Μια ιστορία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα εγείρει πολλά ερωτήματα για το πόσο πραγματικά ανοιχτή προς τη Δύση είναι η κυβέρνηση του Προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί, υπενθυμίζοντας πόσο άδικο και βάρβαρο παραμένει το ποινικό σύστημα στο Ιράν.
Ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν πλούσιο Ιρανο-Αμερικανό ιδιοκτήτη γκαλερί, τον Karan Vafadari (55 ετών), και την αρχιτέκτονα γυναίκα του, Afarin Nayssari (46 ετών), η οποία είναι επίσης κάτοχος πράσινης κάρτας των ΗΠΑ, σε φυλάκιση για κατασκοπεία, μαζί με άλλες κατηγορίες, σύμφωνα με ένα γράμμα που έγραψε ο ίδιος από τη φυλακή και δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, το οποίο έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη.
Ο Vafadari και η Nayssari ήταν ιδιοκτήτες της Aun Gallery, η οποία εκπροσωπούσε Ιρανούς αλλά και διεθνείς καλλιτέχνες, και ήταν γνωστοί στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της πόλης για τα πολυτελή πάρτυ τους, στα οποία παρευρίσκονταν και ξένοι και διπλωμάτες. Το ζεύγος, το οποίο ανήκει στη ζωροαστρική θρησκευτική μειονότητα, κρατείται σε φυλακή της Τεχεράνης από τον Ιούλιο του 2016. Στο γράμμα, ο Vafadari έλεγε ότι η γυναίκα του καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλακή, ενώ η δική του ποινή ανέρχεται σε 27 χρόνια και περιλαμβάνει επιπλέον 124 μαστιγώματα, πρόστιμο ύψους 234.000 δολαρίων και κατάσχεση όλων των περιουσιακών του στοιχείων.
Έλεγε, επίσης, ότι, εκτός από τις κατηγορίες για κατασκοπεία, του επέβαλαν 18 μήνες φυλάκιση, 64 μαστιγώματα και 38.000 δολάρια πρόστιμο επειδή έπινε κρασί, τρία χρόνια και 162.000 δολάρια πρόστιμο για δώρα με αλκοόλ που έχει λάβει από διπλωμάτες και ξένους φίλους του, καθώς και 15 χρόνια επειδή έκανε πάρτυ και γιορτές στο σπίτι του. Το παράδοξο αυτών είναι ότι, ως Ζωροάστρης (σ.σ. η προϊσλαμική θρησκεία της Περσίας), υποτίθεται ότι, με βάση το σύνταγμα του Ιράν, δεν υπόκειται στην ισλαμική νομοθεσία που απαγορεύει το αλκοόλ και τις συναθροίσεις ατόμων διαφορετικού φύλου, άρα δεν έκανε κάτι ποινικά κολάσιμο. Ο 27χρονος γιος του, Cyrus Vafadari, είπε στο Wall Street Journal ότι οι νομικές διαδικασίες ήταν «αδιαφανείς» και ότι ο πατέρας του και η μητριά του θα κάνουν έφεση, διότι αυτές οι επιπλέον κατηγορίες είναι αντισυνταγματικές και άδικες, καθώς εκείνοι απλώς «προωθούσαν τον ιρανικό πολιτισμό μέσα από την τέχνη».
Ένα ακόμη εξωφρενικό στοιχείο στην ποινή του Vafadari για κατασκοπεία είναι ότι, σύμφωνα με όσα έγραφε στο γράμμα του, το δικαστήριο επικαλέστηκε ένα νόμο του 1920 για όσους αποποιήθηκαν την υπηκοότητά τους οικειοθελώς, για να δικαιολογήσει την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων από το κράτος. Ιρανοί δικηγόροι και ακτιβιστές σχολίασαν ότι αυτό δεν έχει νομικό προηγούμενο. «Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι όλοι οι ιθαγενείς με διπλή υπηκοότητα που επιστρέφουν στην πατρίδα τους το Ιράν μετά την υποτιθέμενη πρόσκληση του Προέδρου Ρουχανί ρισκάρουν τις ζωές και τα περιουσιακά τους στοιχεία», είπε ο Hadi Ghaemi, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν
Η ποινή του Vafadari είναι μία από τις πιο σκληρές ποινές που έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια το Ισλαμικό Επαναστατικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, Ιρανοί αξιωματούχοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί και ο Υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσαν ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να διαπραγματευτούν με τον Πρόεδρο Τραμπ μια ανταλλαγή κρατουμένων με Ιρανούς που βρίσκονται σε αμερικανικές φυλακές, αλλά η Ουάσινγκτον δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στην πρότασή τους. Αμερικανός αξιωματούχος του State Department είπε απλώς ότι γνωρίζουν την κατάσταση και ζητούν «την άμεση απελευθέρωση όλων των αμερικανών πολιτών που κρατούνται αδίκως και αγνοούνται στο Ιράν», κάτι που εξακολουθεί να συζητάται στις επαφές των ΗΠΑ με την ιρανική κυβέρνηση.
Αυτήν τη στιγμή, στις φυλακές του Ιράν βρίσκονται περίπου 30 άτομα με διπλή υπηκοότητα: τέσσερις ακόμα με διπλή αμερικανική υπηκοότητα, ανάμεσα στους οποίους ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου Πρίνστον Xiyue Wang, ο επιχειρηματίας Siamak Namazi και ο 81χρονος πατέρας του και πρώην αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, Baquer Namazi, καθώς και αρκετοί με διπλή υπηκοότητα από χώρες της Ευρώπης, όπως η βρετανο-ιρανή εργαζόμενη σε φιλανθρωπικό οργανισμό Nazanin Zaghari Radcliffe -όλοι με κατηγορίες κατασκοπείας και απειλής κατά της ασφάλειας του ιρανικού κράτους.
Πηγή: The Wall Street Journal