Ύστερο γκουάς του Egon Schiele βγαίνει για πρώτη φορά σε δημοπρασία στη Βιέννη

Ύστερο γκουάς του Egon Schiele βγαίνει για πρώτη φορά σε δημοπρασία στη Βιέννη

Egon Schiele, Reclining Woman (1917) © Dorotheum

Ένα ύστερο πορτρέτο του Egon Schiele (1890-1918) αναμένεται πιάσει έως και 1,2 εκατομμύρια ευρώ στην επόμενη δημοπρασία του Dorotheum στη Βιέννη.

Το Reclining Woman (1917) ολοκληρώθηκε με γκουάς και μαύρο κραγιόν σε χαρτί. Βρίσκεται στην ιδιωτική συλλογή της ίδιας οικογένειας από τη δεκαετία του 1930 και τώρα προσφέρεται για πρώτη φορά στην αγορά. Τα έργα του Schiele είναι γνωστά για την ωμή σεξουαλικότητά τους και τις παραμορφωμένες πόζες των μορφών. Αυτό το γκουάς είναι σχετικά συγκρατημένο. Εκτιμάται στα 700.000-1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Schiele, ο οποίος γεννήθηκε στην Αυστρία, ήταν ένας από τους σημαντικότερους εικαστικούς ζωγράφους των αρχών του 20ού αιώνα και ολοκλήρωσε την εικόνα τη χρονιά πριν από τον πρόωρο θάνατό του σε ηλικία 28 ετών.

Το ρεκόρ για έργο του Schiele σε χαρτί, σύμφωνα με το Art Sales Index, έγινε για το Liebespaar, το οποίο, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας, έφτασε τα 7,8 εκατομμύρια λίρες στο Sotheby''s του Λονδίνου το 2013.

Πριν από την προσφορά του στην εβδομάδα δημοπρασιών του Dorotheum (21-24 Νοεμβρίου), το έργο Reclining Woman και άλλοι 10 πίνακες παρουσιάστηκαν στο εκθεσιακό χώρο του οίκου δημοπρασιών στο St James''s του Λονδίνου και θα εκτεθούν ξανά στη Βιέννη την εβδομάδα πριν από τη δημοπρασία.

Το Head of a woman (1918) του Schiele,  ένα άλλο ύστερο έργο του, περιλαμβάνεται στη δημοπρασία και υπολογίζεται στα 200.000-300.000 ευρώ.

Egon Schiele, Head of a woman (1917) © Dorotheum

Πηγή: Antiques Trade Gazette