Αποκλειστική συνέντευξη J. Achin: «Η ΑΙ φέρνει επανάσταση στον τρόπο που λειτουργούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις»

Αποκλειστική συνέντευξη J. Achin: «Η ΑΙ φέρνει επανάσταση στον τρόπο που λειτουργούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις»

Του Γιάννη Γορανίτη

Ο Jeremy Achin, ιδρυτής και CEO της αμερικάνικης εταιρείας DataRobot βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα, προσκεκλημένος της Eurolife ERB, προκειμένου να παρουσιάσει όλες τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης. Ο διακεκριμένος data scientist, συζήτησε με υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών εταιρειών τις παγκόσμιες τάσεις της Artificial Intelligence και τους εξήγησε πώς μπορεί το machine learning να βοηθήσει μία επιχείρηση στην πράξη.

Το Liberal.gr είχε την ευκαιρία να συζητήσει αποκλειστικά με τον Jeremy Achin για τις δυνατότητες που ανοίγει η τεχνητή νοημοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και να εξειδικεύσει στις ευκαιρίες για τις εγχώριες εταιρείες. Μιλήσαμε επίσης για τη συνεργασία του με τη Eurolife ERB, στο πλαίσιο του διαρκούς και εντατικού ψηφιακού μετασχηματισμού που ήδη υλοποιεί η εταιρεία.

Πώς ορίζει την τεχνητή νοημοσύνη ένας άνθρωπος που τη δημιουργεί

Ξεκινήσαμε τη συνέντευξη με το άχαρο, πλην απαραίτητο ερώτημα: «Πώς θα περιγράφατε την ΑΙ και αυτό που κάνουν εταιρείες όπως η δική σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει την ΑΙ;». Ο Jeremy Achin έσπευσε να διευκρινίσει ότι για να περιγράψει τον ρόλο της εταιρείας του απαιτείται να συμφωνήσουμε στον ορισμό της έννοιας της τεχνητής νοημοσύνης:
«Όταν αναφερόμαστε στην τεχνητή νοημοσύνη, αρκετοί σκέφτονται, όπως τα παιδιά που θεωρούν ότι η ΑΙ είναι αυτό που παρουσιάζεται στις ταινίες του Hollywood, κάτι σαν το Terminator, κάποιο πανίσχυρο σύστημα, δηλαδή, που πρόκειται να κυριαρχήσει στον κόσμο. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι ενδεχόμενο, είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το να το δούμε να υλοποιείται» μας είπε.

«Γι' αυτό εστιάζω περισσότερο σε πρακτικές εφαρμογές της ΑΙ, σε πιο συγκεκριμένες ερμηνείες και εφαρμογές της. Η εταιρεία μου και εγώ προσωπικά χρησιμοποιούμε την ΑΙ που επιλύει πολύ συγκεκριμένα προβλήματα και αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ορισμένα καθήκοντα. Δεν είμαστε ακόμη στη φάση που θα λέγαμε ότι αναλαμβάνει ή μπορεί να κάνει τα πάντα. Έτσι, για να απλοποιήσουμε τον ορισμό, θα λέγαμε ότι τεχνητή νοημοσύνη είναι το υπολογιστικό σύστημα που μπορεί να φέρει εις πέρας μια εργασία, η οποία θα χρειαζόταν έναν άνθρωπο για να την ολοκληρώσει».

Ο ρόλος της ΑΙ στον ασφαλιστικό κλάδο

«Ξεκίνησα την καριέρα μου ως επιστήμονας δεδομένων (data scientist) σε μια ασφαλιστική εταιρεία, και αναζητούσα έναν τρόπο ώστε να κάνω τη δουλειά μου πιο εύκολη και αυτοματοποιημένη. Ξεκίνησα να δημιουργώ μοντέλα μηχανικής μάθησης που θα μπορούσαν να εκσυγχρονίσουν τον τρόπο λειτουργίας των ασφαλιστικών», μας είπε ο κ. Achin όταν αναρωτηθήκαμε για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο των ασφαλειών.

«Στην αγορά της ασφάλισης είναι γνωστός ο τρόπος που μια ασφαλιστική εταιρία κάνει εκτίμηση του κινδύνου», συνεχίζει ο κ. Achin. «Πρόκειται για τη διαδικασία ανάληψης κινδύνων (underwriting*), σύμφωνα με την οποία η εταιρία αποφασίζει αν θα ασφαλίσει έναν πολίτη, ποιους όρους ασφάλισης θα προσφέρει, σε ποιο πρόγραμμα αυτός θα ενταχθεί και πόσο θα τον χρεώσει, βάσει δομικών και εμπειρικών κανόνων. Στο επόμενο στάδιο, η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στη διαδικασία ανάληψης, εκτιμώντας με τον πλέον σύγχρονο τρόπο τον ασφαλιστικό κίνδυνο του εκάστοτε ενδιαφερόμενου. Σε μεγάλο βαθμό, η συνεισφορά της ΑΙ έχει να κάνει με τις προβλέψεις μέσω της ανάλυσης δεδομένων και την εκτίμηση του κινδύνου».

