Η ανανεωμένη 22η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina 2017

Η ανανεωμένη 22η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina 2017

Η ανανεωμένη 22η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina 2017, ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια εικαστικά γεγονότα στην Ελλάδα, θα ανοίξει τις πύλες της στο γήπεδο TaeΚwonDo Παλαιού Φαλήρου την επόμενη Παρασκευή 26 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 28 Μαΐου.

Φέτος την έκθεση συνθέτουν 56 συμμετέχουσες γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γύρω από την οποία αναπτύσσονται συνολικά 12 ενότητες, σύμφωνα με το πρόγραμμα που διαμόρφωσε η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina 2017, Σταματία Δημητρακοπούλου.

Θα δοθεί έμφαση στο βίντεο και την περφόρμανς, το ντιζάιν και την ανεξάρτητη εικαστική σκηνή, αλλά και την ιστορία της διοργάνωσης, την οποία θεμελίωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) το 1993. Επιπλέον,για ακόμη μία χρονιά θα λάβουν χώρα συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς κι ένα πλούσιο VIP πρόγραμμα απευθυνόμενο σε συλλέκτες.

Το νέο πρόσωπο της Art Athina 2017 συνθέτουν επίσης η Ξένια Καλπακτσόγλου ως καλλιτεχνική σύμβουλος και ο Αντώνης Κούρκουλος ως γενικός συντονιστής, σε παραγωγή έχει ανατεθεί της εταιρείας Be Best. Τη νέα ταυτότητα της Art Athina υπογράφει το G Design Studio και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό το γραφείο Stage Design Office, με επικεφαλής το Σταύρο Παπαγιάννη.

Έτσι, λοιπόν, η ανανεωμένη 22η Art-Athina περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες: η βασική εκθεσιακή ενότητα Main θα αποτελείται από 43 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό στον κεντρικό χώρο του TaeKwonDo, ενώ η ενότητα Highlight θα παρουσιάσει για πρώτη φορά 13 νέες γκαλερί από το εξωτερικό, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν έδρα στο Λος Άντζελες.

Η ενότητα Feature, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος θα αποτελεί μέρος των βασικών συμμετοχών και θα έχει θεματική που ορίζεται και οργανώνεται από έναν επιλεγμένο επιμελητή -στη φετινή έκδοση από τη Μyriam Ben Salah, ανεξάρτητη επιμελήτρια και αρχισυντάκτρια της διεθνούς περιοδικής εικαστικής έκδοσης “Kaleidoscope”, η οποία έχει καλέσει τις γκαλερί The third line από το Ντουμπάι και Gregor Staiger από τη Ζυρίχη, που θα παρουσιάσουν στα περίπτερά τους ατομικές εκθέσεις των Sophia Al Maria και Shana Moulton αντίστοιχα. Ο τίτλος του πρότζεκτ αυτού είναι “Alternatives” και επικεντρώνεται στην αγχώδη διαταραχή της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας, όπως αυτή παρουσιάζεται με αιχμηρό χιούμορ και σκοτεινή ακρίβεια στη δουλειά των δύο καλλιτεχνών.

Επίσης, φέτος, ο διαμορφωμένος ως δωμάτιο ξενοδοχείου χώρος προβολών βίντεο θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει για τη φετινή Art Athina o ανεξάρτητος επιμελητής και κριτικός τέχνης Alexander Burenkov, το οποίο περιλαμβάνει έργα 32 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Η φετινή θεματική σχετίζεται άμεσα με την τεχνολογία και την απεικόνιση του «γενναίου νέου κόσμου» (brave new world) που βασίζεται μεταξύ άλλων στην ψευδο-διαφάνεια, την υπερσύνδεση, τη χαμένη σωματικότητα και τα παγκόσμια δίκτυα επικοινωνίας.

Ακόμη, στην καινούρια ενότητα Survey, η ανεξάρτητη επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι δημιουργεί μια έκθεση με αρχειακό υλικό και έργα από το παρελθόν της αθηναϊκής φουάρ, επιχειρώντας μια αναδρομή, ανασκόπηση και ενδοσκόπηση του θεσμού της Art Athina. Στο πλαίσιο της ενότητας Survey εντάσσεται και η οπτικοακουστική εγκατάσταση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου «Ρωτώντας», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 2014, με τη στήριξη του οργανισμού ΝΕΟΝ. Η εγκατάσταση βασίζεται στο υλικό των συνεντεύξεων που έχει πραγματοποιήσει επί δύο δεκαετίες η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, με θεωρητικούς και εκπροσώπους μουσείων και καλλιτεχνικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Θα υπάρχει και πρόγραμμα περφόρμανς με καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από τις συμμετέχουσες γκαλερί, ενώ ηγια την ενότητα Tribute φέτος η Art Athina παρουσιάζει αφιέρωμα στο έργο των Γιάννη Κουνέλλη και Δημήτρη Μυταρά. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Γιάννη Κουνέλλη, ο Μανώλης Μπαμπούσης επιμελείται την παρουσίαση «Το έργο του Γιάννη Κουνέλλη μέσα από τον φακό του Μανώλη Μπαμπούση» και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου παρουσιάζει το φιλμ του Heinz-Peter Schwerfel Αποσπάσματα από ένα ημερολόγιο (Γερμανία 1996, 46΄), καθώς και αρχειακό υλικό από την ατομική έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη στο φορτηγό πλοίο ΙΟΝΙΟΝ (1994), ενώ η Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον Δημήτρη Μυταρά, με τρία έργα του σπουδαίου ζωγράφου από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης.

Για την ενότητα Design, μοναδικά, εκτός παραγωγής, έπιπλα παρουσιάζονται από τις γκαλερί Ζουμπουλάκη, Μαρτίνου και Antiqua. Ακόμη, το περίπτερo του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ θα παρουσιάσει στην 22η Art Athina την έκδοση 1968 -μια συνεργασία με το περιοδικό TOILETPAPER των Maurizio Cattelan και Pierpaolo Ferrari. Μέσω μιας εγκατάστασης με έπιπλα αυτής της περιόδου, οι επισκέπτες θα πάρουν μια ιδέα από τη διαδικασία δημιουργίας του βιβλίου, ενώ ταυτόχρονα θα μυηθούν στις τρέχουσες εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ, "Liquid Antiquity" και "Βραβείο ΔΕΣΤΕ: Μια Επετειακή Έκθεση, 1999-2015", μέσα από τις σελίδες των αντίστοιχων καταλόγων.

Το πρόγραμμα συζητήσεων πάνελ και συνεντεύξεων θα τροφοδοτηθεί από όλες τις κατηγορίες της Art Athina, ενώ το εκαπιδευτικό πρόγραμμα που έστησαν οι Very Young Contemporary Art (VYCA) για γατόφιλες οικογένειες περιλαμβάνει σκίτσα καλλιτεχνών, ζωγραφικές δραστηριότητες, διαδραστικά γατοεκθέματα και εργαστήρια. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση προσκλήθηκαν να σχεδιάσουν ειδικά για τα παιδιά ασπρόμαυρα σκίτσα με γάτες και οι μικροί, αλλά και μεγαλύτεροι φιλότεχνοι καλούνται να τις ανακαλύψουν, να τις χρωματίσουν και να σχεδιάσουν τον δικό τους γάτο-χαρακτήρα.

Για την ενότητα Publications, το βιβλιοπωλείο OMMU επιλέγει για την Art Athina 2017 μια σειρά από ανεξάρτητες καλλιτεχνικές εκδόσεις και καταλόγους και παρουσιάζει παράλληλα, για πρώτη φορά, μια αρχειακή έκθεση του εκδοτικού έργου του Νίκου Ε. Παπαδάκη, συνιδρυτή του Κέντρου Τεχνολογικών Εφαρμογών - ΚΤΕ, του Athens Design Center - ADC μαζί με την Ελένη Βερναδάκη, καθώς και της γκαλερί και εκδοτικού οίκου “ΠΟΛΥΠΛΑΝΟ” και περιοδικού “ΣΗΜΑ", με εκδόσεις, περιοδικά, εφήμερα και αντικείμένα.

