Θα είναι η If So, What? η πρώτη «έξυπνη» φουάρ τέχνης της Silicon Valley;

Θα είναι η If So, What? η πρώτη «έξυπνη» φουάρ τέχνης της Silicon Valley;

© Will If So, What?

Από την Sarah P. Hanson

Η Sho-Joung Kim-Wechsler, πρώην επικεφαλής οικονομικών για τη start-up τέχνης Artsy στη Νέα Υόρκη, δεν ενθουσιάστηκε και πολύ όταν ο σύζυγός της μετατέθηκε στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Ως επίκεντρο της Silicon Valley, είχε ελάχιστα να προσφέρει από τέχνη και design, στην κουλτούρα των οποίων είχε συνηθίσει. Αυτό που ξεκίνησε πριν από 16 μήνες, λέει, ως ένα «πρότζεκτ έρευνας αγοράς, το οποίο δουλεύτηκε τις νύχτες», έχει μεταμορφωθεί σε μια νέα φουάρ τέχνης και design προγραμματισμένη για τις 19-22 Απριλίου 2018.

Με τίτλο If So, What?, το δρώμενο ακολουθεί αρκετές φουάρ που ιδρύθηκαν στη Βόρεια Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια, ελπίζοντας να μετατρέψουν τους υπερπλούσιους επιχειρηματίες της τεχνολογίας και κεφαλαίω της περιοχής σε συλλέκτες: Fog Design + Art, Untitled, Art Market San Francisco, Photofair SF, καθώς και η Art Silicon Valley / San Francisco, η οποία αναβλήθηκε φέτος. Η έκθεση με έργα προς πώληση βρίσκεται, επίσης, ανάμεσα σε μια πρόσφατη φουρνιά «μη φουάρ» -εμπορικές pop-up εκθέσεις τέχνης που αρνούνται να πάρουν το όνομα φουάρ -όπως η πρόσφατη έκθεση στο Bridgehampton της Νέας Υόρκης, και η έκθεση ProyectosLA μιας Λατινοαμερικανικής γκαλερί που διοργανώθηκε μέχρι τις 28 Οκτωβρίου στο Λος Άντζελες.

Margo Wolowiec, October Surprise III, 2017 © Margo Wolowiec & Jessica Silverman Gallery

«Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση, πιθανόν, στις εμπειρίες των ανθρώπων», λέει η γκαλερίστα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο Jessica Silverman, όταν ρωτήθηκε για το αν η «fair-tigue», (σ.σ. από «fair» + «fatigue»: ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το φόρτωμα του ημερολογίου της τέχνης από υπερβολικά πολλές φουάρ τέχνης και την αντίστοιχη κόπωση που έχει προκαλέσει αυτό το εκθεσιακό μοντέλο στους φιλότεχνους και τους συλλέκτες), ήταν ένας παράγοντας για την απομάκρυνση από τον όρο, αλλά προσθέτει ότι «για νέες προσπάθειες, είναι λογικό να μην αυτοαποκαλούνται φουάρ. Αυτό περιορίζει το τι μπορεί να είναι.» Εντυπωσιασμένη από το «επεκτατικό» όραμα της Kim-Wechsler, η Silverman έγινε μέλος της διευθύνουσας επιτροπής της εκδήλωσης, η οποία περιλαμβάνει επίσης εκπροσώπους των Pace, R & Company και των γκαλερί Aicon, μαζί με τα πολυτελή προϊόντα της Puiforcat & St Louis που ανήκει στον Hermes Group, αφότου γνώρισε μερικούς σοβαρούς συλλέκτες του Σαν Χοσέ και συνειδητοποίησε το αναξιοποίητο βάθος της αγοράς. Σκοπεύει να ταιριάξει τη διεπιστημονική προσέγγιση της φουάρ παρουσιάζοντας έργα καλλιτεχνών όπως οι Sean Raspet και Margo Wolowiec, οι οποίοι συνδυάζουν την τέχνη, την επιστήμη και τον ψηφιακό πολιτισμό.

Συνεργαζόμενοι με εκθέτες έξω από τους συνήθεις κύκλους της τέχνης, η Kim-Wechsler ελπίζει να προσφέρει στους επισκέπτες μια εμπειρία με γνώμονα την εμπειρία που προσφέρει η ανακάλυψη, με επιρροές από τη νοοτροπία του design και το λιανικό εμπόριο πολυτελείας. «Το παραδοσιακό μοντέλο φουάρ τρομοκρατεί τους ανθρώπους που δε μεγάλωσαν με τέχνη», λέει. «Θέλαμε να απομακρύνουμε την εκφοβιστική πτυχή και να την κάνουμε πραγματικά διασκεδαστική». Αντί να στοχεύει την τοπική βάση με «tech art», συνεργάζεται με την εταιρία design IDEO για να εισ:αγει στοιχεία νοοτροπίας design -το ήθος της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων που οδηγεί την τεχνολογική βιομηχανία της Silicon Valley- και θα ενσωματώσει την παρακολούθηση της ενεργοποίησης με βάση δεδομένων ως έναν τρόπο «για να μάθουμε τι απολαμβάνουν οι άνθρωποι».