*Με τον όρο underwriting περιγράφεται η διαδικασία αποδοχής ή όχι της κάλυψης ενός κινδύνου, του καθορισμού της τιμής του ασφαλίστρου και του προσδιορισμού των περιπτώσεων για τις οποίες η ασφαλιστική εταιρεία καλύπτει τον κίνδυνο.

Η Data Robot ασχολείται ειδικότερα με την αυτοματοποιημένη μάθηση για προγνωστική μοντελοποίηση, και αυτό ήταν ένα από τα αντικείμενα της συζήτησης του με τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρο & CEO της Eurolife ERB, και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη εταιρείας.

«Τα στελέχη της Eurolife ERB ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η ΑΙ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ορισμένες εταιρείες αναζητούν απλώς κάτι για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Στην περίπτωση της Eurolife ERB, θεωρώ ότι εστιάζουν στις πραγματικές ευκαιρίες και την αξία που προκύπτει από την τεχνολογική εξέλιξη. Αυτό που κάνουμε είναι να εργαζόμαστε μαζί τους, ώστε να βρούμε και να αναδείξουμε όλες τις επιμέρους δυνατότητες και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά.

Πραγματικά απολαμβάνω τη συνεργασία με επιχειρήσεις όπως αυτή, καθώς η διοίκηση και αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις αντιλαμβάνονται απόλυτα τι μπορεί να τους προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Έχουμε εκατοντάδες πελάτες και η επιλογή να με εμπλέξουν στη στρατηγική δείχνει ότι πραγματικά θέλουν να κάνουν τη διαφορά. Γι' αυτό, δεν θέλουμε απλώς να δουλέψουμε γι' αυτούς, αλλά να συνεργαστούμε μαζί τους και να τους βοηθήσουμε να καταφέρουν κάτι πραγματικά σημαντικό».

O Jeremy Achin, ιδρυτής και CEO της DataRobot με τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρο & CEO της Eurolife ERB

Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις

Ο κ. Achin στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, συναντήθηκε και με εκπροσώπους άλλων ελληνικών εταιρειών και σημαντικά στελέχη του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους το νέο τοπίο που διαμορφώνει η τεχνητή νοημοσύνη. Τον ρωτήσαμε τι αποκόμισε από τη συνάντηση.

«Η συζήτηση με τα στελέχη των ελληνικών εταιρειών ήταν με μία λέξη συναρπαστική. Ειλικρινά δεν περίμενα ότι η συνάντηση θα ήταν τόσο ενδιαφέρουσα. Οι CEOs και οι CIOs των ελληνικών εταιρειών αποδείχτηκαν αρκετά εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι στις βασικές τουλάχιστον έννοιες της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων. Θεωρώ ότι αν γενικευτεί αυτή η τάση, η χώρα σας θα μπορούσε να αποκτήσει πλεονέκτημα και να αξιοποιήσει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης».

Στη συνέχεια, ρωτήσαμε τον κ. Achin, αν η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι τοπικό ζήτημα; Έχει σημασία αν υιοθετηθεί από μια χώρα ή μια μεμονωμένη επιχείρηση ή είναι κάτι που θα συμβεί ούτως ή άλλως;

«Θεωρώ ότι μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, αλλά είναι κρίσιμο για μια εταιρεία να αποκτήσει προβάδισμα. Θα χρησιμοποιήσω μια σχετική ρήση του Elon Musk: "Αν οι ανταγωνιστές σου χρησιμοποιούν την ΑΙ κι εσύ όχι, τότε είναι βέβαιο ότι θα σε συντρίψουν"».

Με αφορμή την αναφορά στον πολυσχιδή επιχειρηματία, του υπενθυμίζουμε ότι ο Musk ανησυχεί ιδιαίτερα για τους κινδύνους που συνδέονται με την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. «Πράγματι, είναι ενδιαφέρον ότι ο Musk ανησυχεί τόσο για την AI, αλλά η εταιρεία του κατασκευάζει τα αυτοκίνητά χωρίς οδηγό. Πιστεύω ότι απλώς προσπαθεί να επιβραδύνει την εξέλιξη και τις προσπάθειες των υπολοίπων».

Ο ανταγωνισμός από Google, Facebook, Amazon και Microsoft

Όσον αφορά το κατά πόσο οι κολοσσοί του κλάδου, μπορούν να αναπτύξουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, ο Jeremy Achin θεωρεί ότι παρότι αναφέρονται πολύ στην ΑΙ, δεν είναι ακόμη έτοιμοι ή δεν θέλουν να παρουσιάσουν τις δικές τους λύσεις. Όπως μας λέει, μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για τη Google, την Amazon και τη Microsoft, αλλά όχι και για τη Facebook. «Η Facebook δεν θα γίνει ποτέ ανταγωνιστική με αυτό που κάνουμε εμείς. Θα χρησιμοποιεί την ΑΙ για να πουλά πιο αποτελεσματικές διαφημίσεις».

Μας εξηγεί, πάντως, ότι προς το παρόν όλοι οι μεγάλοι του κλάδου είναι συνεργάτες τους. Στο λογισμικό της Data Robot, ενσωματώνονται αλγόριθμοι της Google και της Microsoft. Επίσης, «όλοι τους επικεντρώνονται στο cloud, το οποίο θεωρούν το νέο ηλεκτρικό ρεύμα». Προς το παρόν, πάντως, οι περισσότεροι δεν συνεργάζονται αποκλειστικά με ένα πάροχο cloud υπηρεσιών, και κατά τη γνώμη του κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τη μηχανική μάθηση.

«Ακόμη κι αν η Google λανσάρει αυτό το καταπληκτικό προϊόν, αμφιβάλω αν θα επικρατήσει απόλυτα, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι απαιτείται μια στρατηγική πολλαπλών παρόχων», είπε στο Liberal ο Jeremy Achin.

Το εργατικό δυναμικό της νέας εποχής

Ο επικεφαλής της Data Robot, στάθηκε επίσης στη σημασία του εργατικού δυναμικού. «Όσοι άνθρωποι κι αν εκπαιδευτούν ώστε να εργαστούν ως επιστήμονες δεδομένων, δεν θα είναι αρκετοί. Ο όγκος των δεδομένων που συλλέγονται ανά πάσα στιγμή είναι τεράστιος, και θεωρώ ότι για να επιβιώσει μια εταιρεία στο σύγχρονο περιβάλλον, οφείλει να τα αξιοποιήσει, προσλαμβάνοντας εξειδικευμένους εργαζόμενους».

Όσον αφορά για τα προσόντα που απαιτούνται στη νέα εποχή της απασχόλησης, μας είπε: «Ο data scientist είναι το πιο σέξι επάγγελμα του 21ου αιώνα. Οι γνώσεις προγραμματισμού είναι απαραίτητες, αλλά αυτό που απαιτεί η αγορά σήμερα είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες δεδομένων. Υπάρχουν πολλά πανεπιστημιακά τμήματα και προγράμματα κατάρτισης, αλλά ακόμη οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν. Στις περισσότερες εταιρείες, οι αμοιβές τους είναι πολύ υψηλές, αλλά ακόμη κι έτσι δεν μπορούν να τους κρατήσουν επί μακρόν. Υπάρχουν επίσης πολλοί "ψευδο-επιστήμονες", που δηλώνουν ότι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα χωρίς να μπορούν να τα εφαρμόσουν στην πράξη».

Όπως μάλιστα προέβλεψε, στο άμεσο μέλλον η ανθρωπότητα θα χωρίζεται σε παραγωγούς και καταναλωτές ΑΙ. «Ένας κάπως τρομακτικός τρόπος να το περιγράψω είναι ότι κάποιοι θα λένε στα ρομπότ τι να κάνουν, και τα ρομπότ θα λένε στους υπόλοιπους τι να κάνουν». Σημείωσε επίσης ότι σε δέκα χρόνια από τώρα θα έχουν δημιουργηθεί πολλά επαγγέλματα που δεν υπάρχουν σήμερα. Κυρίως όσα απαιτούν μεγάλη δημιουργικότητα. Αλλά, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, είναι πολύ πιο εύκολο να φανταστεί κανείς ποιες θέσεις εργασίας θα πάψουν να υπάρχουν.

Σε αναζήτηση νέων ταλέντων

Η DataRobot εγκαινίασε πρόσφατα ένα κέντρο R&D στην Ουκρανία. «Αυτό συνέβη γιατί αναζητούσαμε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που δεν έχουν οι εταιρείες που είναι εξ ολοκλήρου βασισμένες στη Silicon Valley» μας είπε. «Για μας είναι πολύ δύσκολο και πολύ ακριβό να κρατάμε το σύνολο των μηχανικών και των επιστημόνων μας στη Silicon Valley. Στην Ουκρανία πήραμε συνεντεύξεις από 1.000 άτομα να προσλάβουμε τους πρώτους 40. Δεν κοιτάξαμε απλώς τα βιογραφικά, τους είδαμε από κοντά, γιατί θέλαμε να προσλάβουμε τους καλύτερους».

«Θα σκεφτόσασταν να κάνετε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα;» τον ρωτήσαμε.

«Αν και ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί, μετά από όσα άκουσα από τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων ομολογώ ότι άρχισα να το σκέφτομαι σοβαρά», μας απάντησε ο Jeremy Achin. «Αν πράγματι υπάρχει τόσο αναξιοποίητο ταλέντο στη χώρα σας, και τόσοι υποσχόμενοί επιστήμονες που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, σίγουρα θα ήταν μια ευκαιρία για μας. Θα ήταν επίσης καλό, αν η κυβέρνηση έδινε κάποια επιπλέον κίνητρα για την ίδρυση ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα».