Το ANDI είναι το πρώτο ρομπότ παγκοσμίως -εσωτερικού και εξωτερικού χώρου- που αναπνέει, ιδρώνει και περπατάει ως θερμικό ρομπότ- ως ρομπότ για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στην ακραία ζέστη.
Κατασκευασμένο κατά παραγγελία για το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα από την εταιρεία τεχνολογίας θερμικών μετρήσεων Thermatrics, το ANDI μιμείται τις θερμικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και διαθέτει 35 διαφορετικές επιφάνειες, καθεμία από τις οποίες είναι εξοπλισμένη με αισθητήρες θερμοκρασίας και ροής θερμότητας και πόρους ιδρώτα.
«Το ANDI παράγει θερμότητα, τρέμει, περπατά και αναπνέει», δήλωσε ο Konrad Rykaczewski, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικής της Ύλης, των Μεταφορών και της Ενέργειας.
«Υπάρχει πολλή σπουδαία δουλειά εκεί έξω για την ακραία θερμότητα, αλλά λείπουν επίσης πολλά. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια πολύ καλή κατανόηση (του τρόπου με τον οποίο η θερμότητα επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα), ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε ποσοτικά πράγματα για την αντιμετώπισή της», πρόσθεσε.
Το ASU ανέπτυξε έναν θάλαμο θερμότητας ικανό να προσομοιώνει σενάρια έκθεσης σε θερμότητα από όλο τον κόσμο για να διαμένει το ANDI. Οι θερμοκρασίες αυτές μπορούν να φτάσουν μέχρι τους 140 βαθμούς Φαρενάιτ και την ηλιακή ακτινοβολία.
Τα εσωτερικά κανάλια ψύξης διασφαλίζουν ότι το δροσερό νερό κυκλοφορεί σε όλο το σώμα του ANDI και τον κρατά δροσερό απέναντι στις ακραίες συνθήκες θερμότητας που προσομοιώνονται.
Στη συνέχεια μετράται μια ποικιλία σύνθετων μεταβλητών που επηρεάζουν την αντίληψή μας για τη θερμότητα, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής ακτινοβολίας από τον ήλιο, της υπέρυθρης ακτινοβολίας από το έδαφος και της συναγωγής από τον περιβάλλοντα αέρα.
Οι ερευνητές ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα τους ανθρώπινους μηχανισμούς εφίδρωσης συνδυάζοντας το ANDI με το MaRTy, το βιομετεωρολογικό ρομπότ θερμότητας του Πανεπιστημίου.