Του Γιάννη Γορανίτη
Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της Google εδώ και αρκετά χρόνια, και ελάχιστοι θα εκπλαγούν από την είδηση ότι η μεγάλη εταιρεία σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί σε έναν ακόμη κλάδο που αξιοποιεί την ΑΙ.
Αναφερόμαστε στην υγεία και τη φυσική κατάσταση, όπου η Google θα επιχειρήσει να αποσπάσει κομμάτι της πίτας μέσω της υπηρεσίας Google Coach. Η εν λόγω πίτα αποτιμάται σε πολλά δισεκατομμύρια, με ολοένα και περισσότερες εταιρείες να δραστηριοποιούνται μέσω εφαρμογών και συσκευών. Η Google προς το παρόν κινείται στον κλάδο μέσω του Fit, αλλά κρίνοντας και από τις προτάσεις του ανταγωνισμού σαφώς πρέπει να βελτιώσει τις προτάσεις της.
Σύμφωνα με επανειλημμένες διαρροές που δεν έχουν πάντως διαψευστεί, το Google Coach (γνωστό και ως Project Wooden) θα είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό fitness tracker, καθώς βασικό του χαρακτηριστικό θα είναι η υποστήριξη και ενθάρρυνση των προσπαθειών εκγύμνασης του χρήστη, αλλά και η αλλαγή των διατροφικών του συνηθειών με τη βοήθεια της τεχνολογίας ΑΙ.
Ποια δεδομένα σας θα βλέπει ο προπονητής;
Ο ψηφιακός προπονητής θα αξιοποιεί όλα τα δεδομένα που συγκεντρώνει η Google για τον χρήστη, προκειμένου να του προτείνει προγράμματα εκγύμνασης και άσκησης, εναλλακτικούς τρόπους προπόνησης, αλλά και να παρακολουθεί την πρόοδό του ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα, θα παρακολουθεί τις συνήθειες ύπνου του, που διαπιστωμένα σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση και γενικότερα την κατάσταση της υγείας του.
Εκτός από τα data που θα συλλέγει κατά την εκγύμναση (χρόνος, απόσταση, θερμίδες κ.λπ.), το Coach θα μπορεί, για παράδειγμα, να συγκεντρώνει δεδομένα από το ημερολόγιο του χρήστη, ώστε να υπολογίζει τα κενά στο πρόγραμμά του ή να εντοπίζει τις ώρες απραξίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, και να του προτείνει διαστήματα εκγύμνασης.
Η διαδικασία της ενθάρρυνσης θα είναι ίσως η κρίσιμη διαφορά για την εφαρμογή της Google. Ο προπονητής θα αναλαμβάνει να ειδοποιεί τον χρήστη για να γυμναστεί, ενώ θα του υπενθυμίζει πότε μένει αδρανής. Παράλληλα, μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να προσφέρει υπενθυμίσεις για τη λήψη φαρμάκων ή βιταμινών.
Θα παρακολουθεί και τη διατροφή
Εκτός από την παρακολούθηση της φυσικής δραστηριότητας, το Google Coach θα βοηθά στην παρακολούθηση της διατροφής του χρήστη. Δεν θα προτείνει απλώς «υγιεινά» τρόφιμα, αλλά θα συγκροτεί ένα πλήρες διατροφικό πρόγραμμα, βάσει των σωματικών αναγκών και των καθημερινών συνηθειών σας. Προφανώς, όπως κάθε προϊόν της εταιρείας, δεν θα μένει στην απλή σύσταση, αλλά θα προτείνει συνταγές, ενώ θα στέλνει με email ακόμη και τη λίστα των προϊόντων για αγορά. Ποιος ξέρει, στο επόμενο στάδιο της εξέλιξής του ίσως τα αγοράζει και μόνο του.
Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν βρίσκεται στο σπίτι ή δεν μπορεί να μαγειρέψει, η εφαρμογή θα του προτείνει αντίστοιχα γεύματα από εστιατόρια ή εναλλακτικές που δεν θα βλάψουν τον οργανισμό του, ανάλογα με τη γεωγραφική του θέση. Και σε αυτή την πτυχή της λειτουργίας του, το Coach θα αξιοποιεί δεδομένα του ημερολογίου, ώστε να προσαρμόζει ανάλογα το διατροφικό πρόγραμμα, ενώ όσο περισσότερο διάστημα χρησιμοποιείται τόσο πιο εξατομικευμένο θα γίνεται.
Επικεντρωμένο στο Wear OS
Το Wear OS, το λειτουργικό της Google για wearable συσκευές, ομολογουμένως δεν πηγαίνει όσο καλά περίμεναν οι εμπνευστές του. Ο προφανής λόγος είναι η έλλειψη πολλών συμβατών εφαρμογών και λειτουργιών. Όλα δείχνουν ότι το Google Coach θα επικεντρωθεί στο λειτουργικό αυτό, ώστε να αναδείξει τις δυνατότητές του και να βοηθήσει στην αύξηση του ενδιαφέροντος των χρηστών.
Εφαρμογές όπως αυτή θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν την κίνηση γύρω από τα έξυπνα ρολόγια και τα άλλα smart wearables, αν και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι μεμονωμένες προσπάθειες δεν αρκούν και ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ώστε να τα wearable gadgets να γίνουν μαζικά.