Όταν τον Απρίλιο του 2019 η Νότια Κορέα λάνσαρε πρώτη απ’ όλες τις χώρες υπηρεσίες 5G, η «είδηση» ήταν η αστραπιαία μεταφορά δεδομένων που θα επέτρεπε η νέα κινητή τεχνολογία.
Αλλά η πραγματική επανάσταση θα είναι διαφορετική. Το 5G είναι μια τεχνολογία έτοιμη να εξαλείψει εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση, το πλήθος των συνδεόμενων συσκευών, τις επιδόσεις και τους περιορισμούς καθυστέρησης στο παγκόσμιο τοπίο συνδεσιμότητας.
Τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε μέσω νέων υπηρεσιών, εφαρμογών και επιχειρηματικών μοντέλων. Η λίστα δεν τελειώνει εδώ αφού μόλις έχουμε αρχίσει να ψηλαφούμε την επίδραση που θα έχουν τα ασύρματα δίκτυα πέμπτης στις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Λοιπόν, τι είναι το 5G; Η «πέμπτη γενιά» ασύρματης δικτύωσης θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες δομικές αλλαγές στην πορεία για τη δημιουργία της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας την επόμενη δεκαετία και πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τις οικονομικές επιδόσεις όλων των χωρών. Όλοι οι αναλυτές κάνουν λόγο για έναν «trillion dollar race», όπου «μικροί» και «μεγάλοι» σπεύδουν να λάβουν θέση.
Σε αυστηρά τεχνικό επίπεδο, τα τρία χαρακτηριστικά του 5G που υπόσχονται την επανάσταση για την οποία συζητάμε είναι η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων (1 Gbps αρχικά και ίσως έως 10 Gbps σε επόμενη φάση), η εξαιρετικά χαμηλή απόκριση (2 miliseconds) και η δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών στην ίδια περιοχή.
Ρεαλιστικά, αυτό θα επιτρέψει μια μαζική μετάβαση στο «Διαδίκτυο των πραγμάτων». Τι σημαίνει αυτό; Αυτόνομη οδήγηση, «έξυπνες» πόλεις, τηλεϊατρική, αυτοματοποίηση παραγωγής με τη χρήση ευφυών ρομπότ και πολλά άλλα.
Ακόμα, εκτιμάται ότι η δημιουργία πολλαπλάσιων από τα σημερινά δεδομένα, θα δώσει ώθηση στην τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα. Κάθε τομέας που μπορούμε να σκεφτούμε θα αλλάξει. Ένας ολότελα νέος παγκόσμιος ιστός δικτύωσης θα αναδυθεί, τόσο σε καταναλωτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι έως το 2024, το 25% της κίνησης mobile δεδομένων θα μεταφέρεται από δίκτυα 5G.
Όταν αυτά τα κομμάτια προστεθούν, ο πιθανός αντίκτυπος που προκύπτει είναι τεράστιος. Το ακριβές μέγεθος είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς ακόμα είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο γρήγορα θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες εφαρμογές που θα καταστήσουν το 5G όχι απλά πρωτόκολλο επικοινωνίας, αλλά εργαλείο ανάπτυξης.
Ενδεικτικά, η PwC εκτιμά ότι το 2030 ο αντίκτυπος του 5G στην παγκόσμια οικονομία θα ανέλθει στα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. H IΗS από τη μεριά της εκτινάσσει το οικονομικό αποτύπωμα της νέας τεχνολογίας στα 13,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, έως το 2035.
Υγειονομική περίθαλψη, έξυπνες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, μεταποιητικός τομέας και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, είναι ορισμένοι από τους κλάδους που θα μετασχηματιστούν. Ειδικά στις υπηρεσίες υγείας, το συνδεδεμένο οικοσύστημα περίθαλψης θα ευθυγραμμιστεί με την έννοια της ιατρικής «4P» (personalized, predictive and participatory preventive medicine): πρόγνωση, πρόληψη, εξατομικευμένη και συμμετοχική ιατρική. Αυτό το οικοσύστημα θα χρησιμοποιήσει τη συνδεσιμότητα 5G για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών και παρόχων υγειονομικών υπηρεσιών με ακριβή, οικονομικά αποδοτικό και σε μαζική κλίμακα τρόπο.
Αντίστοιχα, καθώς στη μεταποιητική βιομηχανία, οι ψηφιακές τεχνολογίες καθίστανται όλο και περισσότερο καθοριστικές για την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα στις εγκαταστάσεις παραγωγής και κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού, το 5G μπορεί να «απελευθερώσει» τις μηχανές από τη σύνδεση σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, αντικαθιστώντας τα καλώδια με ασύρματη συνδεσιμότητα και προσφέροντας στους κατασκευαστές πολύ μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας. Επιπλέον, το 5G θα διευκολύνει την προσαρμογή των προϊόντων ώστε να πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις υψηλότερης ποιότητας, με χαμηλότερο κόστος κατασκευής.
Για παράδειγμα, το 5G θα επιτρέψει στα ρομπότ και στα αυτόνομα οχήματα να μετακινούνται με ασφάλεια, χωρίς καμία ανάγκη για σταθερή υποδομή. Εκτός από την παροχή έξυπνης, ασφαλούς, αποτελεσματικής και αξιόπιστης μεταφοράς, οι αυτόνομες συσκευές θα συνεργάζονται με φορτιστές, λογισμικό και υπηρεσίες για να λειτουργούν ως ολοκληρωμένες πλατφόρμες μετακίνησης αγαθών.
Οι ίδιες ακριβώς δυνατότητες θα καταστήσουν το 5G τον ακρογωνιαίο λίθο μετασχηματισμού των πόλεων σε «έξυπνες», με τη χρήση αισθητήρων στα δίκτυα κοινής ωφέλειας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οδικά δίκτυα κ.λπ.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η μετάβαση από την 4η στην 5η γενιά ασύρματης συνδεσιμότητας δεν είναι μια γραμμική τεχνολογική εξέλιξη αλλά αφορά ένα άλμα στο μέλλον.