Μερικές μέρες μετά τη δημοπρασία του Salvator Mundi του Λεονάρντο ντα Βίντσι στον Christie''s στη Νέα Υόρκη, για το ποσό-ρεκόρ των 450 εκατομμυρίων δολαρίων, το Bitcoin χτύπησε πάνω από 11.000 δολάρια -την υψηλότερη τιμή που έχει πιάσει ποτέ. Αν και το Bitcoin παραμένει αρκετά δυσνόητο στο ευρύ κοινό, το εικονικό νόμισμα έχει ολοένα και μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πραγματικότητα. Παρά τις διακυμάνσεις του, οι λύσεις που θα μπορούσε να προσφέρει το Bitcoin στην αγορά της τέχνης μπορεί να είναι πολύ ελκυστικές στο (κοντινό) μέλλον.
Εάν η αγορά της τέχνης παρουσίασε μια θετική απόδοση μεταξύ Απριλίου 2016 και Απριλίου 2017 -με την Ιμπρεσσιονιστική τέχνη και τη σύγχρονη τέχνη να έχουν τις υψηλότερες ετήσεις αποδόσεις με 10,5% και 7,45% αντίστοιχα-, το Bitcoin έχει πολύ μεγαλύτερη αύξηση: χτυπώντας μια τιμή άνω των 11.000 δολαρίων, η τιμή του κρυπτονομίσματος έχει πολλαπλασιαστεί κατά 1000%. Μόνο έργα τέχνης των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 10.000 δολάρια μπορούν να συναγωνιστούν το Bitcoin, αν κρίνουμε από την εξέλιξη της τελικής τιμής που έπιασε το Salvator Mundi.
Η αξία τόσο του ανώτερου κομματιού της αγοράς της τέχνης όσο και του Bitcoin αυξήθηκε περίπου την ίδια περίοδο το 2010, αλλά υπάρχουν διαφορετικές δυναμικές πίσω από την ανάπτυξή τους. Το Bitcoin είναι αξεδιάλυτα συνδεδεμένο με το πολιτικό υπόβαθρό του για νομισματική ελευθερία, τη δυνατότητα ανταλλαγών που δεν ελέγχονται από το κράτος ή από κεντρικές τράπεζες και τη δημιουργία ενός αποκεντροποιημένου συστήματος πληρωμών. Από την άλλη, ο κόσμος της τέχνης δε φιλοδοξεί να καθιερώσει ένα νέο, παγκόσμιο νομισματικό σύστημα: προσαρμόζεται τέλεια στο ήδη υπάρχον. Η ανάπτυξη της αγοράς της τέχνης προέρχεται από μαζικές εισροές χρημάτων, οι οποίες αναζητούν νέα κεφάλαια με την προοπτική θετικών αποδόσεων.
Καθώς πλησιάζουμε το τέλος του 2017, τόσο η αγορά της τέχνης όσο και το Bitcoin έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, αλλά και τα δύο αποτελούν απάντηση σε ένα παγκόσμιο νομισματικό σύστημα που προβλέπεται σταδιακά να πέσει σε αχρηστία.
Και τα δύο πεδία είναι ολοένα και πιο ελκυστικά για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως. Το Χρηματιστήριο του Σικάγο και ο Nasdaq ετοιμάζονται να εισάγουν προθεσμιακές συμβάσεις το 2018, ενώ τραπεζικοί γίγαντες όπως οι JP Morgan και Goldman Sachs αποκάλυψαν πρόσφατα ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μέρους της προσφοράς τους, και ότι και οι δύο θα εισάγουν γραφεία συναλλαγών αφιερωμένα σε αυτά. Και οι δύο επίσης χρηματοδοτούν επιφανή ιδρύματα του κόσμου της τέχνης: η JP Morgan μια φουάρ τέχνης (την Paris Photo) και η Goldman Sachs τις Serpentine Galleries.
Εντούτοις, διαφορετικές στάσεις απέναντι στο διαμοιρασμό της εξουσίας και τη διαφάνεια εξακολουθούν να διαχωρίζουν έντονα την αγορά της τέχνης από τον κόσμο του Bitcoin, παρόλο που έρχονται όλο και πιο κοντά: όλο και περισσότερο, τα κρυπτονομίσματα αναζητούν ένα σύστημα ημι-νομιμοποίησης, ενώ νέα εργαλεία για περισσότερη διαφάνεια έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται στον κόσμο της τέχνης, όπως για παράδειγμα τα Arthena ή ARTIST PROFILES.
Ένα βασικό στοιχείο της ανάπτυξης του Bitcoin είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις εκστρατείες crowdfunding, οι οποίες βασίζονται σε κρυπτονομίσματα και είχαν μεγάλη αύξηση από το 2000 έως το 2017. Αυτού του είδους οι ενέργειες ίσως οδηγήσουν σύντομα στη δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος του οποίου η αξία θα στηρίζεται σε πραγματικά έργα τέχνης, συνδυάζοντας τον κόσμο του Bitcoin με αυτόν της αγοράς της τέχνης.
Με απτά κεφάλαια ως υπόβαθρο, η τέχνη θα μπορούσε, παραδόξως, να αυξήσει την εμπιστοσύνη σε ένα εικονικό, κερδοσκοπικό σύμπαν. Οι διακυμάνσεις ενός κρυπτονομίσματος αυτού του είδους θα ρυθμίζονται από την αξία των ίδιων των έργων τέχνης μέσω ενός έξυπνου συμβολαίου. Βέβαια, τότε τα γνωστά προβλήματα του κόσμου της τέχνης, όπως ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα των έργων τέχνης και την προέλευσή τους, θα χρειαστεί να εξετάζονται πολύ πιο προσεκτικά...
Πηγή: happening.media