Εφτιαξαν μπαταρίες από...καβούρια

Εφτιαξαν μπαταρίες από...καβούρια

Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση έχει αναγκάσει τους επιστήμονες να κινηθούν σε νέα μονοπάτια ερευνών. Έτσι δημιουργήθηκε ένας νέος τύπος βιοδασπώμενης μπαταρίας που κατασκευάζεται από το κέλυφος των καβουριών και θεωρείται βιώσιμη επιλογή για αποθήκευση ενέργειας από μεγάλης κλίμακας αιολικές και ηλιακές πηγές ενέργειας.

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι ο ηλεκτρολύτης για μια μπαταρία ψευδαργύρου θα μπορούσε να κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας χιτοζάνη, ένα παράγωγο του προϊόντος που ονομάζεται χιτίνη. Αυτό το υλικό βρίσκεται από τους μύκητες μέχρι καλαμάρια και μπορεί να ληφθεί πολύ εύκολα από τα απόβλητα των θαλασσινών.

Και εδώ έρχεται η είδηση: χρησιμοποιώντας αυτό το είδος χιτίνης για τον ηλεκτρολύτη σημαίνει ότι περίπου τα δύο τρίτα της μπαταρίας μπορούν να διασπαστούν από μικρόβια μέσα σε λίγους μόνο μήνες! «Παράγονται, καταναλώνονται και απορρίπτονται τεράστιες ποσότητες μπαταριών, αυξάνοντας την πιθανότητα περιβαλλοντικών προβλημάτων», δήλωσε ο καθηγητής Liangbing Hu, διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Υλικών του Πανεπιστημίου του Maryland, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να διασπαστούν κι έτσι αυξάνουν την μόλυνση του περιβάλλοντος».

Η μπαταρία ψευδαργύρου προσφέρει επίσης μια φθηνότερη και πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση στις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται σήμερα σε οτιδήποτε, από smartphones έως ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο ψευδάργυρος είναι πολύ πιο άφθονος από το λίθιο στον φλοιό της Γης, αν και επί του παρόντος δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο το λίθιο όταν χρησιμοποιείται σε μπαταρίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μπαταρία ψευδαργύρου και χιτοζάνης διατηρεί ενεργειακή απόδοση 99,7% μετά από 1.000 κύκλους φόρτισης, καθιστώντας την κατάλληλη εναλλακτική για εμπορική χρήση.

«Ελπίζω στο μέλλον πως όλα τα εξαρτήματα στις μπαταρίες θα είναι βιοδιασπώμενα», είπε ο καθηγητής Hu. Μια μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς την έρευνα, που ονομάζεται «Ένας βιώσιμος ηλεκτρολύτης χιτοζάνης-ψευδάργυρου για μπαταρίες μετάλλου ψευδαργύρου υψηλής απόδοσης», δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Matter την Πέμπτη.

Πηγή: Independent