Του Γιάννη Γορανίτη
Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει αρκετούς «προσωπικούς βοηθούς» που αξιοποιούν τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης. Αρκετές είναι και οι ρομποτικές υλοποιήσεις με «κοινωνικό» προφίλ. Ένα startup από το Ισραήλ αποφάσισε να τα παντρέψει σε μία συσκευή που απευθύνεται στην διαρκώς διευρυνόμενη αγορά των ηλικιωμένων.
Το ElliQ που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Intuition Robotics στοχεύει να βοηθήσει τα πιο ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας –ειδικά όσους ζουν μόνοι τους στο σπίτι. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «ρομπότ συντροφιάς» –όσο ανατριχιαστικό και αν ακούγεται είναι μια φράση που θα ακούμε όλο και συχνότερα στο (κοντινό) μέλλον– που έρχεται για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων.
Προσωπικό βοηθός (χωρίς) ανθρώπινο πρόσωπο
Σε αντίθεση όμως με τα περισσότερα ρομπότ που έχουμε δει εσχάτως, το ElliQ δεν είναι ένα ανδροειδές, που πολλοί βρίσκουν αποκρουστικό ή τρομακτικό. Θυμίζει μία σύγχρονη οικιακή συσκευή, η οποία αποτελείται από ένα tablet και ένα αξεσουάρ το οποίο προσιδιάζει σε κεφάλι που κουνιέται, αλλά στην πράξη λειτουργεί ως μέσο αλληλεπίδρασης με τον κάτοχό του (animatronic).
Ο προσωπικός βοηθός λειτουργεί μέσω φωνητικών εντολών (με τη λογική των Alexa και Siri), αλλά σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, διαδραματίζει έναν πιο «ενεργητικό» ρόλο μέσω των «φυσικών» κινήσεων, αλλά και της πληθώρας των επιλογών εξατομίκευσης.
Ουσιαστικά επιτρέπει στον ηλικιωμένο, ή σε οποιονδήποτε το αποκτήσει, να επικοινωνεί εύκολα με την οικογένεια και τους φίλους, να ειδοποιεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά και να εκτελεί σειρά λειτουργιών ακόμη και αν δεν έχει μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία.
Μπορεί για παράδειγμα να πραγματοποιεί, να δέχεται ή να απορρίπτει κλήσεις και βιντεοκλήσεις με απλές φωνητικές εντολές, να υπαγορεύει απαντήσεις σε μηνύματα, email, να κάνει ενημερώσεις στο Facebook (εδώ απαιτείται έξτρα προσοχή). Εξάλλου, μπορεί να υπενθυμίζει στον κάτοχό του πότε να πάρει τα φάρμακά του, ότι πρέπει αν κινείται περισσότερο ή ότι ξέχασε να τηλεφωνήσει σε έναν συγγενή που γιορτάζει. Σε όλα αυτά προστίθεται ένα συνδεδεμένο app το οποίο παρακολουθεί τη σωματική του δραστηριότητα και βασικούς ιατρικούς δείκτες.
Οι βασικές λειτουργίες του ElliQ συνοψίζονται σε αυτό το βίντεο:
Το όραμα πίσω από το ρομπότ
Τον σχεδιασμό του ElliQ ανέλαβε το Fuseproject group, επικεφαλής του οποίου είναι ο Yves Behar, ένας Ελβετός designer με καινοτόμες ιδέες και πολλά πρωτότυπα concept βιομηχανικού σχεδιασμού στο ενεργητικό του.
Όπως δήλωσε ο ίδιος στο VentureBeat, το όραμά του επεκτείνεται πολύ πέρα από τις γνωστές υπηρεσίες «εικονικών βοηθών» -ειδικά γιατί ο συγκεκριμένος μέσω του σχεδιασμού του δείχνει ότι είναι διαρκώς παρών. «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αναπτύξει έναν δεσμό με την ElliQ, μέσω της φυσικής κίνησης και της γλώσσας του σώματος».
Στην επικοινωνία του με τον χρήστη, θα επιστρατεύει ήχους και ειδικό φωτισμό, ενώ τα νέα μοντέλα αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και ρομπότ θα εξελίσσονται διαρκώς με την αρωγή της τεχνολογίας του cloud και της «γνωστικής πληροφορικής» (άτσαλη μετάφραση του cognitive computing), ώστε να προσφέρουν μια ακόμη πιο προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης.
Ο Behar διευκρινίζει πάντως ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο concept το οποίο βρίσκεται κοντά στην τελική υλοποίησή του, αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο και πόσο θα κοστίζει.
Αν σας ενδιαφέρει πάντως, μπορείτε να εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε σχετικές ενημερώσεις.