Δορυφόρος με την επωνυμία Biomass του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), θα «σκανάρει» τον πλανήτη καταγράφοντας δεδομένα για την κατάσταση των δασών και τις μεταβολές που υφίστανται λόγω της αποψίλωσής τους, εκτιμώντας με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιπτώσεις που προκαλεί η καταστροφή τους στην κλιματική αλλαγή, ενώ θα λαμβάνονται ακριβή στοιχεία για τον άνθρακα που αποθηκεύεται στη χλωρίδα.
Σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση που μοιάζει με την τομογραφία, ο δορυφόρος βάρους 1,2 τόνων θα αναλύσει τομές μέσα στα δέντρα για να σχηματίσει μια εικόνα για το πόσο ξυλώδες υλικό υπάρχει. Σκοπός της αποστολής Biomass είναι να συλλέξει δεδομένα τουλάχιστον για πέντε χρόνια, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσει τις τάσεις στα δάση.
Τα δέντρα είναι μια αμφίδρομη βαλβίδα στο κλιματικό σύστημα. Απορροφούν άφθονες ποσότητες του αερίου του θερμοκηπίου διοξείδιο του άνθρακα (CO2), αλλά το απελευθερώνουν επίσης όταν πεθαίνουν ή καίγονται. Ωστόσο, οι ακριβείς αριθμοί για τις ροές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μέσω αυτής της διαδικασίας είναι αόριστοι.
Ο δορυφόρος αναμένεται να είναι έτοιμος για εκτόξευση στα τέλη του επόμενου έτους και το κύριο όργανο – ένας συγκεκριμένος τύπος ραντάρ – είναι έτοιμο να προσαρτηθεί στο δορυφόρο. Το ραντάρ αυτό μπορεί και διεισδύει και στο στρώμα του θόλου, γεγονός που επιτρέπει την εκτίμηση της πραγματικής βιομάζας των δέντρων.
Ο δορυφόρος διαθέτει επίσης έναν γιγαντιαίο αναπτυσσόμενο ανακλαστήρα 12 μέτρων.
Η αποβίβαση σε πύραυλο Vega που θα μεταφέρει το δορυφόρο αναμένεται στα τέλη του 2023.
Ο Biomassθ α χαρτογραφήσει τη Γη από υψόμετρο λίγο πάνω από 660 χιλιόμετρα.