Η φουάρ της Κωνσταντινούπολης και η μπιενάλε της ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση του τουρισμού στην Τουρκία

Η φουάρ της Κωνσταντινούπολης και η μπιενάλε της ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση του τουρισμού στην Τουρκία

Της Άννι Σο

Σε μια προσπάθεια για την ενίσχυση του τουρισμού και της οικονομίας, η φουάρ Contemporary Istanbul μεταφέρει τις ημερομηνίες της για το Σεπτέμβριο και ενώνει της δυνάμεις της με την επιφανή μπιενάλε της πόλης για να φτιάξει την Καλλιτεχνική Εβδομάδα της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Art Week) στα μέσα του μήνα. Στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχουν επίσης μουσεία και γκαλερί, όπως το ιδιωτικό μουσείο Sak?p Sabanc?, η οποία στηρίζεται για πρώτη φορά από την τοπική κυβέρνηση.

Το πρόσφατο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων και η καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) έχουν κάνει δύσκολη την πολιτιστική ζωή στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει τώρα, τουλάχιστον στον εμπορικό τομέα.

«Η κυβέρνηση αρχίζει να καταλαβαίνει ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι σημαντικά», λέει ο Αλί Γκουρελί (Ali Gureli), διευθυντής της Contemporary Istanbul, ο οποίος άσκησε πίεση από το παρασκήνιο για αλλαγές στους φορολογικούς νόμους αναφορικά με την τέχνη. «Δε ζητάμε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, ζητάμε απλά να ανοίξει το δρόμο, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για κάποιον να αγοράσει και να πουλήσει τέχνη στη Κωνσταντινούπολη.»

Η αξία των έργων που θα εκτεθούν στη φουάρ, η οποία γινόταν μέχρι πρότινος το Νοέμβριο, έχει πέσει σε μεγάλο βαθμό από το ύψος $102 εκατ. που είχε φτάσει το 2014. Αυτή η τιμή έπεσε στα $67,4 εκατ. το 2015 και στα $56 εκατ. πέρσι. Παρ' όλ' αυτά, τα τελευταία δύο χρόνια το ποσοστό των έργων που πουλήθηκαν ήταν κάτι παραπάνω από 60%.

Ο Γκουρελί λέει ότι στόχος του είναι τουλάχιστον οι μισοί από τους εκθέτες να έρθουν από το εξωτερικό για την 12η έκδοση της φουάρ φέτος, η οποία θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου. “Θέλουμε επίσης οι Τούρκοι συλλέκτες να αγοράσουν διεθνή τέχνη στην Contemporary Istanbul,” λέει ο Γκουρελί.

Για τον Καμιάρ Μαλέκι (Kamiar Maleki), διευθυντή της φουάρ, το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα καλλιτεχνικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι μια πόλη που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση και έχει ιστορία, πολιτισμό και παράδοση: θέλουμε να το σχηματίσουμε αυτό για τη μελλοντική γενιά και να κάνουμε την τέχνη πιο προσβάσιμη», λέει. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες, αλλά μέσω του πολιτισμού προσπαθούμε να γιατρέψουμε την πόλη.»

Απόδοση: Χρόνης Μούγιος