Chips Act: Προσωρινή συμφωνία στην ΕΕ για τα μικροτσίπ (pics)
Pixabay
Pixabay

Chips Act: Προσωρινή συμφωνία στην ΕΕ για τα μικροτσίπ (pics)

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν την Τετάρτη σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος των ημιαγωγών, γνωστότερο ως «Chips Act». Η συμφωνία αναμένεται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας βιομηχανικής βάσης που μπορεί να διπλασιάσει το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της ΕΕ στους ημιαγωγούς από 10% σε τουλάχιστον 20% έως το 2030.

«Η συμφωνία αυτή είναι υψίστης σημασίας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα της ΕΕ σε ταραγμένους καιρούς. Οι νέοι κανόνες αποτελούν πραγματική επανάσταση για την Ευρώπη στον βασικό τομέα των ημιαγωγών. Η ταχεία εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας θα μετατρέψει την εξάρτησή μας σε ηγετική θέση στην αγορά, την ευπάθειά μας σε κυριαρχία, τις δαπάνες μας σε επενδύσεις. Η νομοθεσία Chips Act θέτει την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή των τεχνολογιών αιχμής, οι οποίες είναι απαραίτητες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβασή μας», δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Ενέργειας της Σουηδίας, Έμπα Μπους.

Οι τρεις πυλώνες της συμφωνίας «Chips Act»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τρεις κύριους άξονες δράσης, ή πυλώνες, για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας Chips Act:

1. Την «Πρωτοβουλία Chips για την Ευρώπ»η, για τη στήριξη της δημιουργίας τεχνολογικών υποδομών μεγάλης κλίμακας

2. Ένα πλαίσιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και της ανθεκτικότητας με την προσέλκυση επενδύσεων

3. Ένα σύστημα παρακολούθησης και αντιμετώπισης κρίσεων για την πρόβλεψη ελλείψεων εφοδιασμού και την παροχή αντιδράσεων σε περίπτωση κρίσης.

Η «Πρωτοβουλία Chips για την Ευρώπη» αναμένεται να κινητοποιήσει 43 δισ. ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με 3,3 δισ. ευρώ να προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Προϋπολογισμός

Δημιουργείται ένας νέος στόχος για τους ημιαγωγούς στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», ο οποίος θα στηρίξει την ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα των τσιπ, ενώ κινητοποιούνται επίσης κονδύλια στο πλαίσιο έρευνας «Ορίζοντας Ευρώπη», συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ για την πρωτοβουλία «Τσιπ για την Ευρώπη».

Η χρηματοδοτική λύση βρέθηκε εντός των ορίων της υφιστάμενης διοργανικής συμφωνίας για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και προστίθεται στους πόρους που έχουν ήδη διατεθεί για παρόμοιους στόχους στο πλαίσιο του ΠΔΠ και μέσω του ψηφιακού σκέλους της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Ιστορικό

Τα τσιπ είναι μικρές συσκευές που αποτελούνται από ημιαγωγούς (υλικά ικανά να επιτρέπουν ή να εμποδίζουν τη διέλευση του ηλεκτρισμού) που μπορούν να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες πληροφοριών ή να εκτελούν μαθηματικές και λογικές πράξεις. Είναι απαραίτητα για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων καθημερινής χρήσης, από μια πιστωτική κάρτα μέχρι αυτοκίνητα ή έξυπνα τηλέφωνα.

Με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, των δικτύων 5G ή του διαδικτύου των πραγμάτων, η ζήτηση και οι ευκαιρίες αγοράς για τσιπ και ημιαγωγούς αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

Επί του παρόντος, η Ευρώπη εξαρτάται υπερβολικά από τα τσιπ που παράγονται στο εξωτερικό, γεγονός που έγινε ακόμη πιο εμφανές κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID. Η βιομηχανία και άλλοι στρατηγικοί τομείς όπως η υγεία, η άμυνα ή η ενέργεια αντιμετώπισαν διαταραχές και ελλείψεις στον εφοδιασμό.

Ο νόμος για τα τσιπ αποσκοπεί στη μείωση των τρωτών σημείων και των εξαρτήσεων της ΕΕ από ξένους παράγοντες, ενισχύοντας παράλληλα τη βιομηχανική βάση της ΕΕ για τα τσιπ, στην αξιοποίηση μελλοντικών επιχειρηματικών ευκαιριών και στη δημιουργία θέσεων εργασίας καλής ποιότητας. Αυτό θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού, την ανθεκτικότητα και την τεχνολογική κυριαρχία της ΕΕ στον τομέα των τσιπ.