Andrea Bowers, A Call to Arms: Building a Fem Army (2017) © kaufman repetto, Andrew Kreps, Susanne Vielmetter, Art Basel Unlimited (Φωτογραφία: David Owens)
Οι καλλιτέχνες στην Art Basel υποστηρίζουν τα αιτήματα της ταυτότητας των φύλων και τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ, καθώς χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους αυτήν την εβδομάδα για να γιορτάσουν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως στο Λος Άντζελες, όπου ένα γεγονός το περασμένο σαββατοκύριακο μετατράπηκε σε διαμαρτυρία ενάντια στις πολιτικές του αμερικανού προέδρου Donald Trump. «Χρειαζόμαστε αυτήν τη συζήτηση στο τρέχον κλίμα», λέει η Kathleen Buhler, επιμελήτρια στο Kunstmuseum Bern, η οποία συντονίζει μια ομιλία της Art Basel αύριο, με τίτλο "Fluidity of Identity".
Στη Βασιλεία, στο πρώην σπίτι του σχεδιαστή μόδας Fred Spillmann, -μιας από τις πρώτες ανοιχτά ομοφυλόφιλες φιγούρες της πόλης-, η τρανσέξουαλ καλλιτέχνης Wu Tsang έχει δημιουργήσει ένα έργο για την ενότητα Parcours της φουάρ. Το The secret life of things is open (2014-17) έγινε σε συνεργασία με τον ποιητή και θεωρητικό Fred Moten και κορυφώνεται το Σάββατο σε μια επιτέλεση (περφόρμανς) με τον τρανς καλλιτέχνη boychild.
Ο επιμελητής της ενότητας Parcours, Samuel Leuenberger, λέει ότι η Tsang θίγει ζητήματα «που είναι τόσο σημαντικά για εμάς», όπως το φύλο, η τάξη και η φυλή. «Έχει ένα θαυμάσιο τρόπο να ενεργοποιεί τους ανθρώπους μέσω της γλώσσας και του χορού.»
Η ενδυνάμωση των τρανσέξουαλ αποτελεί αντικείμενο ενός έργου που ξεχωρίζει στην ενότητα Unlimited από την καλλιτέχνη Andrea Bowers. Το A Call to Arms: Building a Fem Army (2017) επαναφέρει τρεις πολιτικές απεικονίσεις από τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Το σύμβολο του κινήματος των τρανσέξουαλ είναι τυπωμένο στο μπλουζάκι της κεντρικής φιγούρας.«Η Andrea επεκτείνει το φεμινιστικό κάλεσμα σε δράση στους τρανσέξουαλ, που είναι μια ενδιαφέρουσα πτυχή αυτού του συναρπαστικού έργου», λέει ο επιμελητής του Unlimited Gianni Jetzer.
Σε μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην γκαλερί Andrew Kreps της Νέας Υόρκης, η Bowers έδειξε φωτογραφίες τριών αμερικανών τρανς ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένης της Cece McDonald. «Η απελευθέρωση των τρανς είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας απαλλαγμένης από το σεξισμό, το μισογυνισμό και την ανδρική κυριαρχία», λέει η Bowers σε μια δήλωση. Το κομμάτι της στην Unlimited, που προσφέρεται για $175.000, παρουσιάζεται από την Kreps, την γκαλερί Kaufmann Repetto και τη Susanne Vielmetter Los Angeles Projects.
Άλλη μία ΛΟΑΤΚΙ ακτιβίστρια, η Zanele Muholi, παρουσιάζει τέσσερα έργα (από 6.000 έως 10.000 δολάρια) από τη σειρά αυτοπροσωπογραφιών Somnyama Ngonyama (2016) στην γκαλερί Stevenson του Κέιπ Τάουν. Η Muholi είναι γνωστή για τη σειρά πορτρέτων μαύρων γκέι, λεσβιών και τρανσέξουαλ ανθρώπων στη Νότια Αφρική που υφίστανται διακρίσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Άλλοι στην Art Basel αποτίουν φόρο τιμής σε καλλιτέχνες που ηγήθηκαν των διεκδικήσεων του φύλου κατά τη δεκαετία του ''70. Η ομιλία "The Fluidity of Identity" επικεντρώνεται στην αείμνηστη βελγίδα σκηνοθέτη Chantal Akerman. «Από τη μια πλευρά, το ζήτημα της ταυτότητας φύλου είναι τεράστιο και είναι εύκολο να πέσουμε σε ορισμένες παγίδες, εστιάζοντας σε προσωπικές ιστορίες, για παράδειγμα», λέει η Buhler. «Όμως, η Akerman βρήκε έναν τρόπο να θίξει ζητήματα με ένα μη θεαματικό τρόπο: δείχνει τους ανθρώπους χωρίς να τους βάζει ταμπέλες. Ελπίζω ότι αυτή η συζήτηση θα είναι σα μια ταινία της Akerman και θα επικεντρωθεί πρώτα στις μεθόδους και τις στρατηγικές, αλλά στη συνέχεια θα ανοίξει προς το πολιτικό κλίμα και το τρέχον πλαίσιο».
