Πριν από λίγες μέρες, η Χεζμπολάχ συγκλονίστηκε από μια σειρά εκρήξεων σε ολόκληρο τον Λίβανο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν χιλιάδες άνθρωποι και να σκοτωθούν τουλάχιστον 25.
Αυτές οι επιθέσεις δεν προήλθαν από ρουκέτες ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά προέκυψαν από παγιδευμένα ηλεκτρονικά μέσα -συμπεριλαμβανομένων των βομβητών, των ασύρματων ακόμη και - σύμφωνα με πληροφορίες - του ηλιακού εξοπλισμού που εξερράγησαν σε συντονισμένα κύματα.
Καθώς έρχονται στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με την περίτεχνη επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού που έθεσε σε κίνδυνο αυτές τις συσκευές, οι πολίτες του Λιβάνου και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται αν τέτοιες επιθέσεις μπορούν να στοχεύσουν οποιαδήποτε συσκευή κουβαλούν στην τσέπη σας.
Περίτεχνη και περίπλοκη επιχείρηση
Η εκστρατεία για την υπονόμευση βασικών υποδομών επικοινωνίας της Χεζμπολάχ με εκρηκτικά ήταν σαφώς περίτεχνη και περίπλοκη και υπερβαίνει κατά πολύ τα προηγούμενα παραδείγματα επιθέσεων.
Ωστόσο, πηγές αναφέρουν στο WIRED ότι η συγκεκριμένη κλίμακα και το εύρος της προσπάθειας δεν μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί σε άλλα πλαίσια.
Απαγορευτικά δύσκολο
Για την ακρίβεια, οι πόροι και η ακρίβεια που απαιτούνται για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας επίθεσης θα ήταν απαγορευτικά δύσκολο να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου για βασικές συσκευές όπως τα smartphones – τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως και ελέγχονται τακτικά από ερευνητές, δοκιμαστές προϊόντων και τεχνικούς επισκευών.
Αν και οι λεπτομέρειες των επιθέσεων δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, οι συσκευές που πυροδοτήθηκαν φαίνεται ότι ήταν εφοδιασμένες με εκρηκτικά πριν φτάσουν στα χέρια των μελών της Χεζμπολάχ.
Τι συνέβη στον Λίβανο και γιατί
Ο Alan Woodward, καθηγητής κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Surrey, υποψιάζεται ότι αυτός που το οργάνωσε θα τοποθέτησε εκρηκτικά σε μια συσκευή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής, αντί να υποκλέπτει συσκευές μετά την ολοκλήρωσή τους και στη συνέχεια να τις αποσυναρμολογεί για να τοποθετήσει εκρηκτικά.
Δημοσίευμα των New York Times το βράδυ της Τετάρτης φάνηκε να επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία, αναφέροντας ότι το Ισραήλ κατασκεύασε απευθείας τις παραβιασμένες συσκευές μέσω εταιρειών-βιτρίνα.
Οι πρώτες θεωρίες ότι οι κυβερνοεπιθέσεις προκάλεσαν υπερθέρμανση και έκρηξη των μπαταριών των συσκευών έχουν αποκλειστεί από τους ειδικούς σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Η ισχύς των εκρήξεων που φαίνονται στα πλάνα δεν ήταν συμβατή με πυρκαγιές ή εκρήξεις μπαταριών, ιδίως δεδομένου του μικρού μεγέθους των μπαταριών των βομβητών και των ασύρματων συσκευών.
Το πολιτικό τοπίο του Λιβάνου και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις περιφερειακές μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, δημιούργησαν συγκεκριμένες ευκαιρίες για σαμποτάζ. Η Χεζμπολάχ είναι απομονωμένη παγκοσμίως, με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο να την κατατάσσουν ως τρομοκρατική οργάνωση, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, διατηρούν σχέσεις. Αυτό επηρεάζει τις οδούς της Χεζμπολάχ για την εισαγωγή εξοπλισμού και τον έλεγχο των προμηθευτών.
Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με το Ισραήλ, οι ψηφιακές επικοινωνίες και δραστηριότητες της Χεζμπολάχ δέχονται επίσης συνεχή πυρά από ισραηλινούς χάκερ. Στην πραγματικότητα, αυτή η συνεχής ψηφιακή επίθεση φέρεται να έπαιξε ρόλο στο να απομακρυνθεί η Χεζμπολάχ από την επικοινωνία μέσω smartphone και να στραφεί αρχικά προς τους βομβητές και τα γουόκι-τόκι. «Το τηλέφωνό σας είναι ο πράκτοράς τους», δήλωσε τον Φεβρουάριο ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, αναφερόμενος στο Ισραήλ.
Η εμπορική βιομηχανία των spyware έχει δείξει ότι είναι δυνατόν να θέσει σε πλήρη κίνδυνο τα smartphones εκμεταλλευόμενη τις αλυσίδες ευπαθειών στα λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων τους. Η ανάπτυξη κατασκοπευτικού λογισμικού και η επανειλημμένη εύρεση νέων ευπαθειών του λειτουργικού συστήματος, καθώς οι παλαιότερες διορθώνονται, είναι μια διαδικασία έντασης πόρων, αλλά εξακολουθεί να είναι λιγότερο περίπλοκη και επικίνδυνη από τη διεξαγωγή μιας επίθεσης στην αλυσίδα εφοδιασμού υλικού για τη φυσική παραβίαση των συσκευών κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά την κατασκευή.
Και για κάποιον που θέλει να κάνει μια επίθεση, η παρακολούθηση ολόκληρης της ψηφιακής ζωής ενός στόχου σε ένα smartphone ή φορητό υπολογιστή είναι πιθανότατα πιο πολύτιμη από το δυναμικό της συσκευής ως βόμβα.
«Ρισκάρω μια εικασία λέγοντας ότι ο μόνος λόγος που δεν ακούμε για εκρήξεις laptop είναι ότι συλλέγουν πάρα πολλές πληροφορίες από αυτά», λέει ο Jake Williams, αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της Hunter Strategy, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν για την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ.
«Νομίζω ότι ενδεχομένως υπάρχει και ένα στοιχείο στόχευσης. Οι βομβητές και οι προσωπικοί ασύρματοι θα μπορούσαν αρκετά αξιόπιστα να παραμείνουν στα χέρια των πρακτόρων της Χεζμπολάχ, αλλά τα πιο γενικής χρήσης ηλεκτρονικά είδη, όπως οι φορητοί υπολογιστές, δεν θα μπορούσαν».
Εν κατακλείδι
Υπάρχουν και άλλοι πιο πρακτικοί λόγοι, επίσης, που οι επιθέσεις στο Λίβανο είναι απίθανο να προμηνύουν ένα παγκόσμιο κύμα εκρήξεων καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών σύντομα. Σε αντίθεση με τις φορητές συσκευές που σχεδιάστηκαν αρχικά τον 20ό αιώνα, η σημερινή γενιά φορητών υπολογιστών και ιδιαίτερα τα smartphones είναι εξοπλισμένα με εξαρτήματα για να προσφέρουν τις περισσότερες δυνατότητες και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο πιο αποδοτικό πακέτο.