Artgeneve, η ελβετική φουάρ που κερδίζει έδαφος

Artgeneve, η ελβετική φουάρ που κερδίζει έδαφος

Της Πολίν Λε Γκαλ

Κάθε Ιούνιο, ο κόσμος της τέχνης πηγαίνει με θρησκευτική ευλάβεια στη Βασιλεία για τη φρενήρη φουάρ Art Basel. Τώρα, οι συλλέκτες επέστρεψαν για δεύτερη φορά στην Ελβετία, από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου, για την Artgeneve. Μόλις έξι χρόνια μετά τη σύλληψή της, η Artgeneve έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικά ιδρύματα, λάτρεις της τέχνης και γκαλερί.

 Διάλογος με τα ιδρύματα

 Ο διευθυντής της Artgeneve, Τόμας Χαγκ (Thomas Hug), αναγνωρίζει τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτού του τύπου η φουάρ. “Οι συλλέκτες διστάζουν”, εξηγεί. “Ταξιδεύουν σε φουάρ σε όλο τον κόσμο και τείνουν να βλέπουν το ίδιο πράγμα παντού.” Αντιμέτωπη με την ατονία τους, η Artgeneve ετοίμασε φιλόδοξες συνεργασίες με τοπικά ιδρύματα. “Οι συλλέκτες έρχονται και για τις γκαλερί που ξέρουν και για αυτά τα έργα”, λέει.

 Για παράδειγμα, πέρσι οι διοργανωτές αποφάσισαν να ανεβάσουν την ποιότητα για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Έκαναν ανάθεση, επίσης, για το μεγαλύτερο έργο που έχει ποτέ παραχθεί στην Ελβετία: μια τοιχογραφία σαράντα μέτρων του Σολ Λε Γουίτ (Sol LeWitt). Το έργο πήρε βδομάδες για να ολοκληρωθεί. Φέτος, ένα έργο “αντάξιο μουσείου”, μια λαμπερή εγκατάσταση 2.000 μέτρων εκτέθηκε από τον Αμερικάνο καλλιτέχνη Άντονι ΜακΚαλ (Anthony McCall). “Είναι πράγματα που θα έβλεπε κάποιος στην Art Basel Unlimited, απλά μεγαλύτερα", λέει ο Τόμας Χαγκ ενθουσιασμένος.

 Το διακεκριμένο Ίδρυμα Beyelerx, το οποίο συνήθως εκθέτει στην Art Basel, δέχτηκε την πρόσκληση της Artgeneve για να γιορτάσει τα 20ά του γενέθλια μαζί με το Fonds d'art contemporain de la Ville de Geneve (FMAC), το Centre de la Photographie de Geneve και ξένα ιδρύματα όπως το ICA και το Istituto Svizzero di Roma. Το Musee d'art moderne et contemporain de la ville (MAMCO) έκανε αρκετές αγορές στη φουάρ, τις οποίες μετέπειτα παρουσίασε στο δικό του περίπτερο. “Είναι ένας πολύ ξεκάθαρος τρόπος για να δείξουμε στους ανθρώπους τη στενή σχέση μεταξύ του μουσείου και της φουάρ”, εξηγεί ο Τόμας Χαγκ. Για αυτόν, το μέλλον των μοντέρνων και σύγχρονων καλλιτεχνικών φουάρ βρίσκεται στη δυναμική σχέση που μπορεί να χτιστεί με τα ιδρύματα.

 Τοπικές Ρίζες

 Η ποιότητα αυτών των εκθέσεων των ιδρυμάτων και οι καλές πωλήσεις που έχουν καταγραφεί από τις γκαλερί που συμμετέχουν, προσέλκυσαν όλο και μεγαλύτερα ονόματα στην Artgeneve. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να βρει κανείς στους διαδρόμους της γκαλερί όπως οι Marlborough, Daniel Templon, Nathalie Obadia, Gagosian, Natalie Seroussi, Johann Konig και Franco, μεταξύ άλλων.

 Παρ'' όλ'' αυτά, ο Τόμας Χαγκ σκοπεύει να παραμείνει πιστός στις δύο βασικές αρχές της φουάρ: να παραμείνει σε ένα διαχειρίσιμο μέγεθος (περίπου 80 γκαλερί) και, για τα ιδρύματα, να τιμήσει την ελβετική σκηνή. “Θέλουμε να κρατήσουμε μια καλή αναλογία με τις τοπικές γκαλερί στην Artgeneve”, λέει. “Δεν θέλουμε να γίνουμε σαν τις διεθνείς φουάρ, που πλέον δεν έχουν θέσεις για τοπικούς συμμετέχοντες. Επίσης, οι συλλέκτες έρχονται για να ανακαλύψουν κάτι καινούριο.”

 Οπότε, κάποιες ελβετικές γκαλερί συμμετείχαν στη φουάρ για πρώτη φορά, όπως η Gallery Francesca Pia από τη Ζυρίχη. Ήταν, επίσης, παρούσες γαλλικές γκαλερί, όπως η Le Minotaure, η οποία συμμετείχε με μια έκθεση για το Σαλόνι της Βαρόνης του Έτιγκεν, η οποία παρουσίασε για πρώτη φορά αρκετούς Ρώσους καλλιτέχνες στη σκηνή του Παρισιού τη δεκαετία του 1910.

 Βοηθώντας γκαλερί μεσαίου μεγέθους

 Η φουάρ έχει επίσης ως στόχο της να δημιουργήσει χώρο και για γκαλερί μεσαίου μεγέθους, οι οποίες πλέον παλεύουν για την επιβίωσή τους και τείνουν να χάνονται σε ένα ολοένα και πιο παγκόσμιο σύστημα. “Προτιμούμε να αρνηθούμε σε κάποιες γκαλερί και να δώσουμε σε αυτές που έρχονται όσες ευκαιρίες μπορούμε έτσι ώστε να πουλήσουν”, λέει ο διευθυντής.

 Μετά από αυτή την έκτη έκδοση, ο Τόμας Χαγκ θα δώσει όλη την ενέργειά του για να προετοιμάσει την Art Montecarlo τον επόμενο Απρίλιο. Ο διευθυντής υπόσχεται ότι το πρόγραμμα θα είναι πιο φιλόδοξο από ποτέ.

Πηγή: newsoftheartworld.com

Απόδοση: Χρόνης Μούγιος