Οι εταιρείες που ορίζονται ως gatekeepers θα έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Digital Markets Act.
ΕΕ: Σφίγγει κι άλλο τα «λουριά» σε Alphabet, Amazon, Meta και τρεις άλλους τεχνολογικούς γίγαντες
shutterstock
shutterstock

ΕΕ: Σφίγγει κι άλλο τα «λουριά» σε Alphabet, Amazon, Meta και τρεις άλλους τεχνολογικούς γίγαντες

Οι εταιρείες που ορίζονται ως gatekeepers θα έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Digital Markets Act.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε έξι τεχνολογικούς γίγαντες ως "θεματοφύλακες" σύμφωνα με τη νέα της πράξη για τις ψηφιακές αγορές - ένα αυστηρό σύνολο κανόνων που θα μπορούσε να ταρακουνήσει τα επιχειρηματικά μοντέλα των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών.

Η Amazon, η Alphabet, η Apple, η Microsoft, η Meta και η ByteDance θα έχουν έξι μήνες στη διάθεσή τους για να συμμορφώσουν τις βασικές τους υπηρεσίες με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στην οδηγία της ΕΕ, ανέφερε η Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι ορισμένες μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες λειτουργούν ως ρυθμιστές πρόσβασης στις ψηφιακές αγορές. Η πράξη για τις ψηφιακές αγορές έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω πλατφόρμες συμπεριφέρονται με θεμιτό τρόπο στο διαδίκτυο. Μαζί με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η πράξη για τις ψηφιακές αγορές αποτελεί ένα από τα κεντρικά στοιχεία της ευρωπαϊκής ψηφιακής στρατηγικής.
 Η Επιτροπή δήλωσε ότι θεωρεί στο εξής τις Amazon, Apple, Alphabet, Meta, Microsoft και την κινεζική ByteDance ως "θεματοφύλακες" (gatekeepers). Ο όρος αναφέρεται σε μαζικές διαδικτυακές πλατφόρμες οι οποίες, κατά την άποψη της ΕΕ, περιορίζουν την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες της πλατφόρμας, όπως η διαδικτυακή αναζήτηση, η διαφήμιση και η ανταλλαγή μηνυμάτων και επικοινωνιών.

Οι εταιρείες που ορίζονται ως gatekeepers θα έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Digital Markets Act. Σύμφωνα με τον DMA, θα πρέπει να ανοίξουν τις υπηρεσίες τους, δίνοντας πρόσβαση σε τρίτους σε βασικές υπηρεσίες, όπως app stores, λειτουργικά συστήματα και υποδομές cloud.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για πέντε νέες έρευνες αγοράς για τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς Microsoft και Apple – συμπεριλαμβανομένων των Bing, Edge, Bing Ads και iMessage – , αξιολογώντας κατά πόσον ορισμένες από τις υπηρεσίες των εταιρειών πρέπει ή δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται ως gatekeepers.

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές είναι πρωτοποριακός και έχει ως στόχο να πατάξει τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Μικρότερες εταιρείες του διαδικτύου και άλλες επιχειρήσεις έχουν καταγγείλει ότι πλήττονται από τις επιχειρηματικές πρακτικές αυτών των εταιρειών.

Για παράδειγμα, τα λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων της Google και της Apple -που αποτελούν τις κύριες πλατφόρμες λειτουργικών συστημάτων κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως- χρεώνουν τέλος 30% για αγορές εντός εφαρμογής, το οποίο εταιρείες όπως η Spotify και η Epic Games έχουν υποστηρίξει ότι είναι πολύ υψηλό.

Η μη τήρηση του DMA θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας και έως και 20% για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις. Η επιτροπή θα μπορεί επίσης να επιβάλει διορθωτικά μέτρα αναγκάζοντας την πώληση επιχειρηματικών μονάδων.