Καθώς πολιτικοί σε όλο τον κόσμο ακολουθούν μια λαϊκιστική ρητορική, η μάχη για ίσα δικαιώματα έχει αναζωπυρωθεί. «Ορισμένες φωνές πρέπει να ακουστούν τώρα περισσότερο από ποτέ, που ο δεξιός ριζοσπαστισμός αναπτύσσεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αμφισβητώντας πολλά δικαιώματα που έχουμε αγωνιστεί τόσο σκληρά για να ελευθεριοποιήσουμε», λέει ο Leuenberger.
Πέρα από τη Messeplatz: οι δορυφορικές φουάρ της Art Basel
Studio Job, Sinking Ship (2016) © Chamber gallery & Design Miami/Basel
Design Miami/Basel
www.designmiami.com - έως 18 Ιουνίου
Το Design Miami/Basel, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Art Basel Unlimited στη Messeplatz, εκθέτει Art Nouveau για πρώτη φορά στο περίπτερο της Robert Zehil Gallery του Μονακό -ενός από τους έξι νέους εκθέτες μεταξύ των 47 γκαλερί από 11 χώρες που εκθέτουν στη 12η έκδοση της φουάρ. Η εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του αυστριακού αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Ettore Sottsass με έδρα την Ιταλία, τιμάται σε μια έκθεση στο περίπτερο της γκαλερί Friedman Benda που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη, και επιτελέσεις (περφόρμανς) ζωντανεύουν τη φετινή εγκατάσταση Design at Large, η οποία διοργανώνεται από τoν αμερικανό σχεδιαστή μόδας Thom Browne.
Tatsumi Orimoto, Walking in a Street while Wearing a Carton Box on my Foot; Oct.25.1993; Place Bankowy, Near the Saski Park, Warszawa, Poland (1993) © Aoyama/Meguro & Liste
Liste
www.liste.ch - έως 18 Ιουνίου
Το Liste, το οποίο γεμίζει μια πρώην ζυθοποιία κοντά στο Ρήνο, σε μια σύντομη διαδρομή με το τραμ και τα πόδια από τη Messeplatz, είναι το μέρος για να ανακαλύψει κανείς νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες. Η 22η έκδοση της φουάρ περιλαμβάνει 79 γκαλερί από 34 χώρες. Μεταξύ των 15 νέων εκθετών είναι οι Oktem & Aykut από την Κωνσταντινούπολη και υπάρχουν 34 ατομικές παρουσιάσεις καλλιτεχνών, ανάμεσα στις οποίες μια ατομική παρουσίαση έργων της Zoe Paul από τη δική μας The Breeder. Το φετινό πρότζεκτ επιτελέσεων (περφόρμανς) "Repearsing Intra-Activity" περιλαμβάνει τη δουλειά του γάλλου χορογράφου «μη-χορού» Jerome Bel, ο οποίος κατάφερε το 2016 να πείσει 25 άτομα του προσωπικού του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης να χορέψουν για τους επισκέπτες.
Studio Kourtney Roy, από τη σειρά Hope (2014) © Catherine and Andre Hug Gallery & Photo Basel
Photo Basel
www.photo-basel.com - έως 18 Ιουνίου
Το Volkshaus, ένα αγαπημένο μέρος για φουάρ κοντά στην Claraplatz, φιλοξενεί επίσης την τρίτη έκδοση της φουάρ φωτογραφίας, η οποία περιλαμβάνει 34 γκαλερί από 16 χώρες. Καινούρια σε αυτήν την έκδοση είναι η Tape/Basel, η οποία παρουσιάζει έργα κινούμενης εικόνας. Ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνονται το Edge of Alchemy (2017) της Stacey Steers στην Catharine Clark Gallery του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο εμπνέεται από το goth μυθιστόρημα Frankenstein της Mary Shelley.
