Της Κλέμενς Μπόμσντορφ
Το “Girls on the Bridge” («Κορίτσια στη Γέφυρα») του Έντβαρντ Μουνκ, το οποίο πουλήθηκε έναντι $54,5 εκατ. στον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη το Νοέμβριο, θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους πόλους έλξης ενός νέου ιδιωτικού μουσείου στο Πότσνταμ της Γερμανίας, το οποίο πρόκειται να ανοίξει για το κοινό σήμερα, 23 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πηγές, ο πίνακας, ο οποίος θα αποτελεί κομμάτι της εναρκτήριας έκθεσης με όνομα “Modern Art Classics: Liebermann, Munch, Nolde, Kandinsky” (έως τις 28 Μαΐου), λέγεται ότι αγοράστηκε από το Χάσο Πλάτνερ (Hasso Plattner), το δισεκατομμυριούχο λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών που βρίσκεται πίσω από το νέο Museum Barberini. Η εκπρόσωπος του μουσείου λέει απλά ότι ο πίνακας “προέρχεται από ιδιωτική συλλογή”. Το έργο είναι ένα από τα διασημότερα του Μουνκ: απεικονίζει τρεις κοπέλες σε μια γέφυρα, κοντά σε μια ακρογιαλιά της Νορβηγίας και θα ταίριαζε με τα συλλεκτικά του γούστα. Ο ίδιος μια φορά είπε: “Κανείς δεν έχει καταφέρει να ζωγραφίσει το νερό ή να συλλάβει την υγρασία στην ατμόσφαιρα ή τη μυρωδιά της θάλασσας και τις ακτίνες του φωτός όπως οι Ιμπρεσιονιστές.”
Το Museum Barberini έχει τη “δυνατότητα να επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό το μουσειακό τοπίο της Γερμανίας”, σύμφωνα με το Φέλιξ Κράμερ (Felix Kramer), το διευθυντή του τμήματος Μοντέρνας τέχνης στο μουσείο Stadel της Φρανκφούρτης, το οποίο πρόσφατα δάνεισε το “Bank of the Seine in Autumn” («Όχθη του Σηκουάνα το Φθινόπωρο») του Άλφρεντ Σίσλεϋ (Alfred Sisley) στο νέο μουσείο. Υποδεικνύει το φιλόδοξο εκθεσιακό πρόγραμμα με σημαντικά έργα από καλλιτέχνες όπως ο Μπέκμαν (Beckmann), ο Ρόθκο (Rothko) και ο Μουνκ.
Βασισμένο στη συλλογή του Πλάτνερ και εμπλουτισμένο με δάνεια, το νέο αυτό μουσείο θα παρουσιάζει τρεις εκθέσεις το χρόνο. Τα κύρια ενδιαφέροντα του συλλ είναι Ιμπρεσιονιστικά έργα, έργα από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, αλλά και σύγχρονα έργα από καλλιτέχνες που γεννήθηκαν εκεί. Ο συλλέκτης, ο οποίος στις 21 Ιανουαρίου έγινε 73, τη μέρα μετά τα εγκαίνια, έφτιαξε την περιουσία του ως ο συνιδρυτής και διαχειριστής της μεγάλης εταιρίας λογισμικού SAP. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο Πλάτνερ και η οικογένειά του έχουν περιουσία $11 δισ.
Το μουσείο στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο παλάτι του 18ου αιώνα σχεδιασμένο με βάση το Palazzo Barberini της Ρώμης. Οι πρώτες εκθέσεις, οι “Modern Art Classics” («Κλασικά έργα μοντέρνας τέχνης»), “Impressionism” («Ιμπρεσιονισμός») και “Artists in the GDR” («Καλλιτέχνες στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας») θα περιλαμβάνουν έργα από τον Κλωντ Μονέ, το Μαξ Λίμπερμαν, τον Έντβαρντ Μουνκ, το Μάρτιν Κίπενμπεργκερ (Martin Kippenberger) και τον Γκέρχαρντ Ρίχτερ. Η επόμενη έκθεση που θα ακολουθήσει θα έχει το όνομα “From Hopper to Rothko: America's Road to Modern Art” (“Από το Χόπερ στο Ρόθκο: Ο δρόμος της Αμερικής προς τη Μοντέρνα Τέχνη») και θα ανοίξει τον Ιούνιο.
Το Museum Barberini έχει έναν εκθεσιακό χώρο 2200 τετραγωνικών μέτρων και ο διευθυντής του είναι ο Όρτρουντ Γουεστχάιμερ (Ortrud Westheimer), ο οποίος ήταν ο διευθυντής του Bucerius Kunstforum, ιδιωτικού μουσείου στο Αμβούργο μέχρι τις αρχές του 2016. Στο Πότσνταμ στεγάζεται ένα ακόμα γνωστό ιδιωτικό μουσείο, το “Villa Schoningen”, το οποίο ανήκει στο Ματίας Ντόπφνερ (Mathias Dopfner), εκτελεστικό διευθυντή του γίγαντα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, Axel Springer.
Ο Πλάτνερ ασχολείται με πολλά φιλανθρωπικά προγράμματα. Πέρσι συνίδρυσε το Wildenstein Plattner Institute, το οποίο στηρίζει την έρευνα της ιστορίας της τέχνης, μαζί με τον Γκυ Βίλντενσταϊν (Guy Wildenstein), τον έμπορο τέχνης που μόλις πρόσφατα ξεμπέρδεψε από τις κατηγορίες για φορολογική απάτη.
Απόδοση: Χρόνης Μούγιος