Βατήρα εκκίνησης για νέες εφαρμογές αλλά και κίνητρο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα τονώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα αποτελέσει η υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G, σύμφωνα με την έκθεση του Economist «The 5G Readiness Guide».
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, παρά τις καθυστερήσεις στις δημοπρασίες φάσματος, οι χώρες της Ευρώπης επιταχύνουν πλέον τον βηματισμό τους και βρίσκονται, μάλιστα, στην πρώτη γραμμή των δοκιμών και της διάθεσης βιομηχανικών εφαρμογών με βάση τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.
Ουσιαστικά η έκθεση επιβεβαιώνει εκτιμήσεις αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες το 5G σε πρώτη φάση θα κάνει την διαφορά περισσότερο στον επιχειρηματικό τομέα και δευτερευόντως στο καταναλωτικό πεδίο.
Καταλύτης για την επιτάχυνση των διαδικασιών υπήρξε η πανδημία, καθώς έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για γρήγορες, αξιόπιστες συνδέσεις που έχουν καταστεί ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν αυτήν την παγκόσμια κρίση.
Στο μετα-πανδημικό τοπίο, το 5G θα αποτελέσει βατήρα εκκίνησης για αμέτρητες νέες εφαρμογές, από τα αυτόνομα οχήματα και τις έξυπνες πόλεις έως την επαυξημένη πραγματικότητα. Σε ό,τι αφορά τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρίας να προχωρήσουν πέρα από τις υπηρεσίες επικοινωνίας και να προσφέρουν λύσεις υψηλής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις.
Από τη μεριά τους, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν μέσω αυτών των τεχνολογιών να μεταμορφώσουν εκ βάθρων τις δραστηριότητές τους. Αντίστοιχα, οι χώρες που θα ανέβουν έγκαιρα στο τρένο της νέας εποχής συνδεσιμότητας δημιουργώντας ισχυρές υποδομές 5G θα αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια την οικονομική ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση του Economist επισημαίνει ότι εκτός από ισχυρή απαιτείται και προσιτή υποδομή, με το σωστό φάσμα και καλή κάλυψη των σταθμών βάσης. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποστηρίξουν την έρευνα και ανάπτυξη, έτσι ώστε οι δυνατότητες 5G να εξελιχθούν και να χρησιμοποιηθούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Τι πρέπει να αναζητούν οι ιδιώτες επενδυτές
Σύμφωνα με τον Εconomist οι ιδιώτες επενδυτές που καταρτίζουν τα σχέδια τους έχοντας ως βασική παράμετρο τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στους εξής τέσσερις παράγοντες:
- Χώρες με εθνική πολιτική 5G που καλύπτει δημοπρασίες, εγκατάσταση δικτύων και βιομηχανικές δοκιμές
- Χώρες που επιτρέπουν τη συνεργασία μεταξύ τηλεπικοινωνιακών φορέων και «παικτών» του κλάδου
- Χώρες με υψηλό ποσοστό διείσδυσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και υψηλό μέσο όρο εσόδων ανά χρήστη, όπου οι αποστολές smartphones 5G αυξάνονται.
- Βιομηχανικές οικονομίες όπου οι επιχειρήσεις επιθυμούν να υιοθετήσουν τεχνολογία 5G.
Τι πρέπει να κάνουν οι χώρες για να προσελκύσουν επενδύσεις
- Διασφάλιση διαθεσιμότητας συνεχόμενων τμημάτων φάσματος και δίκαιης διανομής σε όλους τους φορείς
- Παροχή κινήτρων για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, ώστε να μειωθεί το επενδυτικό κόστος
- Ενθάρρυνση συνεργασιών ώστε να διευκολυνθούν οι βιομηχανικές δοκιμές
- Διαθεσιμότητα φάσματος σε εταιρικούς χρήστες, οι οποίοι θέλουν να αναπτύξουν ιδιωτικά δίκτυα 5G
- Συνεργασίες δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)
H κούρσα των τρισεκατομμυρίων
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το 5G θα αποτελέσει την έναρξη της Τέταρτης Βιομηχανικής, γνωστής ως Industry 4.0, η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο αν υφίσταται ένα ταχύτατο, αξιόπιστο δίκτυο πάνω στο οποίο μπορούν να «κουμπώσουν» αμέτρητοι αισθητήρες, συσκευές και βιομηχανικά ρομπότ.
H επίπτωση που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς υπόσχεται να επανεφεύρει τον κόσμο των επιχειρήσεων. Όλοι, όμως, κάνουν λόγο για έναν «trillion dollar race».
Ενδεικτικά, η PwC εκτιμά ότι το 2030 ο αντίκτυπος του 5G στην παγκόσμια οικονομία θα ανέλθει στα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. H HIS από τη μεριά της εκτινάσσει το οικονομικό αποτύπωμα της νέας τεχνολογίας στα 13,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, έως το 2035.