Η Docandu ή αν θέλετε να το ερμηνεύσετε σωστά, το διαβάζετε Doc-an-du, είναι μια Startup η οποία έχει βάλει στόχο να «χωρέσει» ένα σύστημα υγείας στο κινητό μας αλλά και να προσφέρει πρωτοποριακές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας όπου και να βρισκόμαστε. Πρόσφατα, μάλιστα, συμπεριλήφθηκε στις 10 Startups που κέρδισαν τα βραβεία του Elevate Greece για το 2022, σε ένα σύνολο 700 εταιρειών. Πώς, όμως έγινε μία ιδέα, επιτυχία;
Κάπου στα τέλη του 2016 ο Πέτρος Πανδής, διδάκτορας μηχανικός Βιοϊατρικής του Imperial College, London και σύμβουλος επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην ψηφιακή καινοτομία, θέλησε να λύσει ένα δικό του πρόβλημα. (Ίσως βέβαια κάπως έτσι να έχουν ξεκινήσει οι περισσότερες Startups)...
Σε κάθε περίπτωση, ο Πέτρος Πανδής αποφάσισε να δημιουργήσει μια εφαρμογή, μέσω της οποίας θα μπορούν, όσοι ταξιδεύουν ή μένουν στο εξωτερικό, να συνδέονται με τους γιατρούς τους και να μοιράζονται το ιατρικό ιστορικό τους στα αγγλικά ή στα ελληνικά, σε όποια περιοχή του πλανήτη και αν βρίσκονται.
Παράλληλα, ο παιδοχειρουργός Δρ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών με κλινικό και ακαδημαϊκό έργο, και ενασχόληση με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην ιατρική πράξη, είχε εντοπίσει την αξία δημιουργίας μιας σύγχρονης ψηφιακής ιατρικής υπηρεσίας για την καθημερινότητα των πολιτών.
Και τελικά, η συνάντηση των δύο νέων με το κοινό όραμα ήταν καταλυτική για να ξεκινήσει η υλοποίηση της HealthTech Startup, Docandu.
Η πορεία της Startup είναι εντυπωσιακή με την πανδημία του κορονοϊού να της δίνει πρόσθετη ώθηση. Η εφαρμογή για Smartphones της Docandu αρχικά πρόσφερε τη δυνατότητα στον χρήστη να δημιουργήσει έναν ψηφιακό φάκελο υγείας, ο οποίος ακολούθως θα είναι προσβάσιμος από γιατρούς της επιλογής του, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Την πρώτη περίοδο της πανδημίας, τον Απρίλιο του 2020 η Docandu σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών δημιούργησε μια πλατφόρμα η οποία μέσω ερωτήσεων έδινε μια πρώτη εκτίμηση για την πιθανότητα ύπαρξης λοίμωξης Covid-19 βάσει συμπτωμάτων.
Μέσα στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της, η πλατφόρμα δέχτηκε πάνω από 12.000 επισκέψεις πολιτών, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοέλεγχο συμπτωμάτων για τον κορονοϊό, καθώς και ιχνηλάτηση των κοινωνικών και επαγγελματικών τους επαφών, με 600 από αυτούς να προβαίνουν σε διαγνωστικούς ελέγχους.
«Για εμάς ήταν σημαντικό να είμαστε δίπλα στους πολίτες. Και για αυτό κατά την πρώτη φάση της πανδημίας ήμασταν οι πρώτοι - σε ευρωπαϊκό επίπεδο- οι οποίοι αναπτύξαμε την πλατφόρμα Covid Ckecker, την οποία διαθέσαμε δωρεάν στο κοινό, μάλιστα αξιοποιήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών καθώς και από πολλούς άλλους Οργανισμούς και επιχειρήσεις. Μέσω αυτής της πλατφόρμας συμμετείχαμε σε διαγωνισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου ήμασταν μεταξύ των 16 νεοφυών επιχειρήσεων οι οποίες επιλέχθηκαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας», σημειώνει ο κ. Πανδής.
Πράγματι, η πλατφόρμα πληροί τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές, μεταξύ άλλων και τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασίας των Δεδομένων - GDPR, και φέρνει στα χέρια του πολίτη τη διαχείριση της υγείας του.
Σε αυτήν ο χρήστης έχει τρεις βασικές δυνατότητες:
Πρώτον, μπορεί να αποθηκεύει τα ιατρικά του αρχεία, ώστε να τα έχει διαθέσιμα οποτεδήποτε του χρειαστούν, είτε είναι στην χώρα του είτε ταξιδεύει στο εξωτερικό, αφού τα ιατρικά του δεδομένα μεταφράζονται αυτόματα και στα αγγλικά.