Rhy Art Fair
www.rhy-art.com - έως 18 Ιουνίου
Αυτή η φουάρ, κοντά στο πάρκο St Johanns, παρουσιάζει έργα 42 καλλιτεχνών και κολεκτίβων σε ατομικές παρουσιάσεις. Παρόλο που ορισμένοι καλλιτέχνες παρουσιάζονται ως ευγενικές παραχωρήσεις από μία γκαλερί (όλες με έδρα την Ελβετία ή την Γερμανία), πολλοί άλλοι δεν εκπροσωπούνται από κάποια γκαλερί.
Scope Basel
www.scope-art.com - έως 18 Ιουνίου
Η Scope Basel βρίσκεται στο νέο μόνιμο σπίτι της, το πρώην Clarahuus, κοντά στην Claraplatz. Η 11η έκδοση στη Βασιλεία της φουάρ περιλαμβάνει 71 εκθέτες από 27 χώρες, μεταξύ των οποίων δύο εκθέτες, η Nova Galerie από την Πράγα και η Shyevin S''ng από την Πόλη του Χο Τσι Μινχ, στην ενότητα Breeder -ένα πρόγραμμα για την προώθηση ανερχόμενων γκαλερί.
Volta13
www.voltashow.com - έως 17 Ιουνίου
Το Volta ονομάζει αυτήν τη 13η έκδοση στη Βασιλεία "Lucky 13". Σαράντα από τις 70 γκαλερί που συμμετέχουν στη Markthalle, κοντά στο Basel Bahnhof SBB, κάνουν ατομικές παρουσιάσεις καλλιτεχνών ή διαλόγους δύο καλλιτεχνών, που βρίσκονται στο επίκεντρο της φουάρ. Η Tyler Rollins Fine Art που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη παρουσιάζει ανάγλυφα και γλυπτά από μπαμπού από τον Καμποτζιανό καλλιτέχνη Sopheap Pich, ο οποίος περιλαμβάνεται στην κύρια έκθεση της Μπιενάλε της Βενετίας φέτος.
YIA Art Fair # 10
www.yia-artfair.com - έως 18 Ιουνίου
Αυτή είναι η πρώτη έκδοση της φουάρ στη Βασιλεία, η οποία ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2010. Το σπίτι της στη Βασιλεία βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τη Messeplatz (και επίσης από το Liste). Η εκδήλωση έχει διευρύνει την εστίασή της στη σύγχρονη τέχνη για να συμπεριλάβει και μεταπολεμική τέχνη. Το YIA εξακολουθεί να εκπροσωπεί τους Young International Artists, λένε οι διοργανωτές, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το «χθες είναι σήμερα (Yesterday Is Aujourd''hui)». Οι 16 ευρωπαίοι εκθέτες της φουάρ παρουσιάζουν καλλιτέχνες όπως οι Vera Molnar, Daniel Buren και Marcos Avila Forero.
I Never Read, Art Book Fair Basel
www.ineverread.com - έως 17 Ιουνίου
Αυτή είναι η έκτη έκδοση της I Never Read, μιας φουάρ που παρουσιάζει εκδόσεις τέχνης, συμπεριλαμβανομένων φανζίν, βιβλίων και περιοδικών. Στη συγκεκριμένη έκδοση στο Kaserne Baselm παρουσιάζονται 130 εκθέτες. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται φέτος σε πρότζεκτς από τη Λατινική Αμερική -με εκδοτικούς οίκους από την Κολομβία και το Μεξικό, συμπεριλαμβανομένου του Salvaje -Calipso Press, το οποίο ειδικεύεται σε ριζογραφίες -και την Αφρική, η οποία δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στη φουάρ, συμπεριλαμβανομένης μιας επιλογής εκδοτικών οίκων από την Αφρική που παρουσιάζονται από την Pascale Obolo, καλλιτέχνη και συντάκτρια του περιοδικού AFRIKADAA που εδρεύει στο Ντακάρ.
Απόδοση: Νάσια Καλαμάκη