«Ένα όλο και πιο επιθετικό Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα αναπτύσσει μερικά από τα πιο προηγμένα όπλα. Η νέα οικονομική και τεχνολογική δύναμη της Κίνας μπορεί να υπονομεύσει την ασφάλεια και την ελευθερία μας». Με αυτή τη διόλου διπλωματική τοποθέτηση, ο Μάικλ Κράτσιος ξεκίνησε την ομιλία του -μέσω διαδικτύου ελέω κορονοϊού- στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.
Ο Κράτσιος, αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο Έρευνας και Μηχανικής, θέλησε να ηλεκτρίσει τα πατριωτικά αντανακλαστικά των ακροατών του. Κύριος στόχος του, όμως, ήταν να παρουσιάσει το φιλόδοξο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκτήσουν οι ΗΠΑ το προβάδισμα στην κρίσιμη τεχνολογία των ασύρματων δικτύων πέμπτης γενιάς. Και για να το πετύχουν αυτό, ο Κράτσιος θέλει να μετατρέψει αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε εγκαταστάσεις πειραματισμού για το 5G.
Τεχνολογικό χάσμα
Οι υποστηρικτές του σχεδίου ορθά τονίζουν ότι το 5G θα οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα, δρομολογώντας κοσμογονικές εξελίξεις στον τομέα της βιομηχανίας, των επικοινωνιών, της ιατρικής και της άμυνας. Ακόμη ορθότερα διαπιστώνουν τη σημαντική υστέρηση των ΗΠΑ στον συγκεκριμένο τομέα. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι η άλλοτε πρωτοπόρος χώρα στον τεχνολογικό τομέα βλέπει στο τρένο του 5G να είναι μηχανοδηγοί ευρωπαϊκές και -ακόμα χειρότερα- κινεζικές εταιρείες.
Η ανησυχία αυτή είναι εύλογη. Πρόσφατη έρευνα της Counterpoint Research αποτυπώνει την ανυπαρξία αμερικανικών εταιρειών στην παροχή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για τα ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Ειδικότερα, μέχρι τον Ιούλιο του 2020, η σουηδική Ericsson είχε κερδίσει 99 συμβόλαια υλοποίησης δικτύων 5G και η Nokia ακόμη 73. Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία για τη Huawei πάνε πίσω στον Φεβρουάριο του 2020 και αναφέρουν 91 συμβόλαια υλοποίησης 5G, ενώ ο έτερος γίγαντας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας, η ΖΤΕ, είχε ανακοινώσει 46 συμβόλαια έως το τέλος του 2019.
Made in USA;
Ο Κράτσιος, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας των ΗΠΑ και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα τεχνολογίας, υποστηρίζει ότι η χρήση στρατιωτικών βάσεων για τη δοκιμή του 5G θα βοηθήσει τις αμερικανικές εταιρείες να ξεπεράσουν τις συνήθεις κανονιστικές απαιτήσεις.
Σε ασφαλές και χωρίς περιορισμούς περιβάλλον, θα κληθούν να πειραματιστούν με λογισμικό για τη διαχείριση δικτύων πέμπτης γενιάς, καθώς και συγκεκριμένων εφαρμογών που χρησιμοποιούν τεχνολογία 5G, όπως η επαυξημένη πραγματικότητα. Ο Κράτσιος πιστεύει ότι η προσπάθεια αυτή θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο να ανοίξει o δρόμος για χρήση του 5G στον έλεγχο των αεροσκαφών ή στην απομακρυσμένη χειρουργική στα πεδία των συγκρούσεων.
Άλλωστε ανέκαθεν το Πεντάγωνο είχε ενεργό ρόλο και έβαζε βαθιά το χέρι στην τσέπη για την ανάπτυξη ορισμένων τεχνολογιών που αλλάζουν τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού -του γνωστού GPS-, του διαδικτύου και της τεχνητής νοημοσύνης. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η καινοτομία αποτελεί προνομιακό πεδίο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με τεχνολογικούς κολοσσούς να δίνουν τον ρυθμό των εξελίξεων.
Στην εποχή των δικτύων
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει θέσει στο στόχαστρό της την κινεζική Huawei, που θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό ασύρματων 5G, επιβάλλοντας κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να διακόψουν την παροχή κρίσιμων εξαρτημάτων. Ασκεί, επίσης, πιέσεις σε άλλες χώρες να απαγορεύσουν τον εξοπλισμό της Huawei από τα δίκτυά τους. Την ίδια στιγμή, το 5G περιγράφεται σε έκθεση του GSMA ως πολλαπλασιαστής ισχύος με βαθύ αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς αναμένεται να συνεισφέρει περίπου 2,1 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2034.
Ωστόσο, το αμερικανικό ενδιαφέρον για το 5G ξεπερνά τον εμπορικό και τον οικονομικό τομέα.
Ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2021 του Πενταγώνου ζητά κονδύλια έρευνας και ανάπτυξης 449 εκατομμυρίων δολαρίων για τα ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς, 249 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι ενέκρινε το Κογκρέσο πέρυσι. Και αυτό γιατί το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας θεωρεί το 5G κρίσιμη τεχνολογία για την ανάπτυξη πυκνά συνδεδεμένων δικτύων, άμυνας, ελέγχου και επικοινωνιών. Ένα κομμάτι στο παζλ αυτού που οι αναλυτές ονομάζουν «δικτυοκεντρικό πόλεμο», στον οποίο η πρόσκτηση, η αξιοποίηση και η μεταφορά της πληροφορίας δημιουργούν μεγαλύτερη διαφορά από τη θωράκιση ή την ταχύτητα. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει την πραγματοποίηση δοκιμών μεγάλης κλίμακας της τεχνολογίας 5G σε τέσσερις βάσεις, στο έδαφος των ΗΠΑ.
Φυσικά, τα σχέδια του Μάικλ Κράτσιος και του αμερικανικού Πενταγώνου μπορεί να μην υλοποιηθούν ποτέ. Αυτό θα εξαρτηθεί από την επιλογή των Αμερικανών πολιτών στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, όταν και θα κληθούν να αποφασίσουν αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί ή όχι στο Οβάλ γραφείο για δεύτερη θητεία...
* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του σαββατοκύριακου 22-23 Αυγούστου 2020.