Η Όπρα λέγεται ότι τσίμπησε $150 εκατ. πουλώντας έναν Κλιμτ σε Κινέζο αγοραστή

Η Όπρα λέγεται ότι τσίμπησε $150 εκατ. πουλώντας έναν Κλιμτ σε Κινέζο αγοραστή

Της Katya Kazakina

 Ο κόσμος της τέχνης νιώθει το άγγιγμα του Μίδα της Όπρα Γουίνφρεϊ.

 Η δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας πούλησε έναν πίνακα του Γκούσταβ Κλιμτ έναντι $150 εκατομμυρίων, σε μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συμφωνίες του 2016, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει για τη συναλλαγή. Η Γουίνφρεϊ, διευθύνουσα σύμβουλος του τηλεοπτικού καναλιού Oprah Winfrey Network, αγόρασε το “Πορτραίτο της Adele Bloch-Bauer II” για $87,9 εκατομμύρια το 2006 από τον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη -που ακόμη αποτελεί ρεκόρ σε δημοπρασία για τον Αυστριακό καλλιτέχνη. Από τότε η αξία του ανέβηκε κατά 71 τοις εκατό.

 Το έργο είναι ο δεύτερος μεγάλος Κλιμτ που έχει αλλάξει χέρια από τότε που ξεκίνησε να αναδιπλώνεται η αγορά. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Dmitry Rybolovlev πούλησε ιδιωτικά το “Water Serpents II” (1904-1907) έναντι $170 εκατομμυρίων το Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με το Sandy Heller, σύμβουλο τέχνης του Rybolovlev. Και τα δύο έργα του Κλιμτ πήγαν στην Ασία, όπου η αύξουσα πορεία του πλούτου δημιούργησε ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο συλλεκτών, οι οποίοι ανυπομονούν να εμπλουτίσουν την καλλιτεχνική τους περιουσία με Δυτικά αριστουργήματα.


 “Ο Κλιμτ είναι στη λίστα κάποιων ανθρώπων,” είπε η Grace Rong Li, η οποία συμβουλεύει Ασιάτες συλλέκτες πάνω στην Δυτική μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Η γοητεία του καλλιτέχνη, γνωστού για το χρυσών αποχρώσεων “The Kiss”, είναι τόσο αισθητική τόσο και οικονομική, πρόσθεσε. 

 Το “Πορτραίτο της Adele Bloch-Bauer II,” από το 1912, απεικονίζει μια γυναίκα με μια μακριά στενή ρόμπα και ένα στρογγυλό μαύρο καπέλο, η οποία στέκεται μπροστά σε ένα περίτεχνο μοβ και πράσινο πλαίσιο. Το θέμα, η Bloch-Bauer, ήταν η γυναίκα ενός Εβραίου βιομηχάνου και υποστηρικτή των τεχνών στη Βιέννη. 

 Συλλογή Geffen 

 Το 2014, η Γουίνφρεϊ δάνεισε ανώνυμα τον πίνακα στο Museum of Modern Art  για πέντε χρόνια, σύμφωνα με το άτομο αυτό, το οποίο ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του, επειδή η πληροφορία είναι εμπιστευτική. Το δάνειο κανονίστηκε από το μεγιστάνα στο χώρο της ψυχαγωγίας Ντέιβιντ Γκέφεν, ο οποίος είναι φίλος της Γουίνφρεϊ και δωρητής του μουσείου, σύμφωνα με το άτομο αυτό.

 Εκπρόσωποι της Γουίνφρεϊ και του Γκέφεν αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

 Ενώ ο πίνακας του Κλιμτ κρεμόταν στον πέμπτο όροφο αιθουσών του MoMA πέρσι, ο έμπορος τέχνης Larry Gagosian πλησίασε τη Γουίνφρεϊ μέσω του Γκέφεν και την ενημέρωσε ότι είχε έτοιμο πιθανό αγοραστή, είπε το άτομο. Η Γουίνφρεϊ ήταν διατεθειμένη να τον πουλήσει έναντι $150 εκατομμυρίων, σύμφωνα με το ίδιο άτομο.

 Πριν πουλήσει το έργο σε έναν άγνωστο Κινέζο αγοραστή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Γουίνφρεϊ συμφώνησε να το δανείσει προς το παρόν στη Neue Galerie για την έκθεση “Klimt and the Women of Vienna's Golden Age, 1900–1918”, η οποία διήρκησε από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου.

 Εκπρόσωποι του Gagosian δεν απάντησαν στα αιτήματα για κάποιο σχόλιο. 

 Ο kαμβάς ήταν μέρος των έργων που είχαν αρπάξει οι Ναζί και επιστράφηκε στους απόγονους της Bloch-Bauer το 2006. Η δικαστική διαμάχη για τα έργα ενέπνευσε την ταινία “Woman in Gold” του 2015, με την Έλεν Μίρεν.

 Δύο Προσπάθειες

 Οι Ναζί είχαν κατασχέσει δύο επίσημα πορτραίτα της Bloch-Bauer φτιαγμένα από τον Κλιμτ.

 Ο πίνακας που πούλησε η Γουίνφρεϊ θα εκτεθεί μαζί με τον πρόγονό του στη Neue Galerie, το ιδιωτικό μουσείο του δισεκατομμυριούχου Ronald Lauder στη Νέα Υόρκη, για όλον τον Ιούλιο. Ο Lauder πλήρωσε $136 εκατομμύρια το 2006 για το “Πορτραίτο της Adele Bloch-Bauer I”, εκείνη την εποχή το μεγαλύτερο ποσό που είχε δοθεί για οποιοδήποτε έργο, και ο χρυσός πίνακας του 1907 έγινε το στολίδι του μουσείου. Η έκθεση πραγματοποιεί μια επανένωση, καθώς τα δυο πορτραίτα βρίσκονταν στο Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη για δεκαετίες.

 “Η Adele Bloch-Bauer είναι το μόνο γνωστό θέμα που ο Κλιμτ έχει ζωγραφίσει δύο φορές. Πρώτα το χαρακτηριστικό ΄χρυσό πορτραίτο'' του 1907, και έπειτα το 1912 με ένα πολύ διαφορετικό, εξαιρετικά χρωματισμένο έργο”, λέει ο Scott Gutterman, αναπληρωτής διευθυντής της Neue Galerie. Κοιτώντας τα δύο έργα το ένα δίπλα στο άλλο ο θεατής μπορεί να παρατηρήσει το πως άλλαξε η δουλειά του Κλιμτ κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικότερης περιόδου στην καλλιτεχνική του ανάπτυξη."

 

Πηγή: bloomberg.com

Απόδοση: Χρόνης Μούγιος