Δεύτερον, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει τη σημασία των συμπτωμάτων του μέσω της υπηρεσίας ελέγχου συμπτωμάτων (symptom checker) η οποία κάνει χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για να κατανοήσει και να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στον χρήστη σχετικά με το επείγον του προβλήματός του και τις πιθανές ερμηνείες.
Και τρίτον, του δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνεί με έναν ιατρό της Docandu, για να λάβει καθοδήγηση και ιατρικές συμβουλές σε οποιοδήποτε ιατρικό του πρόβλημα.
Επιπρόσθετα προς αυτές τις βασικές υπηρεσίες, η Docandu, εμπλουτίζει την πλατφόρμα της παρέχοντας συνεχώς περισσότερες δυνατότητες στον χρήστη όπως εξ αποστάσεων δερματολογικό έλεγχο και εφαρμογή διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων όπως του σαγχαρώδη διαβήτη.
Οι αναβαθμίσεις
Η Docandu αναβαθμίζει διαρκώς τις υπηρεσίες της μια και προσφέρει, με μια χαμηλή μηνιαία συνδρομή, πρόσβαση σε ιατρούς, μέσω του app της, ενώ έχει παρουσιάσει και ένα ειδικό εργαλείο, το Dermacare, το οποίο μέσω chatbot και με λήψη φωτογραφίας του προβλήματος, προσφέρει μια πρώτη διάγνωση από δερματολόγους.
Μια αντίστοιχη αυτόνομη εφαρμογή, η diabeat, είναι διαθέσιμη για τη διαχείριση του διαβήτη επίσης στα appstores.
Παράλληλα, η Docandu σε συνεργασία με την Atcare αποσκοπεί να μετατρέψει επιλεγμένα φαρμακεία στην Αθήνα, σε μικρά ιατρικά κέντρα τα οποία προσφέρουν μια πρώτη ιατρική εκτίμηση για διάφορα προβλήματα υγείας: μια διαδικασία μέσω tablet και τη χρήση ειδικής προπληρωμένης κάρτας η οποία δίνει πρόσβαση στην ουσία στο premium πακέτο της Startup, και κατ’ επέκταση σε ιατρούς, μέσω chat.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επίσης δραστηριοποιείται η Docandu, η παρεμφερής υπηρεσία προσφέρει και απομακρυσμένη πρόσβαση σε γιατρό μέσω κλήσης video.
Επίσης, η Docandu όντας μια εταιρεία B2B2C προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες της σε δεκάδες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε τομείς όπως η ναυτιλία, οι κατασκευές και ο τουρισμός, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα μεγέθη της.
Όλα τα παραπάνω έχουν αποτυπωθεί όχι μόνο από την αποδοχή του κοινού σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία αλλά και με τις πλούσιες διακρίσεις που έχει κερδίσει.
Το 2020, σε διαγωνιστική διαδικασία του υπουργείου Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, σε σύνολο 250 εταιρειών, η Docandu κατάφερε να είναι μία από τις 16 εταιρείες που βραβεύτηκε. Είναι δε η μοναδική ελληνική Startupp, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο site του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εφαρμογή που ανέπτυξε για την αντιμετώπιση του Covid-19.
Σε επίπεδο χρηματοδότησης, η ανάπτυξη της Docandu μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτηθεί από angel investors, έναν γύρο crowdfunding, και ιδία κεφάλαια: «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για άντληση κεφαλαίων είτε μέσα από στρατηγικό επενδυτή είτε μέσα από θεσμικούς επενδυτές, παραμένουμε όμως πάντα συγκεντρωμένοι στην διεύρυνση του πελατολογίου μας και τη βελτίωση των υπηρεσιών μας», αναφέρει ο κ. Πανδής.
Το 2021 κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας ενώ το καλοκαίρι του 2022 η Startup ήταν μέσα στη δεκάδα του διαγωνισμού MITEF Greece. Στις αρχές Δεκεμβρίου βραβεύτηκε στα 2α βραβεία του Elevate Greece σαν η Startup με την καλύτερη κοινωνική συνεισφορά για το 2022 κερδίζοντας 20.000 ευρώ, τα οποία θα διαθέσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών της.
«Η ευκολία και η χρηστικότητά της πλατφόρμας, η αξιοπιστία της εταιρείας αλλά κυρίως η ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών ήταν ο τρόπος για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 60.000 χρήστες έχουν εμπιστευθεί τις υπηρεσίες μας και έχουν βρει λύση ή χρήσιμες συμβουλές στο πρόβλημα υγείας που τους απασχολούσε. Αυτό μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση αλλά και μας ωθεί να προσπαθήσουμε να κάνουμε το προϊόν μας ευρύτερα γνωστό και να αυξήσουμε τους ικανοποιημένους χρήστες μας» ανέφερε ο συνιδρυτής και CEO της Docandu Δρ. Πέτρος Πανδής.