Πρόκειται για μια ντροπιαστική αλήθεια, η οποία έχει το δικό της ευφημισμό στις αίθουσες δημοπρασιών: ο όρος “αγοράστηκε από μέσα” χρησιμοποιείται αντί του “απούλητο”.
Μια νέα αναφορά, με τίτλο “Unsold. Unloved?”, την οποία συνέταξε το Art Media Agency, βρήκε ότι το πρώτο μισό του 2016, το 33,4% των έργων, με συνολική αξία τουλάχιστον 4,3 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, δε βρήκε αγοραστές. Η μεσαία αγορά, (η οποία ορίζεται μεταξύ 50.000 και 1 εκατομμυρίου ευρώ), δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με ένα ποσοστό αντικειμένων που δεν πουλήθηκαν της τάξεως του 57,3%. Συνεντεύξεις μέσα στην αναφορά υποστηρίζουν ότι η αντιμετώπιση έχει αλλάξει.
“Τα απούλητα αγαθά μπορεί να είναι μια συμφορά, αλλά δεν είναι ντροπή”, γράφει ο δικηγόρος αγοράς της τέχνης Alexis Fournol. Άλλοι ανέφεραν συναφή ζητήματα, όπως την έλλειψη πλαισίου, όταν ένα έργο δεν πωλείται. Τα αρχεία δε δείχνουν αν η ελάχιστη τιμή στην οποία ο αρχικός ιδιοκτήτης ήθελε να πουλήσει, ήταν απλά υπερβολικά υψηλή, για παράδειγμα.
Ο σκοπός της αναφοράς, παρόλα αυτά, ήταν να αναγνωρίσει την ευκαιρία που παρουσιάζεται από τα έργα που δεν έχουν πουληθεί. Ανατέθηκε από την Auction After Sale, μια διαδικτυακή επιχείριση, η οποία ιδρύθηκε το 2014 και δίνει στα αντικείμενα μια δεύτερη ευκαιρία στην αγορά. Στους αρθρογράφους συμπεριλαμβάνεται η οικονομολόγος τέχνης Clare McAndrew και ο Francois Tajan, αναπληρωτής πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Artcurial.
Μια καταχώρηση από τον Alexander Zacke, -ο οποίος την περίοδο που συντάχθηκε η αναφορά ήταν γενικός διευθυντής του πλέον χρεωκοπημένου οίκου δημοπρασιών Auctionata-, έχει υποστεί συντομεύσεις αλλά, μία εκπρόσωπος της Auction After Sale λέει ότι “ο Zacke παραμένει ένας από τους πιο έμπειρους παράγοντες της διαδικτυακής αγοράς σήμερα.”
Πηγή: ft.com