© Sotheby's
Της Anna Brady
Καθώς οι διαδικτυακές δημοπρασίες έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται ως το νέο πεδίο μάχης στο χώρο των δημοπρασιών, ο οίκος Sotheby''s ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει την προμήθεια που πληρώνουν οι αγοραστές σε όλες τις αποκλειστικά διαδικτυακές δημοπρασίες του.
Είναι μια τολμηρή κίνηση. Ο οίκος δημοπρασιών εισήγαγε αποκλειστικά διαδικτυακές δημοπρασίες μόλις πέρυσι, αλλά ο David Goodman, εκτελεστικός αντιπρόεδρος ψηφιακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ του Sotheby's, δήλωσε ότι είναι το «καλύτερο εργαλείο για να προσελκύσουμε αγοραστές που συμμετέχουν σε δημοπρασία για πρώτη φορά». Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, το 45% των αγοραστών σε αποκλειστικά διαδικτυακές δημοπρασίες του Sotheby''s ήταν καινούριοι και περίπου το 20% προοδευτικά συμμετείχε και σε ζωντανές δημοπρασίες. Η πρώτη δημοπρασία στην οποία θα ισχύσει η νέα απόφαση είναι η διαδικτυακή δημοπρασία σύγχρονης τέχνης του οίκου Sotheby''s στις 16 Σεπτεμβρίου.
Η ανακοίνωση είναι σύμφωνη με την ανακοίνωση για τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου του έτους που έκανε ο Sotheby''s στις 3 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Tad Smith τόνισε τη σημασία των διαδικτυακών δημοπρασιών και του ψηφιακού μάρκετινγκ για το μέλλον της επιχείρησης. Πέρυσι, ο οίκος Sotheby''s πραγματοποίησε 16 αποκλειστικά διαδικτυακές δημοπρασίες και, σύμφωνα με τον Smith, «είναι σε καλό δρόμο για να διπλασιάσει αυτόν τον αριθμό αυτό το έτος». Η μέση τιμή στην οποία προσφέρονται τα έργα στις αποκλειστικά διαδικτυακές δημοπρασίες του Sotheby''s είναι πλέον λίγο πιο κάτω από $10.000, αν και αναφέρθηκαν και δύο έργα που πουλήθηκαν για περισσότερα από $150.000: ένα γλυπτό από τον Frederick William MacMonnies, το οποίο πουλήθηκε για $175.000 ($140.000 χωρίς προμήθεια), και ένας πίνακας του Victor Vasarely για $162.500 ($130.000 χωρίς προμήθεια). Είναι σαφές ότι η ανάγκη του Sotheby''s για νέους πελάτες και η επιθυμία να γίνει μια όλο και περισσότερο ψηφιακή επιχείρηση ξεπερνά τα μη αμελητέα έσοδα που προέρχονται από την προμήθεια που πληρώνουν αυτήν τη στιγμή οι αγοραστές.
Σε μια επιστολή προς τους μετόχους στις 22 Αυγούστου, ο Smith έγραψε: «Η διαδικτυακή αγορά είναι μια ξεχωριστή επιχειρηματική ευκαιρία για το Sotheby''s, σχετική με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, εκτός από τις ζωντανές δημοπρασίες μας -μία σε ένα διαφορετικό ανταγωνιστικό τοπίο και με μειωμένα παραδοσιακά έξοδα-, η οποία απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση στην τιμολόγηση.» Η κίνηση, λέει ο Smith, «απλοποιεί τις δημοπρατικές διαδικασίες», αλλά ο Sotheby''s «θα συνεχίσει να χρεώνει προμήθεια στους πωλητές».
Ωστόσο, η μείωση των διαδικτυακών χρεώσεων ήταν ένας κατευναστικός παράγοντας για την ταυτόχρονη ανακοίνωση μιας ελαφράς αύξησης της προμήθειας που θα πληρώνουν οι αγοραστές στις ζωντανές δημοπρασίες του Sotheby''s, και για τα έργα που θα αγοράζονται διαδικτυακά κατά τη διάρκεια ζωντανών δημοπρασιών. Από την 1η Νοεμβρίου, σε όλες τις ζωντανές δημοπρασίες εκτός των δημοπρασιών κρασιού, η προμήθεια θα είναι 25% για αγορές έως και $300.000 (προηγουμένως $250.000), 20% από $300.000 έως $3 εκατομμύρια (προηγουμένως από $250.000 δολάρια έως και $3 εκατομμύρια) και 12.9% από $3 εκατομμύρια και πάνω, ποσοστό που ανέβηκε από το 12,5% που ίσχυε μέχρι πρότινος. Για τις δημοπρασίες κρασιού, η προμήθεια του αγοραστή θα είναι 23% στη Νέα Υόρκη και στο Χονγκ Κονγκ και 19,5% στο Λονδίνο.
Ενώ ο οίκος Christie's αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του Sotheby''s, παίζει επίσης δυναμικό ρόλο στην αποκλειστικά διαδικτυακή αγορά τέχνης, έχοντας κάνει 34 αποκλειστικά διαδικτυακές δημοπρασίες μέχρι στιγμής, με περίπου 79 ακόμη προγραμματισμένες για φέτος. Στην ανακοίνωση του τον Ιούλιο για τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2017, ο οίκος Christie''s, όπως και ο Sotheby''s, τόνισε ότι οι αποκλειστικά διαδικτυακές δημοπρασίες «συνεχίζουν να προσελκύουν το μεγαλύτερο αριθμό νέων αγοραστών (29%)», με τα συνολικά έξοδα να παραμένουν «σταθερά» στα $25,2 εκατομμύρια και τη μέση τιμή ανά έργο να αυξάνεται στα $7.222.
Ο οίκος Christie's πραγματοποίησε την πρώτη αποκλειστικά διαδικτυακή δημοπρασία του το 2011 για τη συλλογή της ηθοποιού Elizabeth Taylor. Επρόκειτο για μια «συνοδευτική δημοπρασία» με προσφερόμενα αντικείμενα χαμηλότερης αξίας, η οποία διεξήχθη παράλληλα με μια σειρά ζωντανών δημοπρασιών στη Νέα Υόρκη, ένα μοντέλο που ακολουθεί ο οίκος Christie'ς και με άλλες δημοπρασίες συλλογών, όπως η δημοπρασία της συλλογής της ηθοποιού Audrey Hepburn. Μετά το κλείσιμο του οίκου Christie's στο South Kensington τον Ιούλιο, ενός χώρου που παραδοσιακά τροφοδοτούσε τις αίθουσες δημοπρασιών της King Street τόσο με έργα προς πώληση όσο και με νέους πελάτες, ανακοινώθηκε ότι ορισμένες από τις πιο εξειδικευμένες κατηγορίες δημοπρασιών του χώρου αυτού θα μεταναστεύσουν στο διαδίκτυο.
Όπως δείχνουν αυτές οι «συνοδευτικές δημοπρασίες», η δευτερεύουσα αίθουσα δημοπρασιών του μέλλοντος πρόκειται να είναι εικονική.