Το highlight της βραδινής δημοπρασίας Ιμπρεσσιονιστικής & Μοντέρνας τέχνης του οίκου Sotheby''s στο Λονδίνο αναμένεται να είναι έργο Femme au beret et a la robe quadrillee (Marie-Therese Walter) (1937) του Πάμπλο Πικάσο. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο πορτρέτο της μούσας και ερωμένης του Marie-Therese Walter, το οποίο θα δημοπρατηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, με τιμή εκτίμησης τα 36,5 εκατομμύρια λίρες (50 εκατομμύρια δολάρια). Αν και δε θα ήταν παράξενο αυτό για έναν πίνακα του Πικάσο, υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους ο συγκεκριμένος πίνακας έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου της τέχνης.
1. Ο συγκεκριμένος πίνακας δεν έχει βγει ποτέ ξανά σε δημοπρασία. Ο Πικάσο είχε κρατήσει τον πίνακα στην προσωπική συλλογή του για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πριν το θάνατό του το 1973. Έπειτα, πήγε σε ιδιωτική συλλογή, απ'' όπου έφευγε σπανίως ως δάνειο για κάποια έκθεση, όπου θα μπορούσε να τον δει το κοινό.
2. Δημιουργήθηκε το 1937: μια χρονιά-κλειδί για τον ισπανό καλλιτέχνη. Είναι η χρονιά που δημιούργησε το πιο διάσημο έργο του, την Γκερνίκα, αλλά και το The Weeping Woman (1937), το οποίο ανήκει στη συλλογή της Tate στο Λονδίνο και εικονίζει την επόμενη ερωμένη του Dora Maar.
3. Παρόλο που εκείνη την εποχή ο Πικάσο παρέμενε αφοσιωμένος στη Marie-Therese Walter, το συγκεκριμένο πορτρέτο δημιουργήθηκε όταν είχε ήδη αρχίσει να αναπτύσσει αισθήματα για τη νέα ερωμένη του Dora Maar. Ο Sotheby''s σημειώνει στον κατάλογο της δημοπρασίας ότι είναι ένα πορτρέτο «δυϊσμού ή σύγκρουσης». Όπως είχε πει και ο ζωγράφος, «είναι οδυνηρό για μία κοπέλα να βλέπει σε έναν πίνακα ότι είναι έτοιμη να φύγει»...
4. Αυτός ο πίνακας είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της μετακυβιστικής περιόδου του Πικάσο. Ξεκινώντας το κίνημα του Κυβισμού το 1907 με τον Georges Braque, σε αυτό το έργο της δεκαετίας του ''30 φαίνεται πόσο είχαν αφομοιωθεί στη ζωγραφική του οι έντονες άκρες, η παχιά μπογιά, η έντονη χρωματική παλέτα και το μαύρο περίγραμμα, ώστε να έχουν έναν έντονο αντίκτυπο στο μάτι. Αυτές οι αντιθέσεις ήταν κοντά στην πολιτικά ενεργή Dora Maar, κάτι που υποδεικνύει το πόσο είχε αρχίσει να εμπνέει τον Πικάσο.
5. Με τα λόγια του επικεφαλής βραδινών δημοπρασιών Ιμπρεσιονιστικής & Μοντέρνας Τέχνης του Sotheby''s στο Λονδίνο, Thomas Bompard: «Από όλα τα στυλ και τις δεκαετίες του έργου του καλλιτέχνη, αυτή είναι η επιτομή της κληρονομιάς που άφησε ο Πικάσο ως πορτρετίστας γυναικών -με το συγκεκριμένο πίνακα να συγκεντρώνει όλα τα βασικά στοιχεία για τα οποία είναι γνωστός».
Γι'' αυτό το λόγο, ο οίκος αναμένει μεγάλο ενδιαφέρον από συλλέκτες μοντέρνας τέχνης και ειδικούς στο πεδίο. Και γιατί όχι, αφού ένα πορτέτο της Dora Maar που ζωγράφισε ο Πικάσο την ίδια περίοδο, τον Ιανουάριο του 1938, το Buste de femme (Femme a la resille), έπιασε 67,4 εκατομμύρια δολάρια (με προμήθεια) στον Christie''s της Νέας Υόρκης το Μάιο 2015.
Αν κρίνουμε από το ότι το έργο εκτίθεται ήδη στο Χονγκ Κονγκ (έως 2 Φεβρουαρίου) και μετά θα πάει στην Ταϊπέι (6-7 Φεβρουαρίου), είναι ξεκάθαρο ότι ο Sotheby''s ποντάρει στους ασιάτες αγοραστές -για την αγορά έργων ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης γενικά και για την αγορά έργων του Πικάσο ειδικά. «Οι Ασιάτες συλλέκτες ψάχνουν για αριστουργήματα που φέρουν τη δύναμη της αληθινής τέχνης. Και ένα τέτοιο έργο είναι αυτός ο πίνακας», λέει ο Bompard. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πέρυσι, οι δημοπρασίες Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας τέχνης του Λονδίνου γίνονταν τέτοια εποχή, τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, αλλά μετακινήθηκαν στα τέλη Φλεβάρη, εν μέρει για να μη συμπέσουν με την Κινέζικη Πρωτοχρονιά.