Νέες εξελίξεις στη σταυροφορία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου για τη «μεγαλύτερη απάτη με έργα τέχνης στην ιστορία»

Νέες εξελίξεις στη σταυροφορία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου για τη «μεγαλύτερη απάτη με έργα τέχνης στην ιστορία»

Αυτή η ιστορία δεν έχει τελειωμό... Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Dmitry Rybolovlev εξακολουθεί να κυνηγάει τον πρώην σύμβουλο τέχνης του Yves Bouvier, σε μια δικαστική διαμάχη που γίνεται όλο και πιο περίπλοκη μέρα με τη μέρα και στην οποία ενέπλεξε και τον οίκο δημοπρασιών Sotheby''s.

Στο τελευταίο επεισόδιο αυτής της διαμάχης-σίριαλ, ο Rybolovlev ζήτησε την περασμένη Παρασκευή από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης την απελευθέρωση εμπιστευτικών εγγράφων που είναι απαραίτητα για το ελβετικό νομικό σύστημα, με αφορμή την παρουσία του Bouvier σε δικαστήριο της Γενεύης την προηγούμενη εβδομάδα.

Πλέον μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο που ο Ρώσος κυνηγά τον Ελβετό, διότι τον θεωρεί υπεύθυνο για αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «τη μεγαλύτερη απάτη με έργα τέχνης στην ιστορία». Η μεγαλύτερη μπορεί να μην είναι, αλλά σίγουρα δεν είναι αμελητέο το ποσό του σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ο Rybolovlev ισχυρίζεται ότι του έφαγε ο Bouvier, φουσκώνοντας τις τιμές στις οποίες αγόραζε έργα για εκείνον και τσεπώνοντας τη διαφορά. Με τόσο μεγάλα ποσά στο παιχνίδι και τόσο ισχυρή προσωπικότητα στη θέση του θύματος της απάτης δε θα περιμέναμε κάτι λιγότερο από ένα ανελέητο κυνηγητό.

Παρόλα αυτά, δε θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο διεκδικεί ο Rybolovlev το δίκιο του είναι λίγο ακραίος... Και αυτό γιατί μέχρι στιγμής έχει εφαρμόσει διάφορες νομικές στρατηγικές, συχνά ταυτόχρονα, διαμέσου δύο εταιριών του, κινώντας νομικές διαδικασίες εναντίον του Bouvier σε διαφορετικά μέρη σε όλο τον κόσμο: Μονακό, Σιγκαπούρη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Ένας από τους δικηγόρους του Bouvier είπε στο artnet ότι το θέμα έχει πάρει υπερβολικές διαστάσεις και ότι ο πελάτης του εμφανίστηκε απλώς για να εξετάσει νομικές εκκρεμότητες. Η νομική ομάδα του Ρώσου, βέβαια, δε σκοπεύει να το αφήσει έτσι, ειδικά όταν αυτό που τον καίει είναι τα έγγραφα που σχετίζονται με τον πίνακα Salvator Mundi του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν στην κατοχή του. Σύμφωνα με τον Rybolovlev, Sotheby's και Bouvier του πούλησαν τον πίνακα 47 εκατομμύρια δολάρια παραπάνω από την αντικειμενική τιμή αγοράς.

Από την άλλη, ο Rybolovlev δίνει αυτή την περίοδο τις δικές του «εξετάσεις», καθώς οι αρχές της Ουάσινγκτον ερευνούν την αγορά από το Ρώσο ενός πανάκριβου ακινήτου στο Palm Beach το 2008 έναντι 95 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ανήκε στο νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump. Αυτή η έρευνα προέκυψε λόγω της εμφάνισης του ονόματος του Rybolovlev στη «Λίστα του Κρεμλίνου» πριν από δύο εβδομάδες, όταν ο γερουσιαστής της παράταξης των Δημοκρατικών από το Όρεγκον, Ron Wyden, ζήτησε με μια επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steve Mnuchin, να διερευνηθούν όλες οι πιθανότητες για ξέπλυμα χρήματος ή άλλες παράνομες οικονομικές συναλλαγές που μπορεί να υπήρξαν μεταξύ του προέδρου, των συνεργατών του και της Ρωσίας. Η ειρωνεία είναι ότι και σε αυτήν την περίπτωση, το όνομα του Rybolovlev συνδέεται με φουσκωμένη τιμή αγοραπωλησίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Rybolovlev αποφάσισε να μοιράσει διά τρία τη σχεδόν 5.600 τ.μ. παραλία του ακινήτου στο Palm Beach που αγόρασε από τον Trump έναντι 54 εκατομμυρίων δολαρίων (και το οποίο τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2004, είχε αγοράσει ο Trump έναντι 41 εκατομμυρίων δολαρίων). Αυτήν τη στιγμή, εάν πωληθεί και το τρίτο μέρος στην τιμή που ζητά, θα έχει ένα κέρδος της τάξεως των 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με το γερουσιαστή Wyden, τα δύο πρώτα μέρη έχουν πάει σε επιχειρήσεις-βιτρίνες, στις οποίες δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο δικαιούχος.

Ένας εκπρόσωπος του Ρώσου είπε στο artnet News ότι ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι η αγορά του ακινήτου από την οικογένεια Rybolovlev το 2008 ήταν για επενδυτικούς σκοπούς. «Δεν υπήρχε υπόνοια οποιασδήποτε απρέπειας σχετικά με την αγορά. Επιπλέον, η επένδυση αυτή σήμερα έχει δρομολογηθεί έτσι ώστε να αποφέρει μια σημαντική επιστροφή στην οικογένεια.»