται, περιλαμβάνεται και το θέμα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, θεωρείτε ότι αυτό το κεφάλαιο πρέπει να ανοίξει κάποια στιγμή στη χώρα μας;
Εχθρός του καλού, πάντα, είναι το καλύτερο!
Δικαίως, αρκετές φορές κατά το παρελθόν, οι πολίτες έχουν εκφράσει παράπονα για τη δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού και ευρέως του δημόσιου τομέα.
Εμείς, ως κυβέρνηση, οφείλουμε να παρεμβαίνουμε διαρκώς με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και προς αυτή την κατεύθυνση, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου το νομοσχέδιο για το νέο Σύστημα Επιλογής Διοικήσεων στο Δημόσιο.
Πού αποσκοπούμε μέσω αυτών των νομοσχεδίων;
Στην καθιέρωση ενός αξιοκρατικού πλαισίου, που θα απελευθερώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και τη λειτουργία τους και κυρίως θα εξυπηρετεί απρόσκοπτα τον πολίτη.
Το τετράπτυχο που εκφράζει και τη βούληση της κυβέρνησης για την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής επικεντρώνεται στην ανεξαρτησία, την ικανότητα, τον έλεγχο και την αποτελεσματικότητα.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρόλος και η παρουσία των δημοσίων υπαλλήλων είναι κομβικής σημασίας για να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες και να διεκπεραιώνονται καθημερινά όλες οι υποθέσεις ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες.
Η επιστολική ψήφος, μαζί με την ψήφο των αποδήμων, χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικές τομές. Στις επόμενες εθνικές εκλογές, θα μπορούμε να ψηφίσουμε με επιστολική ψήφο;
Ένα βήμα τη φορά. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφορά στις Ευρωεκλογές. Είναι πολύ σημαντική τομή στη διενέργεια των εκλογών η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου, για όλους ανεξαιρέτως τους εκλογείς, ανεξαρτήτως εάν αυτοί κατοικούν εντός ή εκτός Ελλάδας.
Με τον τρόπο αυτό η πολιτεία εξαντλεί τα θεσμικά μέτρα, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών στις προσεχείς Ευρωεκλογές.
Η ενίσχυση της συμμετοχής, είναι ενίσχυση της δημοκρατίας. Είναι δε σημαντικό ότι μεγάλες κατηγορίες ψηφοφόρων, που είτε έχουν δυσκολία μετακίνησης, είτε εργάζονται την ημέρα των εκλογών, θα μπορούν να ασκήσουν με ευκολία και ασφάλεια το εκλογικό τους δικαίωμα.
Από τις κάλπες του Ιουνίου έως σήμερα, ο πολιτικός χάρτης έχει αλλάξει άρδην. Στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται ένα χάσμα μεταξύ των ποσοστών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και αρκετοί διατυπώνουν την άποψη ότι δεν είναι καλό μια κυβέρνηση να μην έχει απέναντί της έναν άλλο ισχυρό πόλο. Ποια είναι η εκτίμησή σας; Μπορεί η κυβέρνηση να αποφύγει τον κίνδυνο του εφησυχασμού ή της αλαζονείας;
Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο, οι πολίτες έδωσαν μία ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η εμπιστοσύνη αυτή των πολιτών, που καταγράφεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, σημαίνει πάρα πολλά, αλλά ταυτοχρόνως δεν αποτελεί και «λευκή επιταγή» ή ευκαιρία για να επαναπαυτούμε.
Αδιαμφισβήτητα, ο κόσμος αναγνωρίζει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που επιτελείται για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, όπως είναι η ακρίβεια, η βελτίωση στους τομείς της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας και γενικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και των δομών του.
Σαφώς και θέλουμε απέναντί μας έναν ισχυρό κοινοβουλευτικό πόλο, μία αντιπολίτευση που θα ασκεί εποικοδομητική κριτική επί του κυβερνητικού έργου. Για εμάς, ωστόσο, ο δικός μας αντίπαλος παραμένουν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και στα οποία «απαντάμε» διαρκώς με πρωτοβουλίες και μέτρα στήριξης.
Στο Κοινοβούλιο υπάρχει πλέον και ένα ένατο κόμμα. Εκτιμάται ότι ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης ευνοεί τελικά κάποιον; Για παράδειγμα, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων σας δίνουν την αίσθηση ότι στις Ευρωεκλογές θα δούμε να αλλάζει η «κατάταξη» των κομμάτων;
Άπαντες βρισκόμαστε διαρκώς στην κρίση των πολιτών και ψηφοφόρων.
Οι Ευρωεκλογές αποτελούν πολιτικό στοίχημα και για την κυβέρνηση. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της κάλπης; Και ποιος ο πήχης για την κυβέρνηση;
Στις κάλπες του προσεχούς Ιουνίου προσβλέπουμε ότι οι πολίτες θα επιζητήσουν και πάλι την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, προκειμένου ο τόπος να συνεχίσει σε τροχιά προόδου και ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα πρέπει να εκλέξει στο Ευρωκοινοβούλιο στελέχη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα δυναμώσουν την εθνική φωνή και την εθνική παρέμβαση στα ευρωπαϊκά όργανα. Η σημασία των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου είναι πολύ μεγάλη και οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο Ευρωκοινοβούλιο την προσεχή πενταετία θα είναι, δίχως αμφιβολία, σημαντικές για τη ζωή μας.
Ακριβώς για αυτό το λόγο χρειάζεται η καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση.
Το Υπουργείο Εσωτερικών καλείται να συνεργαστεί απόλυτα με τις τοπικές αρχές. Σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, από την 1η Ιανουαρίου, η σκυτάλη θα περάσει σε πρόσωπα, που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Εκτιμάτε ότι θα μπορεί να προχωρήσει αυτή η συνεργασία; Σας ρωτώ καθώς είχε τεθεί και ως δίλημμα στην προεκλογική περίοδο η αναγκαιότητα να υπάρχει «κοινή γλώσσα» μεταξύ των δύο πλευρών.
Η κυβέρνηση βλέπει όλους τους εκλεγμένους περιφερειάρχες και δημάρχους χωρίς κομματικό πρόσημο, έχοντας ήδη αποδείξει τη βούλησή της για μία στενή και παραγωγική συνεργασία με τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές. Άλλωστε, μας ενώνει όλους ο κοινός στόχος, που είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών.