Το Manus, ένας πράκτορας Τεχνητής Νοημοσύνης από την κινεζική start-up Butterfly Effect, προκάλεσε μια απρόσμενη κατάσταση: προώθησε το προφίλ ενός άλλου εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης, του Browser Use, και το κατέστησε viral.
Ειδικότερα, το Browser Use, το οποίο έχει ως στόχο να καταστήσει τους ιστότοπους πιο εύχρηστους γνώρισε «εκρηκτική» άνθιση την τελευταία εβδομάδα.
Οι ημερήσιες λήψεις υπερπενταπλασιάστηκαν από περίπου 5.000 στις 3 Μαρτίου σε 28.000 στις 10 Μαρτίου, δήλωσε ο συνδημιουργός του, Gregor Zunic στο TechCrunch.
Από πού προκύπτει η άνοδος;
Μια δημοσίευση σχετικά με το πώς το Manus αξιοποιεί το Browser Use ήταν αρκετή για να συγκεντρώσει πάνω από 2,4 εκατομμύρια προβολές και εκατοντάδες reshares στο X.
Το Browser Use είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το Manus για την εκτέλεση διαφόρων εργασιών, όπως το κλικ σε μενού του ιστότοπου και η συμπλήρωση φορμών.
Ο Zunic ξεκίνησε την ομώνυμη εταιρεία πίσω από το Browser Use μαζί με τον Magnus Müller πέρυσι. Πίστευαν ότι οι web agents - πράκτορες που πλοηγούνται αυτόνομα σε ιστότοπους και εφαρμογές - θα ήταν το «μεγάλο επίτευγμα» για το 2025.
«Αυτό που ξεκίνησε ως περιστασιακός καταιγισμός ιδεών κατά τη διάρκεια μερικών μεσημεριανών γευμάτων μετατράπηκε σε πρόκληση: Ας φτιάξουμε κάτι μικρό, ας το δημοσιεύσουμε στο Hacker News και ας δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο Zunic. «Φτιάξαμε ένα MVP μέσα σε τέσσερις ημέρες, το λανσάραμε και κατέστη νούμερο ένα. Από εκεί και πέρα, ήταν ένας απόλυτος πύραυλος».
Το Browser Use εξάγει τα στοιχεία ενός ιστότοπου - κουμπιά, widgets κ.ο.κ. - για να επιτρέπει στα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης να αλληλεπιδρούν ευκολότερα με αυτά. Το εργαλείο μπορεί να διαχειρίζεται πολλαπλές καρτέλες του προγράμματος περιήγησης, να ρυθμίζει ενέργειες όπως η αποθήκευση αρχείων και η εκτέλεση λειτουργιών βάσης δεδομένων, αλλά και να χειρίζεται εισόδους από το ποντίκι και το πληκτρολόγιο.