© FIAC
Η γκαλερί σύγχρονης τέχνης Selma Feriani, η οποία βρίσκεται στο Λονδίνο και στο Sidi Bai Said στην Τυνησία, συμμετέχει στη Foire Internationale d'Art Contemporain (FIAC) που πραγματοποιείται έως τις 22 Οκτωβρίου στο Grand Palais στο Παρίσι και είναι η πρώτη τυνησιακή γκαλερί σε αυτό το παριζιάνικο ραντεβού.
Η Selma Feriani Gallery δημιουργήθηκε το 2009 στο Λονδίνο, πριν ανοίξει τις πόρτες της στο Sidi Bai Said στην Τυνησία το 2013, με σκοπό να προωθήσει τα έργα σύγχρονων ανερχόμενων καλλιτεχνών από όλους τους ορίζοντες. Έχει συνεργαστεί κυρίως με τους καλλιτέχνες Yazid Oulab, Nidhal Chamekh και Ziad Antar.
Η γκαλερί έχει κάνει ήδη έντονη την παρουσία της σε πολλές σημαντικές φουάρ, όπως στην Art Basel (Βασιλεία και Χονγκ Κονγκ), Art Brussels, Paris Photo και Art Dubai. Για την επιστροφή της, επιβεβαίωσε πρόσφατα την παρουσία της στη Φουάρ 1:54 στο Λονδίνο.
Μια απόδειξη ποιότητας στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή
Το γεγονός που ενώνει κάθε χρόνο περίπου 185 γκαλερί, έχει καθιερωθεί ως η πιο σημαντική φουάρ σύγχρονης τέχνης δίπλα στις διάσημες Art Basel (Βασιλεία, Μαϊάμι, Χονγκ Κονγκ) και Frieze (Λονδίνο, Νέα Υόρκη).
Αυτό το γεγονός που δε χάνει κανείς στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή συγκεντρώνει τις πιο διάσημες γκαλερί του κόσμου. Η τυνησιακή γκαλερί εκθέτει μαζί με τα «τέρατα» της σύγχρονης τέχνης, όπως η Gagosian Gallery (Παρίσι, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Πεκίνο, Χονγκ Κονγκ) ή η Pace (Παρίσι, Νέα Υόρκη, Πάλο Αλτο, Λονδίνο, Μπέβερλι Χιλς, Χονγκ Κονγκ).
«Είμαστε ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες γκαλερί σε ό,τι αφορά τις εκθέσεις μας και τους καλλιτέχνες μας» αποκαλύπτει η Selma Feriani, ιδρύτρια της γκαλερί.
«Συναντάμε συλλέκτες από όλον τον κόσμο που θα κρίνουν την παρουσία μας και παράλληλα θα βάλουν τα έργα μας σε διεθνείς συλλογές», προσθέτει.
Αν η παρουσία της γκαλερί στη FIAC αποτελέσει φέτος σταθμό στη διεθνή της αναγνώριση, πρόκειται τότε για μια ευκαιρία για την Selma Feriani να αντιπροσωπεύσει «όπως πρέπει τη χώρα μας».
Μια προετοιμασία σε μεγάλο χρονικό διάστημα
«Για να φτάσουμε να γίνουμε αποδεκτοί στη FIAC, στην Art Basel ή στη Frieze κλπ., πρόκειται πραγματικά για μια δουλειά χρόνων», εξηγεί η Selma Feriani.
Αυτό περιλαμβάνει έναν πολύ τακτικό και συλλογικό προγραμματισμό, μια σοβαρή δουλειά, σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες.
«Δουλεύουμε πολύ στενά με τους καλλιτέχνες από την περίοδο του προβληματισμού της προπαραγωγής και έπειτα, της παραγωγής, μέχρι την παρουσίαση του έργου, αλλά και την πλαισίωσή του, τα δοκίμια που γράφτηκαν πάνω στην δουλειά των καλλιτεχνών κλπ.», αναφέρει η γκαλερίστα.
