Του Γιάννη Παλιούρη
Ιδέες έχουν όλοι. Η υλοποίησή τους είναι αυτό που κάνει τη διαφορά, ειδικά σε ένα περιβάλλον που αλλάζει ταχύτατα, σαρώνοντας καλά εδραιωμένες βεβαιότητες. Σε αυτό το περιβάλλον η Ευρώπη καλείται να προσανατολίσει την αναπτυξιακή πυξίδα της στον «τεχνολογικό βορρά» ώστε να διατηρήσει ή ακόμα και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, εν μέσω εντεινόμενων προκλήσεων από νέους, διψασμένους παίκτες. Αλλά απ' ότι φαίνεται το οικοσύστημα των ευρωπαϊκών start-ups Τεχνητής Νοημοσύνης είναι θολό.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα της MMC Ventures σε συνεργασία με τη Barclays, η οποία διαπιστώνει ότι περίπου το 40% των ευρωπαϊκών start – ups που δηλώνουν ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητας την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν ασχολούνται με αυτή ή θα ασχοληθούν στο μέλλον!
Σύμφωνα με αναλυτές η «σύγχυση» προκαλείται για δύο λόγους: Πρώτον, δεν έχει αποσαφηνιστεί επακριβώς τι εστί Τεχνητή Νοημοσύνη, με αποτέλεσμα να οικειοποιούνται τον όρο και κάποιοι που δεν θα έπρεπε. Δεύτερον, η απλή και μόνο επισήμανση «start-up Τεχνητής Νοημοσύνης» ανοίγει ευκολότερα επενδυτικές πόρτες και συνήθως συνοδεύεται από 15% μεγαλύτερη χρηματοδότηση, σε σύγκριση με άλλο τεχνολογικό τομέα.
Η έρευνα της MMC Ventures ανέλυσε τον χάρτη 2.830 ευρωπαϊκών start-ups Τεχνητής Νοημοσύνης σε 13 χώρες (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Iρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Φινλανδία). Σύμφωνα, λοιπόν, με τους συντάκτες της έρευνας μόλις οι 1.580 από αυτές τις επιχειρήσεις (περίπου 60%) έχουν στον πυρήνα των δραστηριοτήτων τους την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στο υπόλοιπο 40% δεν εντόπισε υπηρεσίες ή προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης στην παρούσα συγκυρία.
Υπάρχει ωστόσο και η θετική πλευρά, δηλαδή οι 1.580 start-ups που ασχολούνται με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πρόκειται για πραγματικό άλμα αφού το 2013 μόνο μία στις πενήντα start-up είχε στο πεδίο δραστηριοτήτων της την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ τώρα η αναλογία είναι μία στις δώδεκα. Επίσης μία στις έξι έχει εξασφαλίσει κεφάλαια ανάπτυξης άνω των 8 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεικνύεται η κινητήριος δύναμη της Γηραιάς Ηπείρου, με 479 νεοφυείς επιχειρήσεις - το ένα τρίτο του συνόλου της Ευρώπης και δύο φορές περισσότερες από κάθε άλλη χώρα – να δραστηριοποιούνται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Ακολουθούν η Γερμανία και η Γαλλία ωστόσο την έκπληξη κάνουν Ισπανία και Ολλανδία, οι οποίες διαθέτουν αριθμό start-ups Τεχνητής Νοημοσύνης, που ξεπερνά το θεωρητικό τεχνολογικό τους μέγεθος. Είναι ενδεικτικό ότι Ισπανία φιλοξενεί 166 νεοφυείς επιχειρήσεις του είδους, 30 λιγότερες από τη Γερμανία.
Η υγειονομική περίθαλψη, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας αποτελούν το κυριότερο πεδίο ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών start – ups Τεχνητής Νοημοσύνης. Αντίθετα, τομείς όπως η μεταποίηση και η γεωργία δεν προσελκύουν μεγάλη προσοχή παρά τις ευκαιρίες που προσφέρουν. Στην έκθεση της MMC Ventures επισημαίνεται ότι ο τομέας της υγείας θα συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες ευκαιρίες την επόμενη δεκαετία, σε σημείο που οι προγραμματιστές θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης από ό,τι οι γιατροί!
Αυτή τη στιγμή, για μια σειρά από λόγους, Αμερική και η Κίνα είναι οι δύο υπερδυνάμεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Καταρχήν, διαθέτουν εταιρείες με πρόσβαση σε τεράστια data pools. Με δεδομένο ότι τα… δεδομένα αποτελούν την πρώτη, κρίσιμη ύλη για την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, μοιάζει λογικό ότι εκκινούν από πλεονεκτική θέση. Επιπλέον, ακολουθούν πιο επιθετικές πολιτικές χρηματοδότησης στον συγκεκριμένο τομέα ενώ ταυτόχρονα προσελκύουν και περισσότερα ταλαντούχα στελέχη.
Η Ευρώπη θέλει να καλύψει το κενό που τη χωρίζει με τους πρωτοπόρους, γι' αυτό και πρέπει να βάλει «μυαλό». Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μία ακόμα τεχνολογική τάση αλλά ένας «πόρος» από το μέλλον που θα αγγίξει κάθε τμήμα της οικονομίας και της κοινωνίας.