H φετινή υπαίθρια εγκατάσταση της Art Athina έχει τη μορφή ενός billboard και είναι πρότζεκτ της Sonora 128, του billboard project space της γκαλερί Kurimanzutto από την Πόλη του Μεξικό, σε οργάνωση της Bree Zucker και ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν πρότζεκτς, στο πλαίσιο της Art Athina 2017, για την ενότητα Independent Projects. Πιο συγκεκριμένα, το Radio Athenes θα συμμετάσχει με ηχητική εγκατάσταση από την Ραλλού Παναγιώτου και την Ελένη Μπαγάκη, στο πλαίσιο του πρότζεκτ «All: Collected Voices» που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα υπό την επιμέλεια των Thomas Boutoux και Έλενας Παπαδοπούλου. Oι Enterprise Projects – το εγχείρημα της επιμελήτριας Δανάης Γιαννόγλου και του εικαστικού Βασίλη Παπαγεωργίου- συμμετέχουν με ένα fundraising πρότζεκτ: την περιορισμένη έκδοση ενός σταχτοδοχείου (200 αντίτυπα) με το χαρακτηριστικό λογότυπό τους, που έγινε σε συνεργασία με το γραφιστικό γραφείο bend. Οι Νεωτερισμοί Τουμάζου (Νeo Toum) από τη Λευκωσία θα διαμορφώσουν ένα lounge-αναγνωστήριο με την ιδιαίτερη αισθητική τους, όπου και θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό το έργο των εκδόσεων «Neo Toum». Οι 3137 παρουσιάζουν το συμμετοχικό εγχείρημα «Leftovers» των Amelia Groom, Angharad Williams, Gianmaria Andreetta και Marion Goix, που συνδυάζει περφόρμανς, συγγραφή και γλυπτική. Η εικαστική ομάδα Arbit City Group θα παρέμβη στον εξωτερικό χώρο της φουάρ, με μία εγκατάσταση που τιτλοφορείται “Trophy Wife” και αποτελείται από δέκα ναυτικές σημαίες που αντιστοιχούν στα γράμματα του τίτλου του έργου. Όπως σχολιάζουν οι Arbit City Group μεταξύ άλλων, «Γυναίκα Τρόπαιο» είναι η Αθήνα, και η Αθήνα είναι η γυναίκα τρόπαιο. Το ελληνο-γαλλικό brand Pressure με έδρα το Παρίσι, συμμετέχει με μία ειδική συλλογή για τη φουάρ, σε συνεργασία με το φωτογράφο Ilyes Griyeb, του οποίου τις φωτογραφίες επίσης παρουσιάζει, ενώ η ΣΕΡΑΠΙΣ, μια ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, που μεταξύ άλλων παράγει ρούχα και αντικείμενα τέχνης με θέματα από το σύμπαν της ναυτιλίας, θα δημιουργήσει ένα μεταξωτό μαντήλι σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, που προορίζεται για να φορεθεί από τα μέλη του προσωπικού της διοργάνωσης.

Παράλληλα με τη νέα δομή της Art Athina, αυτή τη χρονιά παρουσιάζεται και το νέο VIP πρόγραμμα, εστιασμένο σε διακεκριμένους συλλέκτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στο ειδικά σχεδιασμένο VIP Lounge με έπιπλα από τα καταστήματα Δελούδη και την εταιρεία Vitra.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Πέμπτη 25 Μαΐου 14:00 - 21:00 (μόνο με προσκλήσεις)
Παρασκευή 26 Μαΐου 12:00 - 21:00 
Saturday 27 Μαΐου 12:00 - 21:00 
Sunday 28 Μαΐου 12:00 - 21:00

Περισσότερες πληροφορίες: www.art-athina.gr