«Οι φουάρ που επέλεξαν την γκαλερί μας την ακολουθούν εδώ και χρόνια, η σχέση με την Jennifer Flay (διευθύντρια της FIAC) ή το Marc Spiegler (διευθυντή της Art Basel) μετράει αρκετά χρόνια. Επικυρώνουν αυτό που συμβαίνει στο πλαίσιο της γκαλερί κατά την διάρκεια του χρόνου, για παράδειγμα μια γκαλερί οφείλει να είναι ανοιχτή το λιγότερο πέντε φορές την εβδομάδα, όλη μέρα. Έτσι αναπτύσσεται η σχέση και στη συνέχεια παρατηρούν πως το πρόγραμμα είναι σοβαρό, πως είμαστε φιλόδοξοι και πως οι καλλιτέχνες μπορούν να εκθέσουν τα έργα τους σε θεσμικές συλλογές και εκθέσεις, μουσεία ή μπιενάλε.»
Μια επιλογή στη Βόρεια Αφρική
Η Jennifer Flay ανάφερε στη συνέντευξη τύπου πως η FIAC ονειρευόταν να έχει μια γκαλερί από τη Βόρεια Αφρική. Όπως εξηγεί η Selma Feriani , η φουάρ εξέφρασε την επιθυμία της να δεχτεί βορειοαφρικανικές γκαλερί, υπογραμμίζοντας πως αυτές πρέπει, πάνω απ'' όλα, να έχουν «ποιότητα».
«Για τη FIAC ήταν σημαντικό να υπάρχει μια αφρικανική γκαλερί εκτός της Νότιας Αφρικής που εκπροσωπείται ήδη επαρκώς. Στην Τυνησία, υπάρχουν λίγες γκαλερί εξειδικευμένες στη σύγχρονη τέχνη, με ένα συναφές πρόγραμμα ή που προσπαθούν να μην κάνουν λάθη στην παρουσίαση και στην επιμέλεια.»
Από την πλευρά της, η γκαλερί προτείνει ένα έργο με δυο καλλιτέχνες που ενώνουν βίντεο και σχέδια: τον τυνήσιο Ismail Bahri –«ένα νέο ανερχόμενο καλλιτέχνη που έχει κάνει ήδη εντύπωση» κατά τη Selma Feriani, αλλά και τον πιο νεαρό καλλιτέχνη που έχει εκθέσει στο Jeu de Paume-, και τον Αλγεριανό Massinissa Selmani, που έρχεται να κατακτήσει το Prix Sam για την σύγχρονη τέχνη και να εκθέσει στο Palais de Tokyo στο Παρίσι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
«Βρήκαμε ενδιαφέρον το να προωθήσουμε τους δύο νέους βορειοαφρικανούς καλλιτέχνες που γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν ανταλλάξει πολλές ιδέες», συμπληρώνει η Selma Feriani.
Μια τέτοια παρουσία αποδεικνύεται πράγματι ενδιαφέρουσα για την φουάρ, η οποία έχει ως φιλοδοξία να διαφοροποιήσει το πρόγραμμά της. «Η άφιξη νέων γκαλερί και νέων καλλιτεχνών δυναμώνει τη φουάρ», υπογραμμίζει η γκαλερίστα.
Αλλά αποκαλύπτεται ιδιαίτερα σχετική δεδομένων των «ανταλλαγών και της συνάφειας μεταξύ της Γαλλίας και της Τυνησίας, της ιστορικής παρουσίας της γαλλικής κουλτούρας σε εμάς».
Πάνω στην ανάγκη να παρουσιάσουν έναν τυνήσιο καλλιτέχνη, υποστηρίζει εξίσου πως «αυτό που είναι ενδιαφέρον με τους τυνήσιους καλλιτέχνες είναι πως ακόμα και αν μένουν στο εξωτερικό, τα εργαστήριά τους βρίσκονται στην Τυνησία. Ο Ismail έχει ένα εργαστήριο εδώ όπου κάνει συναντήσεις, ερευνά, γράφει. Γενικά, όταν η δουλειά βρίσκεται στην Τυνησία είναι κάτι το οποίο με συγκινεί».
Πηγή: Huffpost Tunisie
Απόδοση – Επιμέλεια: Ειρήνη Καπέκα