Ένας συνδυασμός σύγχρονης τεχνολογίας και παλαιών αριστουργημάτων οδήγησε στο «Απίθανο» (Impossible) άγαλμα, το οποίο εκτίθεται στη Στοκχόλμη.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το άγαλμα είναι από ανοξείδωτο ατσάλι και έχει βάρος 500 κιλά και ύψος 150 εκατοστά και κατασκευάστηκε με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, προηγμένων λύσεων λογισμικού και κατασκευής ακριβείας.
Το άγαλμα είναι εμπνευσμένο από έργα καλλιτεχνών όπως του Μιχαήλ Άγγελου και του Ογκίστ Ροντέν και μπορεί πλέον να το δει κανείς στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Στοκχόλμης, όπου αποτελεί μέρος μιας μόνιμης έκθεσης τεχνητής νοημοσύνης.
Η Sandvik είναι η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το άγαλμα και ειδικότερα, είναι σουηδική εταιρεία κατασκευής εργαλείων κοπής μετάλλων και εργαλείων εξόρυξης και σκοπός της ήταν να παρουσιάσει τις δεξιότητες ψηφιακής κατασκευής και τα εργαλεία κατεργασίας και κοπής μετάλλων.
Η Sandvik δήλωσε ότι το άγαλμα σχεδιάστηκε εκπαιδεύοντας πολλαπλά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στο έργο πέντε γλυπτών, αξιοποιώντας μερικά από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά τους, όπως για παράδειγμα τις «δυναμικές πόζες εκτός ισορροπίας» του Μιχαήλ Αγγέλου και τη «μυϊκή δομή και την ανακλαστικότητα» του Ροντέν. Οι άλλες πηγές έμπνευσης ήταν οι Κέτε Κόλβιτς, Κόταρο Τακαμούρα και Αυγούστα Σάβατζ.
Κατά τη διαδικασία παραγωγής χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 20 διαφορετικά εργαλεία, όπως εργαλεία τόρνευσης, φρεζαρίσματος, διάτρησης, κοπής σπειρωμάτων και διατρήσεως, σε συνδυασμό με διάφορες λύσεις λογισμικού. Συνολικά, χρησιμοποιήθηκαν 2,5 τόνοι ανοξείδωτου χάλυβα από τους οποίους οι 2 τόνοι αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της κατεργασίας. Όλος ο χάλυβας που κατεργάστηκε ανακυκλώθηκε και επαναχρησιμοποιήθηκε.