Σε καταλύτη που θα αλλάξει το ψηφιακό πεπρωμένο της παγκόσμιας οικονομίας εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού, καθώς μέσα στην επόμενη διετία τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες θα βασίζονται είτε σε μοντέλα ψηφιακής παράδοσης ή θα διαθέτουν ψηφιακές δυνατότητες για να παραμείνουν ανταγωνιστικά.
Αυτό εκτιμά σε νέα έκθεση της η IDC, σύμφωνα με την οποία σχεδόν τα 2/3 (65%) του παγκόσμιου ΑΕΠ θα παράγονται ψηφιακά έως το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο οι παγκόσμιες επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα ξεπεράσουν τα 6,8 τρισ. δολάρια την περίοδο 2020-2023. Μάλιστα, τα επενδυτικά προγράμματα για την ψηφιοποίηση θα αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 15,5% τουλάχιστον έως το 2023.
Σύμφωνα με την έκθεση FutureScape: Worldwide Digital Transformation 2021 Predictions, η πανδημία κατέδειξε ότι η ικανότητα ταχείας προσαρμογής και απάντησης των επιχειρήσεων σε απρόβλεπτες διαταραχές θα είναι ο κρισιμότερος παράγοντας για την επιτυχία στο πεδίο της ψηφιακής οικονομίας. Έως το 2023, το 75% των εταιρειών θα εφαρμόζει έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη ψηφιακού μετασχηματισμού, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα είναι 27%.
Αντίστοιχα, μέχρι το 2022 το 70% όλων των οργανισμών θα έχουν επιταχύνει τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, μετασχηματίζοντας υφιστάμενες επιχειρηματικές διαδικασίες ώστε να ενισχύσουν την αφοσίωση των πελατών τους, την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους και την ανθεκτικότητά τους.
Η IDC δεν είναι ο μόνος φορέας που εντοπίζει τη μετασχηματιστική ισχύ της ψηφιακής τεχνολογίας. Το ολοένα και βαθύτερο αποτύπωμα που αφήνει στο σώμα η τεχνολογία στο σώμα της παγκόσμιας οικονομίας υπολόγισε σε έκθεση του 2019 η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UN Conference on Trade and Development-UNCTAD). Αποτύπωμα που λαμβάνει χαρακτηριστικά παλιρροϊκού κύματος, καθώς τα 12,75 από τα 85 τρισεκατομμύρια δολάρια της παγκόσμιας οικονομίας είχαν ήδη αμιγώς ή εν μέρει ψηφιακό χαρακτήρα.
Η ψηφιακή οικονομία εξελίσσεται ταχύτατα, πατώντας κυρίως σε δύο πυλώνες: τη δυνατότητα συλλογής, χρήσης και ανάλυσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων και την οικονομία που βασίζεται στις ψηφιακές πλατφόρμες. Είναι ενδεικτικό, , ότι η παγκόσμια κίνηση στο Διαδίκτυο αυξήθηκε από περίπου 100 gigabytes (GB) την ημέρα το 1992, σε περισσότερα από 45.000 GB ανά δευτερόλεπτο το 2017, για να ανέλθει στα 150.700 GB το 2022, όταν πια οι εφαρμογές του Internet of Things θα βρίσκονται παντού γύρω μας.